Štiavnické vrchy

12.11.2016

Trasa : Lehôtka pod Brehmi - prírodná rezervácia Bralce - Janova lúka - rázcestie Kóta - Pustý hrad - Slovenská koliba - Szabóova skala - Lehôtka pod Brehmi (spolu 7 hodín).
Parametre trasy :  Dĺžka 18 km, prevýšenie 800 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Štiavnické vrchy
Popis :  
Bralce - prírodná rezervácia, ktorou vedie jednosmerný náučný chodník. Večný ľad v kavernách udržiava reliktnú tundrovitú vegetáciu. Chodník prechádza aj okolo niekoľkých chránených jaskýň.
Pustý hrad - jeho vznik možno datovať do 2. polovice 13. storočia. Počas tureckých vojen plnil funkciu signalizačnej stanice. Signály sa posielali pomocou ohňových znamení. V 18. storočí už bol neobývaný a spustol.
Szabóova skala - najstaršia prírodná rezervácia na Slovensku. Nachádza sa tu mohutné 50-metrové bralo s perlitovou zónou po obvode. Sú tu i bočné bralá a ihly. Z vrcholu skaly je výborný výhľad.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod od Supermarketu Šípok o 6.45 hod, od železničnej stanice o 7.00 hod.
Cena : členovia TK 4 €, nečlenovia 5 €.



Dve rezervácie v Štiavnických vrchoch


     Posledný tohtoročný autobusový zájazd naplánoval TK Horec do neďalekých Štiavnických vrchov. I napriek nevľúdnemu jesennému počasiu, hustým mračnám a slabšiemu dažďu sa druhú novembrovú sobotu nazbieralo vyše štyridsať turistov a ponuku prijal aj jeden štvornohý kamarát. Kto sa kvôli nepriaznivej predpovedi počasia odhlásil alebo jednoducho neprišiel, môže ľutovať.

     Bralce je unikátna prírodná rezervácia, ktorá sa rozprestiera neďaleko Hliníka nad Hronom. Vedie ňou jednosmerný náučný chodník. Lokalita je známa výskytom vzácneho rastlinstva a živočíšstva. Kedysi sa tu ťažil kameň, čoho pozostatkom sú početné skalné veže a rozsiahle kamenné moria. Večný ľad v dutinách udržiava reliktnú tundrovitú vegetáciu. Chodník prechádza aj okolo niekoľkých chránených jaskýň a prepadlísk, či dokonca priamo menšou skalnou bránou. Pomaly kráčajúc po šmykľavom teréne sme sa miestami cítili ako v pralese. Popadané stromy, kamene obrastené hustým machom, stáročné pokrútené duby... Nebezpečné miesta boli zabezpečené rebríkmi, stupačkami a mostíkmi. Pri chodníku na nás čakalo niekoľko suchohríbov, výdatný trs hlivy ustricovej, ale i krásne sfarbené muchotrávky.

     Prvá etapa túry končí na Janovej lúke. Upúta nás posed s nainštalovanou pieckou a komínom, veľký senník a najmä modrozelený altánok svietiaci na druhej strane lúky. Turisti z okolitých obcí tu práve majú stretnutie; z dvoch veľkých kotlov stúpa dym. Tak ako v úsloviach padajú pečené holuby do huby, nám v tejto zime, hmle a mrholení padli do huby varené klobásy a horúci čaj. Nič lepšie nás nemohlo postretnúť. Buď pochválený, údenársky priemysel.

     Po občerstvení pokračujeme zablatenou cestou k zrúcanine Pustého hradu, niekedy nazývaného aj Teplica. Jeho vznik sa datuje do 13. storočia. Počas tureckých vojen plnil funkciu signalizačnej stanice. Signály sa posielali k susedným hradom pomocou ohňových znamení. Od 18. storočia pevnosť pustne a nás privítala iba jediným zachovaným múrom. Nevadí, čaká nás ešte ďalšie atraktívne miesto – Szabóova skala. Je to mohutné 50-metrové bralo nad dedinkou Lehôtka pod Brehmi. Patrí do najstaršej prírodnej rezervácie na našom území, ktorá bola vyhlásená ešte za čias Rakúsko-Uhorska. Z vrcholu skaly máme výborný výhľad na Pohronie, Štiavnické vrchy, i na zasnežený Vtáčnik. Z hrebeňa vystupuje niekoľko bočných brál a ihiel. Po vychutnaní si pohľadov z vtáčej perspektívy schádzame do Lehôtky, kde pri pive Steiger naša 18-kilometrová túra končí.


 V Lehôtke pod Brehmi  Prvá prestávka  Výživné plody jesene  V rezervácii Bralce

 Pralesovitá časť rezervácie    Pôsobivá skalná brána  

 Kamenné more obrastené machom  Postavičky  Divočina  Mostík ponad nebezpečný úsek

 Vodotesný pes "Lesy"  Pod skalnou stenou  Praveké dubisko  


 Skalné piliere    Vykurovaný posed  A tu nám lietali
varené klobásy do huby

 Perníková chalúpka  Na Pustom hrade  Úbohé zvyšky hradu  Pri jazierku

 V ďalšej prírodnej rezervácii  Na Szabóovej skale    

     Hliník nad Hronom zo skaly  Historické obrábacie stroje
v Lehôtke