Zelené a Biele pleso

12.7.2014

Trasa :  Biela voda - Šalviový prameň - dolina Zeleného plesa - Zelené pleso - chata pri Zelenom plese (Brnčalova) - Trojrohé pleso - Veľké Biele pleso - chata Plesnivec - Tatranská Kotlina.
Parametre trasy :  Dĺžka 21 km, prevýšenie 700 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Vysoké Tatry.
Popis :
     dolina Kežmarskej Bielej vody - jedna z najkrajších dolín východnej časti Vysokých Tatier. Delí sa na tri menšie doliny.
     Šalviový prameň - prameň na ľavom brehu Kežmarskej Bielej vody. Okolie je porastené šalviou.
     Jahňací štít - vrchol prístupný za pomoci technických pomôcok. Pekné výhľady na Vysoké a Belianske Tatry.

Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 4:45 od Supermarketu Šípok a o 5:00 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  12 eur pre členov, 13 eur pre nečlenov.



Upršaná túra v Tatrách

    Predpoveď na druhú júlovú sobotu neveštila nič dobrého. Na strednom a severnom Slovensku zamračené, prehánky a dážď. Horci sa do poslednej chvíle rozhodovali, či radšej nezmeniť trasu a namiesto Jahňacieho štítu nejsť niekam západnejšie, kde by toľko vody nehrozilo. Nakoniec sa predsa len plný autobus turistov vybral do Vysokých Tatier. Veď cez obed prehánky hádam ustanú a bude sa dať vystúpiť aj na niekoľkokrát odložený štít. Cestou nás potešili štyri bocianie mláďatá  kŕmené starostlivými rodičmi. Žabacie stehienka môžu byť celkom chutné a výživné raňajky.

    Okolo deviatej hodiny vystupujeme z autobusu na parkovisku kúsok za Tatranskou Lomnicou. Dolinou Kežmarskej Bielej vody sa za dažďa a v blate uberáme k Zelenému plesu. Smerovník síce hovorí o takmer troch hodinách cesty, ale tento údaj je zjavne nadhodnotený. Potok po našej pravej strane hučí, je búrlivý a spenený. Po čase prichádzame k Šalviovému prameňu. Je tu križovatka turistických ciest a miesto s výskytom šalvie lekárskej. Ani sa nenazdáme a zo štrkového chodníka, ktorý vedie k Brnčalovej chate, sa stáva ďalší potok. Toto nie je metafora, ale skutočnosť. Po kameňoch prudko steká množstvo vody, takže podchvíľou nemáme kam stúpiť. Z ľavej strany preskakujeme na pravú, chytáme sa konárov. Pomaly, postupne prichádzame k vytúženej chate. Zapĺňame jedáleň a zahrievame sa teplými polievkami, gulášmi a nápojmi uvádzanými v reklamách povinnou vetou "pite s rozumom". Čakáme takmer dve hodiny, či dážď neustane, ale ten naše prosby i kliatby ignoruje. Zdá sa, že sa ešte zosilňuje. Nikomu sa veru v takomto počasí nechce štverať na pôvodne plánovaný Jahňací štít. I keby sa výstup podaril, viditeľnosť by bola nulová. Okrem dažďa sa v dvojtisícových výškach prevaľuje aj hmla. Po zohriati a občerstvení sa teda rozhodujeme, že namiesto výstupu bude vhodnejší zostup. Nie však tou istou cestou. Ešte kúsok do kopca k Trojrohému a napokon k Veľkému Bielemu plesu. Od neho sa dá zísť dole viacerými chodníkmi, my si vyberáme dolinu tiahnucu sa tesne pod hlavným hrebeňom Belianskych Tatier. I tu je plno vody, miestami priam detské bazény. Čľup sem - čľup tam, mokrí a zabahnení napokon schádzame k chate Plesnivec. Ďalšie teplé polievky a nápoje potešili naše uzimené a premoknuté telá.

    Posledný úsek dnešnej 21-kilometrovej trasy vyústil na štátnej ceste v obci Tatranská Kotlina. Potešila nás nová tabuľa označujúca začiatok náučného lesníckeho chodníka Fľak. To už sa oblačnosť pomaly rozplynula a na chvíľu sa nám ukázal aj nezdolaný Jahňací štít. Niekoľko skupiniek turistov, ktorých nelákali viacrohé a zafarbené plesá, sa hneď ráno vybralo inou cestou a dalo prednosť návšteve Téryho chaty, Štrbského Plesa alebo z Brnčalky vyšli serpentínami na Veľkú Svišťovku a odtiaľ na Skalnaté pleso.


 

V Bielovodskej doline Búrlivý potok Biela voda Blížime sa k Brnčalovej chate Zelené pleso pri chate

Polievky, guláše a nápoje
zohrievajú uzimených horcov
Výhľad z Brnčalovej chaty
upršaným oknom
Po oddychu odchod
k ďalšiemu plesu
Trojrohé pleso

Chodník sa premenil na potok Smer jasný - chata Plesnivec V cieli v Tatranskej Kotline Tabuľa náučného chodníka