Silvestrovský výstup na Osečný

31. 12. 2015

Trasa : Partizánske (dolný pomník) 200 m – horný pomník (20 min.) – Osečný vrch 552 m (1,30 hod.) a späť. (Celkom cca 4 hodiny.)
Parametre trasy :  Dĺžka cca 9 km, prevýšenie 370 m, nenáročná túra.
Lokalita : Tribeč – Rázdiel
Popis : Tribeč, krajinný celok patriaci do Fatransko-tatranskej oblasti. Patrí medzi kryštalické pohoria. Jeho podstatnou časťou je chránená krajinná oblasť Ponitrie. Naším cieľom je vystúpiť na dominantný vrchol podcelku Rázdiel Osečný vrch, kde spoločne oslávime Silvester 2015. Počas nenáročnej túry budeme obdivovať krásy miestnej prírody. Výlet je určený pre všetkých turistov.

Nezabudnite si priniesť vlastné poháriky, hrnčeky či džbániky na dobré varené vínko.

Na vrchole jak na rínku
pričuchnete k čaju, k vínku.
Myslite na dobré zvyky,
doneste si poháriky.
Strážme krásu našej vlasti,
nepoužívajme plasty.


Doprava : Individuálne.
Spoločný odchod je o 9.00 hod od dolného pomníka.



Silvester na Osečnom


      Posledný minuloročný deň sa doobeda o deviatej zišlo pri dolnom pomníku približne 50 milovníkov prírody. Turistický klub Horec organizoval druhý ročník Silvestrovského výstupu na Osečný. Ráno bolo mierne mrazivé, ale zato slnečné. Po mnohých dňoch zahalených do hmly sa konečne ukázala naša najbližšia hviezda a sprevádzala nás celou trasou.
      Predseda klubu privítal účastníkov, zaželal im šťastný nový rok a pozval ich na najbližšie januárové akcie. Prvou bude návšteva Michalovho vrchu a po výročnej schôdzi zase zimný výstup na Vtáčnik. Po privítaní sa vlniaci had tiel vydal serpentínami cez horný pomník pod vysoké napätie. Tam si účastníci vychutnali nielen prinesené vianočné pečivo, ale aj výhľad na okolité pohoria. Na severovýchode sa dokonca dalo rozoznať zopár zasnežených končiarov Veľkej Fatry. Ešte pár kilometrov a ocitáme sa na 552-metrovom Osečnom. Tu nás už víta blčiaci oheň a rozvoniava varené vínko, ktoré pripravili dvaja zástupcovia rodu Borikovcov spolu s kuričom Lacom. Podľa odporučenia na internetovej stránke si takmer každý priniesol svoju vlastnú šáločku, aby sme plastovými pohárikmi nezanášali prírodu. Okrem teplého nápoja a mnohých druhov sladkostí kolovala medzi labužníkmi aj klobása z mangalice a ďalšie dobroty. Prichádzali ďalší a ďalší turisti, napokon sa po vrcholovej plošinke premávalo vyše 70 ľudí. Nechýbala ani sympatická rodinka z Luxemburska so štyrmi menšími deťmi.
      Po vstrebaní 25 litrov vínka a štvrť metrického centa koláčov sme si urobili vrcholové fotografie, zapísali sa do knihy návštev a pomaly sme schádzali späť. Niekto tou istou trasou, niekto cez chatu Ondrej či inými cestičkami. Ktovie, možno budúci rok znovu prekonáme rekord a na Osečnom sa zíde celá stovka hodujúcich turistov.

 Pod napätím dámy, páni,
nakŕmte sa zákuskami.
 Ženy, muži, deti, slečny,
všetci vyšli na Osečný.
 Po vrchole prúdi
sedemdesiat ľudí.
 Druhý kotol vína
nech sa rýchlo míňa.

 Horí ohník, horí,
dym sa dvíha z hory.
 To je krása - nalieva sa !  Dolný pomník  Horný pomník

 Zastavenie pod vedením    Na vrchole  

 Pes - turista