Výstup na Strážov

29.8.2015

Trasa : Čičmany 655 m – sedlo Samostrel 756 m (50 min.) – sútok potokov 519 m (40 min.) po žltej značke - chata Červíková (20 min.) po zelenej značke – sedlo pod Strážovom (1 hod. min.) po žltej značke - lúka pod Strážovom (30 min..) – Strážov 1 213 m (10 min.) – lúka pod Strážovom (10 min.) – Čičmany 655 m (1,30 hod.) po červenej značke – celkom (5 – 5,30 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka cca 15 km, prevýšenie 900 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Strážovské vrchy
Popis :
  Obec Čičmany - Obec leží v kotline Strážovských vrchov, takmer pri prameni rieky Rajčianky. Je najvyššie položenou obcou v Žilinskom okrese. Prvé zmienky o nej pochádzajú z roku 1272. Je známa starobylou a unikátnou architektúrou - maľovanými zrubovými drevenicami.
  Strážov - je najvyšší vrch Strážovských vrchov. Dosahuje výšku 1213,3 m n. m. a nachádza sa nad obcou Zliechov. Oblasť je tvorená hrubými vrstvami druhohorných vápencov a dolomitov.
  Výskyt krasových javov ako jaskyne (Jánošíkova jaskyňa) , bralá, priepasti, ale aj vodopády. Pri Medvedej skale sa nachádzajú hneď dva takéto skvosty prírody: šesťmetrový Dolný Strážovský vodopád a deväťmetrový Horný Strážovský vodopád.
  
Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 6.15 hod od Supermarketu Šípok a o 6.30 hod od železničnej stanice Partizánske.
Cena : 6 € pre členov TK Horec, 7 € pre nečlenov.



Za výhľadmi na Strážov


       Za krásneho slnečného počasia sa vydala takmer štyridsiatka Horcov na Strážov. Tentokrát sme sa rozhodli vystúpiť na najvyšší bod Strážovských vrchov z Čičmian. O ôsmej nás autobus dopravuje do rázovitej obce Čičmany. Samotnú túru začíname od ústia doliny Šiandorová.
      Po úvodnom oboznámení sa s túrou vydávame sa po žltej značke hore dolinou. Onedlho miernym stúpaním prichádzame do sedla Samostrel, kde si doprajeme krátku občerstvovaciu prestávku. Po pol hodine prichádzame k rázcestiu Sútok potokov, kde stojí ďalší prístrešok. Tu sa značky rozdeľujú, my budeme pokračovať po zelenej značke. Nachádzame sa pod úpätím skalami posiateho vrchu Sokolie. Vstup do doliny má kaňonovitý charakter a je široký len niekoľko metrov. Asi za dvadsať minút prichádzame k ďalšiemu rázcestiu pri chate Červíková. Zelená značka mieri do Zliechova (mimo iného veľmi pekný úsek) a žltá vedie priamo pod Strážov. Pár minút od chaty sa nachádza veľká lúka, z ktorej prvý krát vidíme masív Strážova. A opäť tu stojí prístrešok.
      Zastavujeme sa a pozorujeme, ako slnečné lúče postupne osvetľujú Sokolie. Dnes bude opäť krásny deň. Niekoľko desiatok metrov od prístrešku odbočuje značka z cesty. Chodník začne stúpať a prechádza najskôr korytom malého potoka. Potom sa dostane nad potok a nakoniec ho prudkým odbočením prekonáme. Obchádzame bezmenný vrch a za veľkou skalou sa objaví prvý zaujímavý cieľ Medvedia skala. Pri nej stojí búda, ktorá sa dá v núdzi použiť k prespaniu. Vnútri sú i postele, ale okenice a piecka chýbajú. Zo samotnej skaly sa otvárajú pekné výhľady do dolín, ktorými sme prišli a na najbližšie okolie. Od búdy mieri dole úzky neznačený chodník. Ten vedie k veľkému skalnému previsu, z ktorého padá dole jeden zo Strážovských vodopádov. Pohľad na vodopád nie je zhora najlepší. Z protiľahlej kolmej steny je výhľad na vodopády výborný. Žltá značka pokračuje ďalej trochu strmším stúpaním, ale netrvá to dlho. Chodník sa po chvíli napriami a privedie nás k rázcestiu, kde sa napojíme na klasickú červenú značku zo Zliechova. Prameň pri rázcestí je opäť bez vody. V serpentínach chodník prechádza nádherným lesom a po chvíli nás privedie ku ďalšej skalnej vyhliadke. Z nej je výhľad zase o niečo lepší, vidíme už i Veľký Manín a Súlovské skaly. Na rázcestie Pod Strážovom je to už len skok a my tak po chvíli ukrajujeme posledný úsek k samotnému vrcholu. Ten prechádza cez dve lúky, z ktorých sa otvára výhľad s veľkým V. Ako na dlani máme celú Lúčanskú Fatru, hrebeň Veľkej Fatry, najvyššie partie Kremnických vrchov. K samotnému vrcholu je to už len kúsok, stačí prejsť úzkym pruhom lesa. A z vrcholu sa otvára výhľad na druhú stranu.
      Vidíme všetko od Veľkej Javoriny až po Babiu horu. Považský Inovec, Javorníky a Moravsko sliezske Beskydy. Tieto dve vyhliadkové miesta tak dávajú dohromady výhľad na skoro polovicu Slovenska. Na vrchole stojí kríž a schránka s knihou. Po vrcholovom foto a krátkom občerstvení sa vydávame preskúmať samotné okolie vrcholu. Strážov má v skutočnosti vrcholov niekoľko a do rôznych strán. Po obhliadke blízkeho okolia sa vraciame na najvyšší bod Strážova. Po chvíli opäť zostúpime na Strážovské lúky a z nich do sedla pod Čiernym vrchom. Odtiaľ veľmi príjemným chodníkom, neskoršie spevnenou lesnou cestou prichádzame do cieľa dnešnej túry, rázovitej dedinky Čičmany.
      Na záver túry ešte obdivujeme krásnu ľudovú architektúru, geometrickými ornamentami pomaľované drevenice, ktoré dnes tvoria skanzen ľudovej architektúry.