Popradské pleso, Ostrva, Batizovské pleso

23. 7. 2016

Trasa : Štrbské Pleso 1 355 m - nad Popradským plesom (45 min.) – Popradské pleso 1 500 m (45 min.) – Pod Ostrvou 1 966 m (1 hod.) – Batizovské pleso 1 884 m (1,30 hod.) - Sliezsky dom 1 670 m (1 hod.) – Hrebienok 1 285 m (1,45 hod.) po červenej značke - celkom (7 – 7,30 hod. )
Parametre trasy :  Dĺžka 22 km, prevýšenie 900 m, náročnejšia túra.
Lokalita : Vysoké Tatry
Popis :  
Popradské pleso - (staršie Rybie pleso) je pleso v Mengusovskej doline pred ústím Zlomísk pod zrázmi Ostrvy a Kôpok. Má rozlohu 6,88 ha , hĺbku 17m a nachádza sa v nadmorskej výške 1 494,3 m n. m. Pri plese stojí Chata pri Popradskom plese (bývalá Chata kpt. Morávku). Popradské pleso je svojou rozlohou štvrté najväčšie jazero. V limbovom háji neďaleko plesa je Symbolický cintorín obetiam Vysokých Tatier.
Ostrva - Ostrva je nevýrazný, ale veľmi hojne navštevovaný tatranský vrchol. Tvorí široký záver juhozápadného hrebeňa, v ktorom dominuje Končistá. Krásny výhľad do Mengusovskej doliny, na skupinu Vysokej a do doliny Zlomísk. Červená značka – Tatranská magistrála – vedie do Sedla pod Ostrvou, z neho si mnohí turisti odskočia na vrchol nápadným krátkym, no neznačeným chodníkom.
Sliezsky dom - Sliezsky dom (1670 m) je horský hotel na prahu Velickej doliny, na brehu Velického plesa. Prvá kamenná chatka z roku 1871 stála na východnom brehu Velického plesa. V marci 1874 ju zmietla snehová lavína. Roku 1878 postavili na juhovýchod od plesa menšiu drevenú útulňu. Ostala v prevádzke ako nocľaháreň pre nosičov a horských vodcov aj po roku 1895, keď sliezska sekcia Uhorského karpatského spolku postavila na západnom brehu plesa prvý Sliezsky dom, pôvodne ako prízemnú drevenú budovu. Chatu opätovne rozširovali a modernizovali. Od r. 1968 je na jej mieste moderný horský hotel rovnakého mena.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod od Supermarketu Šípok o 4.45 hod, od železničnej stanice o 5.00 hod.
Cena : členovia TK 12 €, nečlenovia 13 €.



Vysoké Tatry - ďalšia vydarená túra TK Horec


     Jedným z najobľúbenejších úsekov Tatranskej magistrály je trasa Štrbské pleso – Popradské pleso – Ostrva – Batizovské pleso – Hrebienok. A práve tento úsek si vybrali koncom júla za svoj cieľ turisti z Horca.

     O ôsmej hodine sa päťdesiatka účastníkov vydáva zo Štrbského Plesa po tatranskej magistrále k Popradskému plesu. Nechýba ani najmladší turista – iba 6-ročný Bratislavčan Alex so svojou babkou Edou. Sprava obchádzame južný breh plesa, prekročíme potok Mlynica a začíname mierne stúpať lesným porastom. Cestou stretávame Čechov, Poliakov, ale i Maďarov a Nemcov. Slováci sú v menšine. O hodinku už stojíme pri Chate na Popradskom plese. Dáme si malé občerstvenie a dívame sa na serpentíny, ktoré nás majú priviesť do sedla pod Ostrvou.

     Prekročíme Zlomiskový potok a pomaly začíname stúpať. Na serpentínach smerom od plesa sa nám postupne odkrýva turisticky neprístupná Zlomisková dolina s dominujúcou Vysokou. Kocháme sa rozľahlou Mengusovskou dolinou. Vidíme jazernú plošinu, kde sa ukrýva Veľké Hincovo pleso, nad ním sú Mengusovské štíty a v závere doliny kraľuje Kôprovský štít. Námaha pri výstupe a prekonanie 460 výškových metrov na krátkom úseku rozhodne stojí za to. Po pravej strane máme plochý vrchol Ostrvy a po ľavej strane vrchol Tupej. Popradské pleso vyzerá ako mláčka s rozprávkovým domčekom. Vyberáme si niečo z našich zásob a tešíme sa z úžasných výhľadov.

     Zo sedla je ďalší priebeh cesty menej náročný. Tatranská magistrála traverzuje južné svahy rozložitého Klinu. Tento vrchol nevyzerá byť náročný a je škoda, že chodník neprivedie turistov až na vrchol. Idúc po magistrále obdivujeme zaujímavé skalné útvary a občas musíme do prekonávania prekážok na chodníku zapojiť aj ruky. Nasleduje Batizovská dolina, do ktorej sa dosť často schádza z Gerlachu. Je veľmi pekná; jej záver tvorí skalný amfiteáter, nad ktorým sa týči výrazná veža Kostolíka. Za chvíľu sa dostaneme k malebnému Batizovskému plesu. Tu si doprajeme krátku prestávku, pričom obdivujeme krásnu scenériu okolitej prírody. Od plesa po veľkých kameňoch prekračujeme Batizovský potok. Pod nenápadným Suchým vrchom sú v kosodrevine ukryté Batizovské vodopády. Prichádzame k horskému hotelu Sliezsky dom. Po dlhšej regeneračnej prestávke podídeme k Velickému plesu. Napokon miernejším klesaním prídeme do cieľa túry, do horského strediska Starý Smokovec.

     8-členná skupina horcov, ktorí túto trasu už absolvovali, sa vydala iným smerom. Navštívila najväčšiu mláku vo Vysokých Tatrách – Veľké Hincovo pleso – a vystúpila na 2363-metrový Kôprovský štít. Odtiaľ bol fantastický výhľad hlavne na poľskú časť Tatier. Pri klesaní si horci odfotili postaršieho kamzíka, ako spása lišajníky na väčšom kameni. Jasné, veď deväť z desiatich lekárov odporúča jesť každý deň zeleninu. Celkom fotogenický bol aj chránený kvet žltohlav európsky. Ďalšia menšia skupinka turistov zdolala Rysy a dvaja sa vyštverali okolo Téryho chaty na Sedielko.


 Skokanské mostíky
na Štrbskom Plese
 Pohľad na Solisko  Príchod k chate
na Popradskom plese
 Popradské pleso

   Najmladší účastník
6-ročný Alex
 Pleso a chata
zo serpentín
 

 Príchod na Ostrvu      Horci na Ostrve

 Po Tatranskej magistrále    Batizovské pleso  

   Sliezsky dom    

   Pohľad na
Kôprovský štít
   Hincovo pleso -
najväčšie pleso v Tatrách

 Na Kôprovskom štíte    Malé Hincovo pleso  Najväčšie pleso z výšky

 Temnosmrečianske plesá  Pohľad na Kasprov vrch
a Svinicu
   Tatranský párnokopytník

   Rysy a Vysoká  Mengusovský Volovec  Žltohlav európsky