Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2014

Trasa : Horná Ves - Rudica - Žarnov – Ľubianka.
Parametre trasy : Dĺžka 9 km, prevýšenie 550 m, menej náročná.
Lokalita : Vtáčnik.
Doprava : autobusom SAD do Hornej Vsi - Rudice o 9:25, resp. individuálne.
Doprava späť : autobusom SAD z Oslian o 13:40, 14:45 alebo 15:43, vlakom z Oslian o 14:03 alebo 14:49, autobusom z Hornej Vsi o 13:00, 13:30 alebo 15:45, resp. individuálne.

Tradičný zimný výstup na 840-metrov vysoký vrch v pohorí Vtáčnik. Na vrchole bude privítanie účastníkov, spoločný zápis do vrcholovej knihy a foto, rozdávanie účastníckych listov, pohostenie. Na Ľubianke v reštaurácii posedenie pri dobrom jedle, nápojoch a vianočnom pečive.


Žarnov zasypaný turistami 

       Tento rok tradičné turistické podujatie nášho klubu pripadlo na sobotu, deň voľna. Za krásneho slnečného počasia, žiaľ, bez jedinej snehovej vločky, sa odhadom rekordných 150 turistov stretlo okolo poludnia na vrchu Žarnov. Je to výrazný skalný útvar sopečného pôvodu na okraji bočného hrebeňa Vtáčnika. Turistický klub Horec tento rok zorganizoval už 14. ročník Vianočného výstupu na Žarnov. Účastníci tohto tradičného podujatia vystupovali na jeho vrchol jednak z osady Rudica pri Hornej Vsi, ako i z osady Ľubianka. 840-metrový kopec bol doslova zasypaný, keď už nie čerstvým snehom, tak aspoň účastníkmi výstupu. Okrem turistov z Partizánskeho sa pekným počasím dali zlákať aj Prievidžanci, Čereňanci, Oslanci, Kolačanci, Veľkouherčanci a mnohí ďalší milovníci prírody. Tí si z výšky vychutnávali ďaleký výhľad do okolia, po prvýkrát sme videli stupujúcu paru z chladiacich veží našich dvoch atómových elektrární, ako i okolité horstvá obklopujúce hornonitriansku kotlinu. Výhľad bol naozaj perfektný, čo konštatovali všetci. Po vzájomnom zvítaní sa, poponúkaní sa navzájom vianočnými koláčikmi a rozdaní turistických kalendárikov sa rozprúdila živá debata o turistickom dianí v jednotlivých kluboch. Až po hodine a pol pobytu na slnkom zaliatej planine sme postupne začali schádzať dole. Turistická akcia skončila posedením v salóne na Ľubianke.