Po hradoch Považského Inovca

2.5.2015

Trasa :  Lúka - Tematín - Bezovec - sedlo pod Skalinami - pod Prieľačinou - rázcestie pod Panskou Javorinou - pod Ostrým vrchom - Polámaný vrch - Piesky - Kálnica.
Cestou späť si pozrieme hrad Beckov.
Parametre trasy :  Dĺžka 22 km, prevýšenie 950 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Považský Inovec.
Popis :
     Tematín - zrúcanina hradu na v pohorí Považský Inovec. Od jeho vzniku v 13. storočí vystriedal mnoho majiteľov. Začiatkom 18. storočia bol ťažko poškodený a pustol. V okolí sú chránené územie Tematínske vrchy. Hrad vznikol pravdepodobne bezprostredne po Mongolskom vpáde v roku 1242 na mieste staršieho hradiska.
     Beckov - hrad sa majestátne týči na 60 metrov vysokom strmom brale nad obcou rovnakého mena neďaleko rieky Váh. Už od 13. storočia strážil obchodnú cestu, vedúcu Považím. Bol hradom kráľov, mocných veľmožov a rytierov, hradom, ktorý odolal Tatárom aj Turkom. Jeho minulosť je opradená povesťami, ktoré umocňujú romantiku jeho dnešnej podoby. Hrad ako starý spomína už Anonymova kronika z 12. storočia. Potvrdil to aj archeologický výskum, podľa ktorého najstaršie osídlenie hradného brala pochádza z prelomu letopočtu. Pôvodný kamenný hrad sa skladal zo štvorbokej veže s ochranným múrom, ku ktorej pripojili hradný dvojposchodový palác. V čase rozmachu moci Matúša Čáka Trenčianskeho patril Beckov pod jeho panstvo.

Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 6:15 od Supermarketu Šípok a o 6:30 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  6 eur pre členov, 7 eur pre nečlenov.


Kvôli malému počtu prihlásených záujemcov sa autobusový zájazd musel zrušiť.