Prechod hrebeňom Javorníkov

19. 9. 2015

Trasa : Čadca 420 m – Kýčera 700 m (1,25 hod.) – Črhľa 885 m (1,20 hod.) po zelenej značke – Chotárny kopec 906 m (10 min.) po zelenej a červenej značke – Petránky 820 m (1,10 hod.) – Vrchrieka nad Petránkami 850 m (10 min.) – Jakubovský vrch 885 m (55 min.) po červenej značke - Ostré /Samuhlovci/ 750 m (50 min.) – Nesluša 440 m (35 min.) po modrej značke – celkom (7 – 7,30 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka cca 18 km, prevýšenie 700 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Javorníky
Popis :
  Javorníky - sú súčasťou vonkajších Západných Karpát. Rozprestierajú sa severozápade Slovenska. Javorníky predstavujú mäkko modelovaný reliéf s mnohými odlesnenými svahmi a plochými chrbtami, ktoré poskytujú zaujímavé výhľady na okolitú krajinu.
  Čadca - leží pri severozápadných hraniciach s Českom a Poľskom na sútoku rieky Kysuca a jej prítoku Čierňanky. Obklopujú ju pohoria Javorníky, Kysucké Beskydy a Turzovská vrchovina. Mesto vznikalo z malých osád valašského osídľovania v 16. storočí, ktoré bolo vyvolané nedostatkom ornej pôdy, no bohatstvom okolitých lesov a množstvom pasienkov. Dobré podmienky na chov dobytka a oviec, no aj množstvo kvalitného dreva na stavbu obydlí i obchod podnietil rýchle osídľovanie dovtedy riedko obývaných horských oblastí.
  Črchľa - je z nej prekrásny výhľad na okolité horstvá /Moravskosliezske Beskydy, masív Veľkej Rače a Malú Fatru.
  Chotárny kopec - je najvyšším vrchom na okolí. Jeho vrchol je husto porastený smrekmi s malou prímesou bučiny, takže z neho nie je žiadny výhľad na okolie. Až južné svahy kopca sú "vďaka" kalamite odlesnené a sú z nich výhľady na Oščadnicu, Kysuckú vrchovinu, Kysuckú a Žilinskú kotlinu, i na hrebene Malej Fatry.
  Vrchrieka nad Petránkami - ďalší vyhliadkový bod

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5.00 hod od Supermarketu Šípok a o 5.15 hod od železničnej stanice Partizánske.
Cena : 10 € pre členov TK Horec, 11 € pre nečlenov.


Akcia zrušená pre malú účasť