Výstup na Stoh a Chleb

15.8.2015

Trasa :  Štefanová 625 m – Medziholie 1 185 m (1,30 hod.) po zelenej značke – Stoh 1 6O7 m (1,15 hod) – Stohové sedlo 1 230 m (45 min.) – Poludňový grúň 1 460 m (45 min.) – Sedlo za Hromovým 1 550 m (45 min.) – Chleb 1 646 m (15 min.) – Snílovské sedlo 1 524 m (20 min.) po červenej značke – Vrátna 695 m (1 hod.) po zelenej značke - celkom (6,30 - 7 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka cca 15 km, prevýšenie 1300 m, náročná vysokohorská túra.
Lokalita : Krivánska Malá Fatra
Popis :
  Obec Štefanová - Bývalá pastierska osada, rozprestiera sa pod masívom Boboty a Veľkým Rozsutcom v samom závere Vrátnej doliny.
  Stoh (1 607,4 m n. m.) je výrazný lúčnatý vrchol na hlavnom hrebeni Krivánskej časti Malej Fatry, výborný vyhliadkový bod s kruhovým výhľadom, križovatka turistických značiek.
  Chleb (1 645,6 m n. m.) je tretí najvyšší vrchol Malej Fatry. Na jeho vrchole sa rozprestiera rovnomenná Národná prírodná rezervácia Chleb. Je výborným vyhliadkovým bodom s kruhovým výhľadom. Jeho severné svahy sú zvláštne vytvarované na tzv. „chlebské kotle“, pozostatok po dávnych zosuvoch.
  Snilovské sedlo (1 524 m n. m.) je rozsiahle lúčnaté horské sedlo v najatraktívnejšej časti hlavného hrebeňa Krivánskej Malej Fatry medzi vrchmi Veľký Kriváň a Chleb. Do sedla vedie kabínková lanovka od Chaty Vrátna vo Vrátnej doline.
  
Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5.00 hod od Supermarketu Šípok a o 5.15 hod od železničnej stanice Partizánske.
Cena : 9 € pre členov TK Horec, 10 € pre nečlenov.



Hrebeňom Krivánskej Malej Fatry


      A opäť pekné slnečné počasie a opäť výborná nálada. To sú hlavné znaky ďalšej letnej akcie turistického klubu Horec. Tridsiatku turistov z Partizánskeho a blízkeho okolia priviezol autobus pred ôsmou hodinou do rázovitej podhorskej osady Štefanová, ktorá administratívne patrí do Terchovej. Po krátkej príprave a oboznámení sa s trasou dnešnej túry vydávame sa po zelenej značke do sedla Medziholie. Čaká nás nie veľmi dlhá, ale zato prevýšením 1300 metrov náročná túra. Najprv chvíľu kráčame cez lúky, neskôr cez les. Z chodníka máme dobrý výhľad na Veľký Rozsutec a Poludňové skaly. Za nami zase na hrebeň od Kraviarskeho po Sokolie.
      Počasie je zatiaľ krásne, ani obláčika, iba trošku pofukuje. Lúka sa postupne uzatvára a vstupujeme do lesa. Asi po pol hodine prichádzame do sedla Medziholie. Vľavo máme Veľký Rozsutec. Tento kopec vyzerá neskutočne fotogenicky z každej strany. Pred nami je Osnica a vpravo najbližší cieľ dnešnej túry – hôľnatý Stoh. Rázcestník píše 1,15 hodiny na vrchol. V sedle si doprajeme krátke občerstvenie. Výstup na Stoh začína prudším stúpaním v lese, neskôr sa les zmení na hoľu. Prejdeme krátky rovinný úsek a stúpame, ako sa zdá, nekonečným ťahavým terénom. Napokon rozoznávame vrcholovú tabuľu a za krátku chvíľu sme hore. Za krásneho počasia Stoh ponúka neskutočne pekné výhľady. Vidíme Veľkú Fatru, Veľký Choč, Roháče a Tatry, na severe Oravu, na západe Vrátnu dolinu a Kysuce. Zvlášť krásny pohľad je na výškovo rovnakého brata Stohu – na Veľký Rozsutec. Pokocháme sa, doplníme tekutiny a dáme sa na zostup. Nasleduje takmer rovnaká strata výšky do Stohového sedla. Veď si to znova nastúpame. Mierne na Poludňový grúň, strmšie na severný vrchol Stien, potom ako na húpačke po skalnatom hrebienku cez Hromové až na Chleb, najvyšší bod dnešnej túry. Tu stretávame veľké množstvo turistov, veď počasie je priam ideálne na uskutočnenie malofatranskej hrebeňovej túry. Táto etapa trasy nie je veľmi časovo náročná a tak nám počasie umožňuje zvoliť skutočne pohodové tempo a kochať sa prekrásnymi výhľadmi na Vrátnu či Turčiansku kotlinu.
      Po popoludňajšej obednej prestávke klesáme príjemným chodníkom do Snílovského sedla, kde sa zastavujeme na hornej stanici osemmiestnej kabínkovej lanovky. Využívame príjemné prostredie reštaurácie na pohostenie a potom nás lanovka bezpečne dopraví do Vrátnej doliny - cieľa dnešnej náročnej túry.



 Štefanová  Hore dolinou  Sedlo Medziholie  Veľký Rozsutec

 Stoh  Hôľnatý hrebeň  Poludňový grúň  Stoh a Rozsutec

 Tadeto...  Krátke zastavenie  Chleb  Symbolický cintorín