Silvestrovský výstup na Osečný

31.12.2016

Trasa : Partizánske (dolný pomník) – horný pomník – Osečný vrch a späť.   (Celkom cca 4 hodiny.)
Parametre trasy :  Dĺžka cca 9 km, prevýšenie 370 m, nenáročná túra.
Lokalita : Tribeč – Rázdiel
Popis : Tribeč, krajinný celok patriaci do Fatransko-tatranskej oblasti. Patrí medzi kryštalické pohoria. Jeho podstatnou časťou je chránená krajinná oblasť Ponitrie. Naším cieľom je vystúpiť na dominantný vrchol podcelku Rázdiel Osečný vrch, kde spoločne oslávime Silvester 2016. Počas nenáročnej túry budeme obdivovať krásy miestnej prírody. Výlet je určený pre všetkých turistov.

Doprava : Individuálne.
Spoločný odchod je o 9.00 hod od dolného pomníka.

Nezabudnite si priniesť vlastné poháriky, hrnčeky či džbániky na varené vínko. A samozrejme doneste niečo ochutnať z vášho vianočného pečiva.
Pred dvoma rokmi prišlo 50 ľudí, minulý rok už vyše 70. Prekonáme v tomto roku stovku?




Stovka prekonaná – na Osečnom 102 ľudí


      Ďalšou decembrovou túrou bol tretí ročník Silvestrovského výstupu na Osečný. Posledný minuloročný deň sa o deviatej ráno zišlo pri dolnom pomníku približne 50 milovníkov prírody. Ráno bolo mierne mrazivé, ale zato slnečné. Predseda TK Horec privítal účastníkov, zaželal im šťastný nový rok a pozval ich na najbližšie januárové akcie. Prvou bude Trojkráľový výstup na Rokoš a po výročnej schôdzi zase zimný výstup na Panskú Javorinu. Cez horný pomník sa zástup džavotajúcich turistov dostal pod vysoké napätie. Tam si účastníci vychutnali nielen prinesené vianočné pečivo, ale aj výhľad na okolité pohoria. Keďže bol mimoriadne priezračný deň, na severovýchode sa dalo rozoznať aj zopár zasnežených končiarov Veľkej Fatry.

      Ešte pár kilometrov a ocitáme sa na 552-metrovom Osečnom. Tu nás už víta blčiaci oheň a rozvoniava varené vínko. Okrem teplého nápoja a mnohých druhov sladkostí koluje medzi labužníkmi aj klobása z mangalice, pagáčiky a ďalšie dobroty. Prichádzajú ďalší a ďalší turisti, napokon sa po vrcholovej plošinke premávalo rekordných 102 ľudí. Tak ako minulý rok, ani teraz nechýba sympatická rodinka z Holandska so štyrmi menšími deťmi. A dokonca slovenské koláče ochutnáva aj jeden Černoch. Najmladším účastníkom je 3-ročný Peťko a najstaršou 78-ročná pani Irena. Vidno, že v turistike nehrá vek až takú veľkú úlohu. Mnohokrát stačí iba prekonať pohodlnosť. Na Osečnom sú prítomní aj rádioamatéri, ktorí vytiahli antény a vysielali svoje vlny do celého sveta. Napokon sme si urobili vrcholové fotografie, zapísali sa do knihy návštev, zaspievali si niekoľko ľudových piesní a pomaly sme schádzali späť. Niekto rovnakou trasou, niekto cez chatu Ondrej po náučnom chodníku vytvorenom gymnazistami. Stovku sa nám teda podarilo pokoriť. Ktovie, aké prekvapenie nám prinesie ďalší ročník.


       

     Milé dámy, statní páni,
tak rekord je prekonaný.
 Stovka ľudí koncom roku
prišla vypiť trochu moku.

 Kde sa víno varí,
tam sa dobre darí.
 Badián, klinček, škorica,
pije sa za horúca.
   

     Na Silvestra nelenia
vysielači vlnenia.
 V novom roku dennodenne
majte srdce otvorené.