Deň s Horcom - oslava 15. výročia klubu

18.4.2015

Trasa :  Dolný pomník - horný pomník - Osečný - Hlboké - lúka pri chate Ondrej - Salaš - Partizánske.
Parametre trasy :  Dĺžka 12 km, prevýšenie 550 m, menej náročná túra určená pre všetky vekové kategórie.
Lokalita : Tribeč.
Popis :
     Osečný - 552 metrov vysoký vrch bez výhľadu. Vrcholová schránka, ohnisko.

Doprava :  individuálna. Spoločný odchod od dolného pomníka o 9:00. Oslava na lúke okolo 12. hodiny.

Na lúke pri chate Ondrej oslávime 15. výročie vzniku novodobého HORCA. Čaká nás guláš, opekačka, nápoje, propagačné predmety. Môžete si priniesť slaninu, špekačky, slané pečivo. Nebude vadiť ani gitara, harfa a ďalšie hudobné nástroje.



15. výročie Horca zavŕšené znamenitým gulášom

    Po 15 rokoch od ustanovujúcej členskej schôdze, na ktorej bol 10. apríla 2000 oficiálne založený nový turistický klub Horec, si takmer 70 organizovaných turistov a sympatizantov pešej turistiky pripomenulo toto pekné výročie počas tradičnej akcie Deň s Horcom. Za slnečného, ale trochu studeného počasia sa vydala početná skupina turistov na nenáročnú 12-kilometrovú túru od dolného pomníka za riekou Nitrou na horný pomník a odtiaľ popod vysoké napätie na 552 metrov vysoký vrch Osečný. Po oddychu, zápise do vrcholovej knihy a spoločnej fotografii sa zberáme do osady Hlboké. Osada bola vyľudnená, nikde ani človiečika. Na lúke nás vítajú žlté hlávky prvosienok a zopár fialiek. Z Hlbockých lúk sa nám otvorili pekné výhľady na celý centrálny hrebeň Vtáčnika i neďaleké vrcholy pohoria Tribeč (Michalov vrch, Hrubý vrch, Veľká Ostrá). Po dlhšej oddychovej prestávke sa vyberáme lesnou cestou k bývalej chate Ondrej. Tam už rozvoniaval výborný guláš z dielne Jožka Gáhera a jeho pomocníkov.

    Pri konzumácii gulášu z troch druhov mäsa šéf klubu vo svojom príhovore zhodnotil doterajšie pôsobenie klubu. Za obdobie rokov 2000 – 2014 TK Horec zorganizoval celkom 253 turistických podujatí, na ktorých sa zúčastnilo celkom 8700 milovníkov a obdivovateľov prírody. Počas turistických podujatí sme prešli približne 4800 kilometrov. Postupne sme navštívili všetky najvýznamnejšie pohoria Slovenka, začínajúc Malými Karpatmi, Bielymi Karpatmi, Javorníkmi, Kysuckými Beskydami, Vysokými Tatrami, Nízkymi Tatrami, Malou a Veľkou Fatrou, Chočskými vrchmi, Slovenským rajom, Štiavnickými vrchmi, Kremnickými vrchmi, Vtáčnikom, Strážovskými vrchmi, Pohronským a Považským Inovcom, Veporskými vrchmi, Poľanou, Tribečom a končiac inými menej známymi pohoriami. Vystúpili sme na najvyššie vrcholy jednotlivých pohorí, prešli mnohé tiesňavy a rokliny, navštívili hrady, jaskyne, vodopády a iné prírodné zaujímavosti nášho krásneho Slovenska. Okrem tradičnej turistiky sme sa pravidelne zúčastňovali v spolupráci s mestským kultúrnym strediskom pri organizovaní tradičného podujatia pre deti Cesta rozprávkovým lesom, organizovali sme pre záujemcov o lezenie zľaňovanie skál Veľkého vrchu, pravidelne organizovali Vianočný výstup na Žarnov, populárne podujatie Deň s horcom a posledných 10 rokov organizujeme aj kultúrne podujatie Horec na fotografiách. Okrem slovenských pohorí sme postupne navštívili aj pohoria v zahraničí: začínali sme návštevou Moravsko-sliezskych Beskýd (výstup na Lysú horu a Radhošť), pokračovali poľskými Tatrami (výstup na Giewont, Kasprov vrch a Svinicu), absolvovali prechod Červenými vrchmi a Orľou cestou, v Rakúsku vystúpili na Schneeberg - k nám najbližšiu alpskú dvojtisícovku, vystúpili na Mátru, najvyšší vrch Maďarska.

    Počas konzumácií gulášu a iných dobrôt obdržal každý účastník podujatia účastnícky list a magnetku symbolizujúcu 15-ročnú históriu klubu. V družných rozhovoroch a pri dobrých nápojoch sa v popoludňajších hodinách končilo toto vydarené podujatie. Do ďalšieho obdobia želáme Horcu veľa síl, mnoho členov a hlavne zaujímavé turistické akcie v našich nádherných pohoriach.