Výstup na Vtáčnik cez Malú Homôľku

23. 1. 2016

Trasa : Kamenec pod Vtáčnikom, stredisko Píly 350 m - Vrvrava 977 m (1,45 h) - Malá Homôľka 1298 m (1 h) po zelenej značke - Vtáčnik 1346 m (35 min) po červenej a zelenej značke - Siahy 1086 m (35 min) po modrej značke - Píly 350 m (1,45 h) po náučnom chodníku - Kamenec pod Vtáčnikom 275 m (45 min) - celkom (7-7,30 hod).
Parametre trasy :  Dĺžka cca 17 km, prevýšenie 1000 m, náročnejšia zimná túra.
Lokalita : Vtáčnik
Popis : Kamenec pod Vtáčnikom - Obec vznikla v r. 1955 zlúčením Dolného a Horného Kamenca. Zo stručných historických údajov sa vie, že v chotári oboch zlúčených obcí objavili archeológovia hradisko so sídliskovými mladohalštatskými nálezmi a zdá sa, že celé toto územie bolo nepretržite osídlené až do stredoveku. Najstarší písomný doklad o ňom jestvuje z r. 1355.
  Vtáčnik (1346 m n. m.) - je výrazný bralnatý vrchol na hlavnom hrebeni rovnomenného pohoria. Dominantu okolia pokrýva ihličnato-listnatý les, samotný vrchol je čiastočne odlesnený a umožňuje výhľad na Štiavnické, Kremnické a Strážovské vrchy, Veľkú i Malú Fatru. Vrch je ôsmou zastávkou náučného chodníka Vtáčnik, začínajúceho v Gepňárovej doline neďaleko obce Bystričany. Skalné povrchové tvary (kotly, kužele, skalné stupne) bohato zastúpené v celom pohorí vznikli periglaciálnymi procesmi alebo rozpadom andezitových prúdov, ktorým ku kráse pomohlo aj zvetrávanie (steny, skalné veže).
  
Doprava : Osobnými autami.
Odchod o 7:30 hod. z parkoviska pred železničnou stanicou Partizánske alebo spred Supermarketu na sídlisku Šípok.
Podrobnosti sa dohodnú na výročnej schôdzi.



Horci na zasneženom Vtáčniku


      Tridsať turistov a pes. Tak by sme mohli nazvať druhú tohtoročnú akciu, ktorú zorganizoval TK Horec. Osmimi autami sme sa v mrazivú januárovú sobotu dopravili do Kamenca pod Vtáčnikom, presnejšie do strediska Píly. Odtiaľ popri zamrznutom potoku, v ktorom mráz vytvoril niekoľko ľadových stalagmitov, pohodlne kráčame po lesnej ceste. Turisti bez problémov, ale náš spoločník – pes Porto z čeľade bielosrstých – sa veru často zastavuje a priveľmi sa mu nechce sledovať stopu. Zrejme prišiel na psa mráz, takže jeho správca ho musí niekoľkokrát presviedčať, aby sa láskavo zdvihol zo snehu a pokračoval po vytýčenej trase. Ani nie po dvoch hodinách sa dostávame na krížne cesty nad chatkou s krkolomným názvom Vrvrava. Kým doteraz bolo snehu iba pár centimetrov, tu začína pribúdať. Čím vyššie stúpame, tým je ho viac, až nakoniec dosahuje štvrťmetrovú výšku. Stromy sú obalené hebkou vatou a nad nimi fascinujúca atramentová obloha. Všade čerstvý bielučký sneh – RGB (255,255,255), ktorý nám vrždí pod nohami. Oddychovú a občerstvovaciu prestávku si dávame na Malej Homôľke, ktorá sa už nachádza v hlavnom hrebeni pohoria.

      O pol hodinku stojíme na vrchole 1346-metrového Vtáčnika. Náhorná planina je zaliata slnkom, zasnežené ihličnany sa trbliecu, fotoaparáty ostošesť cvakajú, návštevná kniha putuje z ruky do ruky a plní sa podpismi, ubúda z prineseného pokrmu. Postupne prichádzajú turisti z ďalších klubov, takže v krátkom čase sa na vrchole vystrieda dobrá päťdesiatka návštevníkov. Ani náš štvornohý Porto nie je na Vtáčniku sám. Celkovo sa dnes vybralo prekonať tisícmetrové prevýšenie až päť psov rôznych rás a národností. Tu sa zrazu začína počasie meniť. Vietor dovial nízku oblačnosť a planina sa postupne zahaľuje do hmly. Zberáme sa na odchod. Náučným chodníkom pomerne strmo klesáme na rázcestie Siahy. Oproti nám kráča menšia skupinka turistov. Aha, známe tváre: Renáta, Zlatica... A aké prekvapenie: Zlatica si v batôžku nesie svojho trištvrte ročného synčeka. Zima-nezima, mráz-nemráz, do prírody treba chodiť v každom počasí, a hlavne v každom veku. Kedysi s nami chodievali aj osemdesiatroční kmeťovia, teraz začínajú osemmesačné mláďatká.

      Ešte zopár pádov na zľadovatelom chodníku a popri zničenom amfiteátri prichádzame späť na parkovisko. Posledný úsek našej 17-kilometrovej túry vedie k Chate pod Končitou. Tu v príjemnom prostredí pri horúcom čaji a kapustnici končíme dnešnú zaujímavú túru v nádhernej zasneženej prírode.


 Potok na Pílach  Tridsiatka Horcov  Na posede strieľaj v sede  Oddych nad Vrvravou

 Čakanie na psovoda      Atramentová obloha

 Na Malej Homôľke  Ako to nazvať?    Typická zima na Vtáčniku

     Obedná prestávka na vrchole  Vtáčnik - 1346 metrov

 I napiť sa treba, i pofotiť  Na túre nesmie chýbať zástava    Vynovené náučné tabule

 Zlatica s mláďatkom  Občerstvenie v chate Pod Končitou    Domček na stračej nôžke