Súľovské skaly

1.10.2016

Trasa : Chata Súľov - Gotická brána - hrad Súľov - lúka pod hradom - vyhliadka pri Brade - Čiakov - Roháčske sedlo - Súľov   (5 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka 10 km, prevýšenie 700 m, menej náročná túra.
Lokalita : Súľovské vrchy
Popis :  
Náučný chodník Súľovské skaly - najpopulárnejšia trasa v Súľovských vrchoch. Po celej dĺžke tohto okruhu sa nachádzajú tabule s informáciami o miestnej flóre, faune a geológii. Na trase sa nachádzajú zaujímavosti ako Gotická brána, niekoľko vyhliadok do okolitých dolín a zrúcanina Súľovského hradu. Strmšie miesta sú dodatočne zaistené rebríkmi, kovovými kruhmi, na horné vyhliadky hradu je potrebné preliezť cez kamenné okno.
Hrad Súľov - pôvodne strážny hrad. Vznikol v prvej tretine 15. storočia s cieľom ochrany neďalekej cesty. Spomína sa pomerne neskoro, až v roku 1470, keď kráľ Matej Korvín dovoľuje, aby sa z hrádku Roháč stal hrad. V roku 1550 bol zničený požiarom, dočkal sa však opravy v pôvodnom rozsahu, pretože terén nedovoľoval hrad rozširovať a budovať prístavby. Neskoršie opravy a úpravy sa uskutočnili za Kataríny Bošániovej, avšak v roku 1703 vyjadruje Žigmund Sirmiensis-Súľovský rozhorčenie nad stavom budov hradu. Ešte v roku 1730 sa na hrade zdržiavalo vojsko a hrad ako-tak plnil funkciu. Zemetrasenie v roku 1858 objekt ťažko poškodilo, odvtedy už nebol opravený a postupne chátral.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod od Supermarketu Šípok o 6.45 hod, od železničnej stanice o 7.00 hod.
Cena : členovia TK 6 €, nečlenovia 7 €.

Tak ako bolo zvykom v minulých rokoch, prihlásiť sa a zaplatiť za autobus môžete v športovej predajni X-šport, a to najneskôr do štvrtka pred túrou! Neodkladajte si platenie na poslednú chvíľu, môže sa stať, že už nebude miesto. Iba turisti bývajúci mimo Partizánskeho sa môžu prihlásiť telefonicky a zaplatiť v autobuse.



Horci v Súľovských skalách od jednej diery k druhej

     Plný autobus turistov z Partizánskeho a okolia sa prvú októbrovú sobotu vybral do Súľovských skál. Táto národná prírodná rezervácia poskutuje mnoho atraktívnych prírodných úkazov ako okná, brány, vodopády, jaskyne, homole, skalné veže a ihly, často s bizarným tvarom.

     Našu púť začíname od parkoviska pri obci Súľov. Po náučnom chodníku, ktorý predstavuje najzaujímavejšiu časť pohoria, stúpame lesom k prvému výraznému skalnému výtvoru – ku Gotickej bráne. Skalný oblúk je vysoký 13 metrov a svoje meno brána dostala podľa typického gotického zalomenia. Po prejdení bránou sa šplháme na výhľadové skaly tvorené súľovskými zlepencami. Počasie je fantastické, jesenné slnko osvetľuje doliny zahalené v hmle.

     O pár desiatok minút sa dostávame k zrúcanine Súľovského hradu. Nachádza sa vo výške 600 metrov. Archeologické nálezy dokazujú jeho existenciu od 15. storočia. Postupne hrad patril viacerým šľachtickým rodinám, ale aj lúpežným rytierom Podmanickovcom. Spomenúc si na našu regionálnu politiku treba povedať, že jablká naozaj nepadajú ďaleko od stromu... Doprajeme si dlhýýý oddych na dolnom a hlavne hornom nádvorí, kam sa bolo treba dostať po kolmom rebríku a prepchať svoje telá úzkym otvorom. Študujeme náučný panel a tiež menšiu pamätnú tabuľu, ktorá hovorí o smrti dvoch turistov. V roku 2008 si ich tu našiel vysokoampérový blesk. Po ďalších rebríkoch a šmykľavom svahu zabezpečenom zabradlím sa dostávame na lúku pod hradom. Tu nás o kus salámy neodbytne žiada Zlaticin pes; vysvetľujeme mu však, že údeniny sú nezdravé, a tak sa musí uspokojiť so svojimi granulami. Zato 16-mesačný Adamko spokojne sedel v nosiči, pozoroval prírodu, občas si pospinkal a občas si cucol čerstvého mliečka.

     Ďalšia časť trasy viedla popri viacerých skalných útvaroch s vyhliadkami. Takou známejšou je napríklad vyhliadka pri Brade. Na križovatke pod vrchom Roháč sme s očakávaním zišli príkrym svahom k Obrovskej bráne. Táto diera v skale s rozmermi 10 krát 12 metrov pôsobí naozaj impozantne. Tu sa turisti rozdelili. Väčšia časť sa vybrala cez Roháčske sedlo späť do obce Súľov. Kúsok nad dedinou využili služby modernej panoramatickej rozhľadne. V príjemnej súľovskej krčmičke potom čakali na ďalších súdruhov. Tí prešli úzkou roklinou a potom sa po rebríkoch a skobách vyštverali k Šarkanej diere. Jaskyňa je chránenou prírodnou pamiatkou s dĺžkou 60 metrov a výškou až 20 metrov. Vedľa vstupného otvoru je v strope niekoľko ďalších menších okien. Šarkania diera je voľne prístupná a je významným paleontologickým náleziskom predmetov z mladšej doby kamennej. Našli sa tu aj kosti niekoľkých medveďov. Podľa povesti bola jaskyňa dlhšiu dobu pôsobiskom nebezpečného draka, ale po nedávnych reštitúciách sa musela 9-hlavá potvora zo svojej diery vysťahovať.

     Nádhernú nenáročnú túru v príjemnom jesennom počasí končí aj táto skupina skalolezcov v súľovskej krčmičke a po občerstvení si spolu sadáme do nedočkavého autobusu.


 Najmladší turista  Po náučnom chodníku  Gotická brána  Horci po prechode bránou

 Majestátne Súľovské skaly    Na Súľovskom hrade  Jeden z hradných múrov

       Najzachovalejší múr

 Náš štvornohý spoločník  Obrovská brána  a horci v jej útrobách.  Šarkania diera

 a jej jaskynné okná.  Pralesovitá časť rezervácie  Kamenný samorast  

 Inverzia na Považí    Saláma je nezdravá,
nič vhodné pre psov
 Nová generácia Horcov

     Moderná panoramatická rozhľadňa

 Dnes žiarivo nám
slnko svieti...
     V Súľove pri krčme