Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2016

Trasa : Autobusová točňa – sedlo pod Žarnovom - Žarnov – točňa.   (Celkom 4 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka 8 km, prevýšenie 510 m, nenáročná túra.
Lokalita : Vtáčnik
Popis : Vtáčnik je po Poľane druhým najvyšším pohorím slovenského stredohoria. Budujú ho vulkanické horniny, najmä andezity a ryolity. Predstavuje morfologicky veľmi výraznú horskú priečku medzi povodím riek Nitra a Hron.
Naším cieľom bude vystúpiť v rámci tradičného podujatia klubu na výrazný bralnatý vrchol Žarnova, kde účastníkov okrem krásnych výhľadov čaká aj pohostenie. Turistickú akciu ukončíme posedením v country salóne na Ľubianke pri pizzi, vianočnom pečive a nápojoch od výmyslu sveta. Nenáročné podujatie je určené pre všetky vekové kategórie.
  
Doprava : Vlakom z Partizánskeho do Oslian o 7:27, autobusom SAD o 8:02, autobusom SAD o 9:25 do Hornej Vsi-Rudice alebo individuálne.
Spoločný odchod 1. skupiny je o 9:30 hod. od ihriska na Ľubianke a odchod 2. skupiny z Rudice.



Horci na Žarnove


      Počas vianočných sviatkov pripravil turistický klub Horec pre svojich členov a milovníkov prírody dve zimné akcie. Prvou bol 17. ročník Vianočného výstupu na Žarnov. Uskutočnil sa 27. decembra za takmer jasného počasia. K majestátnym bralám 840-metrového Žarnova sa blíži vyše 60 účastníkov tohto tradičného výstupu. Na vrchole nás víta slovenský dvojkríž a kniha návštev. Otvárame termosky s teplým čajom, ujedáme z domácich zásob, pripíjame si na zdravie a ponúkame priateľov vianočnými koláčikmi. Všade počuť veselý smiech a cvakot fotoaparátov.

      Okrem turistov z okolitých obcí tu dnes mala zastúpenie aj regionálna rada KST Prievidza. Jej predseda Milan Lomnický po privítaní účastníkov informoval o plánovanom preložení žltej značky, keďže jednému majiteľovi pozemku sa dlhodobo nepáči, že blízko jeho statku majú turisti trasu, čím vyrušujú jeho krvilačné psy. Predseda oslianskych turistov Fero Szalay dostal za prácu na preznačkovaní Vyšehradu ďakovný list. Po oficialitách zase začali kolovať medovníky, pagáčiky a vanilkové rožky. I keď zima bola skúpa na sneh, nám to veľmi nevadilo. Dôležité bolo, že sme sa zúčastnili, rozhýbali si prejedený organizmus, mali sme pekné výhľady a v spoločnosti priateľov prírody sme prežili príjemný deň.