Vianočný výstup na Žarnov

27. 12. 2015

Trasa : Ďurišove štále 310 m – sedlo pod Žarnovom 802 m (1,40 hod.) - Žarnov 840 m (10 min.) – sedlo pod Žarnovom 802 m (5 min.) po žltej značke – Ďurišove štále 310 m (1,10 hod.) po lesných cestách – celkom (3,30 – 4 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka cca 10 km, prevýšenie 510 m, nenáročná túra.
Lokalita : Vtáčnik
  Popis : Vtáčnik je po Poľane druhým najvyšším pohorím Slovenského stredohoria. Budujú ho vulkanické horniny, najmä andezity a ryolity. Je jediným typicky pásmovým pohorím Slovenského stredohoria. Predstavuje morfologicky veľmi výraznú horskú priečku medzi povodím riek Nitra a Hron. Našim cieľom bude vystúpiť v rámci tradičného podujatia klubu na výrazný bralnatý vrchol Žarnova, kde účastníkov podujatia okrem krásnych výhľadov čaká aj bohatá tombola. Turistickú akciu ukončíme posedením v country salóne na Ľubianke pri pizzi, vianočnom pečive a nápojoch od výmyslu sveta. Podujatie je určené pre všetky vekové kategórie turistov.
  

Doprava : Spojmi Partizánske - Oslany, ŽSR (7.27), SAD (7.15, 8.02), individuálne.
Spoločný odchod je o 9.30 hod od ihriska na Ľubianke.



Horci na Žarnove


       Tak ako každý rok, aj teraz nachádzame v kalendári turistického klubu Horec dátum 27. december. Tento deň sa nesie v znamení už 16. ročníka tradičného Vianočného výstupu na Žarnov. V dolinách hmla, na horách krásne slnečné počasie. Za takéhoto priam jarného počasia sa stretáva približne tridsiatka turistov na Ľubianke, odkiaľ spoločne odchádzame smerom k cieľu. Po ceste zberáme náhodných turistov, ktorí sa k nám pridávajú.
      Prechádzame lúkou do lesa, terén je mokrý, miestami až blatistý. Cestou spomíname na Vianoce, na spoločné stretnutia s rodinou, priateľmi a blízkymi. Zaujatí rozhovorom sa ani nenazdáme a po necelej hodinke zbadáme siluety skál, ktoré nás sprevádzajú až pod majestátne bralá Žarnova. Po malých roztrúsených skupinkách vystupujeme až k vrcholu, na ktorom sa týči slovenský dvojkríž. Otvárame termosky s teplým čajíkom, ujedáme z domácich zásob, pripíjame si na zdravie a ponúkame vianočnými koláčikmi. Všade počuť veselý smiech, štrngot pohárikov a cvakot fotoaparátov. Na vrchole panuje veselá a priateľská atmosféra. Dnes sa nás tu zišlo pomerne veľa a celý vrchol Žarnova je v zajatí turistov, zastúpenie mala aj nám vzdialená Austrália. Turistka Vierka, ktorá pred 15 rokmi chodievala s Horcom na prvé akcie, sa totiž presťahovala k protinožcom. Pri tohtoročnej návšteve svojho rodiska nezabudla ani na kamarátov turistov a vystúpila s nimi na tento 840-metrový vrch sopečného pôvodu. Výhľady na všetky strany sú nádherné, vidíme známe vrcholy obklopujúce Ponitrie.
      Dnešný spoločný výstup bol naozaj vydarený. Prispelo k tomu vo veľkej miere nádherné počasie. I keď zima bola skúpa na sneh, nám to veľmi nevadilo. Dôležité bolo, že sme sa zúčastnili a v spoločnosti priateľov prírody prežili tento príjemný deň. Po hodinke pomaly zostupujeme dolu. Každé stretnutie má osobité čaro, každé objatie či stisk rúk na vrchole hôr má neopakovateľnú atmosféru. Jedno je však spoločné: kdekoľvek na svete sa srdcom dotýkame vrcholov hôr, tá naša slovenská príroda - to je ten najkrajší kút v šírom svete.
      



 Nástup na túru      

   Bralá Žarnova    

 Pod vrcholom  Ako mlieko    Na vrchole