Oselná skala

3.12.2016

Trasa :  Cerová - Štiefleje - Brezová - Dobrolínske skaly - sedlo pod Veľkou Ostrou - pod Hrubým vrchom - Oselná skala - Drahožická dolina - Veľké Uherce   (spolu 5 hodín).
Parametre trasy :  Dĺžka 15 km, prevýšenie 600 m, menej náročná túra.
Alternatíva : Z Oselnej skaly návrat na Brezovú, posedenie na chate pri guláši a hudbe, zídenie do Radobice.

Lokalita : Tribeč
Popis :  
Dobrolínske skaly - prírodná rezervácia s ochranou pestrých rastlinných spoločenstiev. V blízkosti sa nachádza Dobrolínska jaskyňa hlboká 26 metrov s výskytom netopierov a vzácnych bezstavovcov.
Oselná skala - skalnatý vrch s pekným výhľadom, pod ním lavičky, stôl a ohnisko. Pod skalou menšie kamenné more.

Doprava : Autobusom SAD o 9.25 hod z Partizánskeho do Cerovej.
Cena : podľa dopravcu.



Zasnežená Oselná skala


     Prvá z troch decembrových túr, ktoré má tento rok v pláne turistický klub Horec, viedla iba hen za uherecké humná. Po troch rokoch znovu pozrieť Dobrolínske skaly a Oselný vrch. Zasnežené lúky i lesný chodník, pekné výhľady, driemajúce netopiere v jaskyni, výborný guláš na turistickej chate a živá hudba produkovaná harmonikármi i bendžistom – to všetko dodalo akcii neopakovateľný ráz.

     Z konečnej zastávky es-á-dé na Cerovej putuje tridsať horcov lesnou cestou na rozsiahle lúky Brezová. Tráva je pokrytá 15-centimetrovou vrstvou snehu. Ako dobre, že primrzlo, pretože ešte pred dvoma dňami to vyzeralo, že budeme moknúť a čvachtať sa v blate ako prasiatka. Na západnom okraji lúky sa z náučného panela dozvedáme, že Dobrolínske skaly sú prírodnou rezerváciou s ochranou pestrých rastlinných spoločenstiev rastúcich na vápencovom podloží. V blízkosti sa nachádza rovnomenná jaskyňa hlboká 26 metrov s výskytom netopierov a vzácnych bezstavovcov. Z rezervácie je krásny výhľad na okolité horstvá, viaceré sú zasnežené. Oproti vytŕča i zatiaľ nezdolaná Oselná skala. Tretina turistov sa šmykľavým chodníkom vybrala k jaskyni, v ktorej si nafotili päť hibernujúcich netopierov.

     Po zelenej značke pokračujeme k Hrubému vrchu. Cestou stretávame desiatky turistov z okolitých klubov. Zdravia sa známi i neznámi, deti i kmeťovia. Náučný panel pod Oselným vrchom hovorí, že v tejto lokalite sa kedysi nachádzalo more, čoho dôkazom sú nálezy zvyškov po rôznych ulitníkoch a hlavonožcoch. Neskôr tu žili aj dinosaury. Poučení o pravekej faune a flóre sa zapíšeme do návštevnej knihy. Dvierka na jej schránke nestráži očakávaný jašter, ale zlatoočka vyrušená zo zimného spánku. Potom už opatrne stúpame na klzkú Oselnú skalu. Na vrcholovej plošinke pod bralom sa nachádza stôl s lavičkami; tam sa navzájom poponúkame etyloidnými nápojmi a zomletým mäsom v črievkach. Väčšina horcov schádza cez Drahožickú dolinu k priehrade a odtiaľ do Veľkých Uheriec, kde v penzióne Kardinál končia dnešnú 15-kilometrovú túru.

     Drvivá menšina sa vracia späť na brezovské lúky. V okolí turistickej chaty dačo rozvoniava. Veľkouherskí turisti tu dnes slávia uzavretie sezóny. I nám naberajú z kotla rozkúskovaného diviaka v pikantnom náleve. Našťastie na Slovensku je svíň stále dosť. Výborný guláš oceňuje stovka prítomných nielen ďakovnými slovami, ale aj euromincami, ktoré sympaticky zaštrkocú po vhodení do drevenej búdky. K dobrej nálade prispievajú i dvaja harmonikári a neodmysiteľný ozembuch. Spev ľudových piesní a zvuky akordeónov sa šíria doďaleka. Dobrá nálada a hudba sa neskôr presunula aj do radobickej krčmičky, kde okrem heligóniek vyhrávali aj tri gitary s bendžom a atmosféru vylepšovali country melódiami.

 Brezová s chatkou  Na zdravie !  Pri náučnom paneli  Na Dobrolínskych skalách

 Pohľad na Oselnú skalu  Krížne cesty    Zasnežená cesta
pod Hrubým vrchom

 Horci na Oselnej skale    Náučný panel hovorí
aj o dinosauroch
 Pod skalou pri návštevnej knihe

 Množstvo turistov
pred chatou Brezová
   

   Krásny pohľad na juhozápad  Pri hudbe
v radobickej krčme
 Prišla aj 4-členná
country skupina

     Veľká Ostrá  

Zasnežený náučný chodník Najmladší turista
ide na guláš
Uherčanci s neodmysliteľným
ozembuchom
VIDEO