Čachtické Karpaty

22.10.2016

Trasa : Ošmek - Veľký Plešivec - Čachtický hrad - Čachtice   (4 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka 11 km, prevýšenie 400 m, nenáročná túra.
Lokalita : Podolie - park miniatúr; Čachtické Karpaty
Pred začiatkom túry navštívime v dedinke Podolie unikátny park miniatúr, kde sa nachádzajú modely 60 slovenských hradov a zámkov.

Popis :  
Čachtický hrad - hrad vznikol v prvej polovici 13. storočia. Patril medzi prvé hrady, ktoré zabezpečovali západnú hranicu Uhorska. Medzi prvými pánmi hradu boli Peter a Pongrác z rodu Hunt-Poznanovcov, načas patril aj Matúšovi Čákovi Trenčianskemu. Jedinou aspoň trochu zdobenou časťou na hrade bola kaplnka. Pôsobila tu povestná Krvavá pani - Alžbeta Bátoriová. V súčasnosti sa hrad rekonštruuje.
Veľký Plešivec - 484-metrový vrch vypínajúci sa medzi obcami Čachtice a Hrachovište. Časť vrchu je zalesnená, časť pokrývajú stepi a lesostepi s bohatým výskytom chránených druhov rastlín a živočíchov, najmä stepného hmyzu. Rozprestiera sa tu národná prírodná rezervácia Plešivec. Vrchol poskytuje široký výhľad do údolia Váhu a na Považský Inovec. Za dobrého počasia a s lepším ďalekohľadom odtiaľto možno vidieť až sedem hradov.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod od Supermarketu Šípok o 7.15 hod, od železničnej stanice o 7.30 hod.
Autobus pôjde ráno cez Topoľčany a Piešťany.
Cena : členovia TK 5 €, nečlenovia 6 €.
Vstupné : Park miniatúr 3 €, dôchodcovia 2 € (klub účastníkom prispeje sumou 2 €). Čachtický hrad 2,50 €, dôchodcovia 1,50 €.

Aladin ukazuje na sobotu v Čachticiach jasno, bez dažďa. Túra sa uskutoční.

Prihlásiť sa a zaplatiť za autobus môžete v športovej predajni X-šport, a to najneskôr do štvrtka pred túrou! Neodkladajte si platenie na poslednú chvíľu, môže sa stať, že už nebude miesto. Iba turisti bývajúci mimo Partizánskeho sa môžu prihlásiť telefonicky a zaplatiť v autobuse.



Za Čachtickou paňou

     Na jesennú túru sa horci vybrali do pohoria, v ktorom nikdy predtým neboli. Čachtické Karpaty sú nádherné vápencové horstvo s viacerými krasovými javmi. Zlatým klincom akcie bola návšteva povestného hradu a tmavých katakomb.

     I keď celý týždeň pred akciou bolo pľuhavé jesenné počasie, zrovna v predposlenú októbrovú sobotu sa vyčasilo a celý deň žiarilo slnko. Prv, než štyridsiatka turistov vstúpila do Karpát, v dedinke Podolie si pozreli unikátny Park miniatúr. Na relatívne malej ploche sa nachádzajú modely šesťdesiatich slovenských hradov, zámkov a kostolíkov. Bolo úžasné vidieť naše hrady v podobe, ako vyzerali v stredoveku v čase svojho rozkvetu. Ochotná sprievodkyňa nám navyše poskytla takmer 50-percentnú zľavu a informovala nás, ako park vznikol a čo sa plánuje v budúcnosti.

     Druhou významnejšou zastávkou bol 500-metrový vrch Veľký Plešivec, kam sme sa vyštverali z malej obce Ošmek. Na vrchole nás čakal nádherný kruhový výhľad na Čachtický hrad, malebné dedinky, priehradu a vysielač na Veľkej Javorine. Postupne sa na Plešivec hrnuli ďalší a ďalší turisti, takže napokon nás tam bola dobrá stovka. My sme sa zoznámili s milovníkmi prírody od Zlatých Moraviec a nadviazali sme s nimi družbu.

     Po nádhernom chodníku ovenčenom borovicami, ktorý prechádza národnou prírodnou rezerváciou, sa nakoniec dostávame do Čachtického hradu. Tam kedysi žila a pracovala známa samaritánka Alžbeta Bátoriová. Táto výnimočná žena už na sklonku 16. storočia založila krúžok dobrovoľných darcov krvi. Do spolku sa húfne hlásili prevažne mladé panny, ktoré – keby bolo treba – by za kňažnú položili aj život. Svojej šéfke oddane pomáhal aj usilovný sanitár Ficko. Nadčasové transfúzne techníky, púšťanie žilou, ale aj prvé pokusy s akupunktúrou neboli však vtedajšou lekárskou obcou pochopené a Alžbeta bola od svojich originálnych postupov odstavená. Hrad je už dlhšiu dobu v rekonštrukcii. Niekoľko častí bolo prekrytých drevenými strechami, všade sú náučné tabule a informačné panely, zábradlia i zábrany pred pádom do hlbín. Iba pivnica so sviečkami a reťazami vyvolala u citlivých jedincov nepríjemný pocit. Zato v hospodárskej budove sa nachádza výstava súčasných kníh (?) a prázdnych vínových fliaš (???).

     Z hradu je do Čachtíc štyridsať minút pohodlnej chôdze. Posledným stretnutím s históriou bola návšteva podzemných priestorov nachádzajúcich sa priamo pod obcou. Nesúvisia však s hradom ako nejaké tajné únikové cesty. Práve naopak – pôvodne priestory slúžili ako pivnice na chladenie potravín, neskôr sa susediace miestnosti pospájali a vytvorili tak bludisko chodieb, v ktorých sa obyvatelia ukrývali pred tureckými nájazdmi. Vo výklenkoch sú vystavené nájdené kovové a sklenené predmety, ale je tu i železná panna s hrotmi, ktorá podľa povesti slúžila Bátoričke na odšťavovanie dievčat. Zopár horcov si po prehliadke zakúpilo červené víno Čachtická krv a potom poď ho do krčmy doplniť vypotené tekutiny. Tým sa definitívne skončila zaujímavá turisticko-poznávacia akcia.


 V Podolí v Parku miniatúr  Branč  Slanec  Nový zámok v Štiavnici

 Šomoška  Lednica  Tematín  Súľov

 Nový náter z prostriedkov EÚ  Na Veľkom Plešivci    

 Na zdravie!  Rozlúčková fotografia
s Plešivcom
 Čachtický hrad  

 Vstupná brána    Hospodárska budova
s výstavkou prázdnych fliaš
 Títo prišli až z dolnej zeme

     Predseda nahrádza sprievodcu,
ktorý sa nedostavil
 

 Víťazný oblúk  Pamiatka na časy, kedy Turci
plienili a vypaľovali
   

 Hradná pani  Jedno z nádvorí  To je tá upírka  Katakomby pod Čachticami

   Výstavka nájdených predmetov  Železná panna s hrotmi -
dobový odšťavovač
 Kúria ohlodaná zubom času