Výstup na Krížnu a Ostredok

25.7.2015

Trasa A : 
Harmanecká jaskyňa (parkovisko) 650 m – Harmanecká tisina (30 min.) – Dolná a Horná Túfna (1,15 hod.) – Kráľova studňa 1 250 m (2 hod.) po zelenej značke – rázcestie Kráľova studňa 1 360 m (15 min.) – Krížna 1 574 m (1 hod.) – Ostredok 1 592 m (45 min.) po červenej značke – Drobkov (1,30 hod.) po zelenej značke – Blatnica 500 m (2,30 hod.) po žltej značke – celkom 10 – 11 hod
Parametre trasy :  Dĺžka 32 km, prevýšenie 1000 m, náročná a dlhá vysokohorská túra.

Trasa B :
Harmanecká jaskyňa (parkovisko) 650 m – Harmanecká tisina (30 min.) – Dolná a Horná Túfna (1,15 hod.) – Kráľova studňa 1 250 m (2 hod.) po zelenej značke – rázcestie Kráľova studňa 1 360 m (15 min.) po červenej značke – Drobkov po žltej značke (1,10 hod.) – Blatnica 500 m (2,30 hod.) po žltej značke – celkom 7,30 - 8 hod
Parametre trasy :  Dĺžka cca 22 km, prevýšenie 800 m, stredne náročná.

Lokalita : Veľká Fatra – južná časť
Popis :
  Rezervácia Harmanecká tisina (najväčší výskyt tisu obyčajného v Európe).
  Hotel Kráľova studňa (možnosť občerstvenia).
  Krížna (1 574 m n. m.) je po Ostredku a Frčkove tretí najvyšší vrch Veľkej Fatry. Leží v jej hlavnom hrebeni. Na vrchole stojí vojenský objekt spojovej služby s vysielačmi.
  Z vrcholu Krížnej je kruhový výhľad. Prechádza cez ňu Cesta hrdinov SNP. Vrch Krížna je raritou, lebo sa na nej stretávajú tri červené turistické značky.
  Ostredok (1 592 m n. m.) je najvyšší vrch Veľkej Fatry. Leží v jej hlavnom hrebeni. Z vrcholu je krásny kruhový výhľad.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5.00 od Supermarketu Šípok a o 5.15 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  7 eur pre členov, 8 eur pre nečlenov.



Slnečná i daždivá Veľká Fatra


     Našu 32 kilometrová veľkofatranskú túru začíname v sedle Malý Šturec, v mieste, ktorým prechádza spoločná hranica Banskobystrického a Žilinského samosprávneho kraja. Zo sedla pokračujeme zvážnicou s miernym stúpaním po červenom turistickom chodníku smerom do Zalámanej doliny. Keď prídeme na tamojšiu križovatku lesných ciest, pri malom napájadle odbočíme doľava a po červenej turistickej značke stúpame k horskému hotelu Kráľova studňa. Tu sa môžeme občerstviť a oddýchnuť si. V rokoch 2006 až 2010 bola uskutočnená generálna rekonštrukcia horského hotela Kráľova studňa, čím sa podstatne zmenili pomery i kvalita poskytovaných služieb na hrebeni Veľkej Fatry. Je druhým najvyššie položeným hotelom a tretím najvyššie položeným ubytovacím zariadením Veľkej Fatry, poskytujúcim najvyšší štandard v pohorí.
     Ďalej pokračujeme po červenej značke, ktorá vedie po štrkovej ceste, poza hotel smerom na Kráľovu studňu. Neďaleko sa nachádza krásne tvarovaný skalný útvar Kráľov kameň. Následne nás čaká dlhé záverečné stúpanie po hrebeni na vrch Krížna 1574 m, ktorý je tretím najvyšším vrchom v Národnom parku Veľká Fatra. Odmenou nám sú unikátne výhľady z hrebeňa do dolín alebo samotný atraktívny kruhový výhľad z Krížnej. Vrch je známy množstvom lavínových svahov. Najväčšia lavínová tragédia sa odohrala 6. februára 1924, keď lavína padla na osadu Rybô. Zahynulo vtedy 18 ľudí a v počte obetí na Slovensku je doteraz najväčšou zaznamenanou lavínou.
     Pri pohľade na sever parádne vidieť ďalšie fatranské vrchy ako Frčkov, Ostredok, majestátnu Ploskú, Čierny kameň, Rakytov, Smrekovicu. Od Krížnej smerom na sever začína pravá hôľnato-fatranská hrebeňovka, po ktorej sa s obrovskou chuťou púšťame a foťáky si užívajú doslova a do písmena svoje. Uberáme sa chodníčkom vedúcim v zelenom mori a neustále nás sprevádza aj zimné tyčové značenie. Ľudí stretávame až podozrivo málo. Zato vidíme viacero stád dobytka pasúcich sa v nižších polohách. Šliapeme ďalej, až vystupujeme na oblý vrchol Ostredok 1592 m, najvyšší vrch Veľkej Fatry. Tým ale jeho „naj“ tohto pohoria asi začínajú aj končia, keďže je dosť nenápadný. Na Ostredku sa váľame do trávy a zaslúžene oddychujeme a nasávame atmosféru. Tu sa otvára nový výhľad na sever – masív Lysca, Bielej Skaly, Borišova, v pozadí v opare sa črtá Krivánska Malá Fatra. Odteraz nás čaká už len zostup.
     Po žltej zostupujeme do Dedošovej doliny, ktorá je vlastne pokračovaním známej Gaderskej doliny. Zostup lúčnym kopcom Ostredku je pomerne pohodlný, po vstupe do zalesnenej časti však začína prudké klesanie. Asi po tri štvrte hodine takejto cesty zostupujeme do Drobkova. Tu začína pršať a po chvíli nás zastihne silná búrka s intenzívnym dažďom, ktorý nás sprevádza takmer po celej doline. Od Drobkova začína nekonečná trasa legendárnou 14 km dlhou Gaderskou dolinou po upravenej lesnej ceste, v závere pokrytej asfaltom. Dolina je skutočne pekná, miestami sa zužuje na pár metrov, niekde sa rozširuje do rozľahlých rúbanísk s výhľadmi na skalnaté bralá. Pocestného stále sprevádza vodnatý Gaderský potok, ktorý vymlel do susedných brál jaskyne. V doline sa nachádzajú až tri horárne. Vždy po hodine chôdze jedna. Postupne pribúdajú cyklisti a neskôr aj peší výletníci.
     Ústie doliny je mimoriadne frekventované a nachádza sa v ňom Blatnický hrad, zrubová osada a reštaurácia, kde si doprajeme dlhšiu regeneračnú prestávku. Po doplnení síl prichádzame k autobusovej zastávke v Blatnici, kde naše putovanie po Veľkej Fatre končí.


 V sedle Malý Šturec  Hore zvážnicou  Pohľad do doliny  Hole pod Kráľovou studňou

 Hotel Kráľova studňa      Po hrebeni

 Krížna  Ostredok    Zostup do doliny