Lyžiarsko-turistický zájazd na Kubínsku hoľu

13. 2. 2016

Trasa : Dolný Kubín, časť Záskalie – Bucľov - Kamenný závoz (2,30 hod.) po žltej značke - Chata na Kubínskej holi (30 min.) – Kubínska hoľa 1346 m (40 min.) po modrej značke – vrchol lanovky - dole po zjazdovke – chata Koliesko (1.5 hod.). Celkom (6,30 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka cca 12 km, prevýšenie 900 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Oravská Magura
Popis : Oravská Magura je pohorie ležiace na Orave. Najvyšším vrcholom je Minčol vysoký 1394 metrov. Ďalšími významnejšími vrcholmi sú Paráč, Budín a Magurka.
   Dolný Kubín - Pôvod názvu Kubín odvodzujú jazykovedci od označenia priestoru, ktorý zahaľujú kúdoly dymu v čase spaľovania koreňov a zbytočnej dreviny na klčovisku rúbaniska; v stredoveku z historického názvu Klubín vznikol názov Kubín s orientačnými prívlastkami podľa polohy Nižný a Vyšný. Kubín sa prvýkrát spomína roku 1325. V 19. storočí sa Dolný Kubín dostával stále výraznejšie do povedomia Slovákov. Narodili sa tu alebo pôsobili viaceré osobnosti, ktoré zasiahli do rozvoja slovenskej kultúry a vzdelanosti - Janko Matuška, Pavol Országh Hviezdoslav, Ladislav Nádaši Jégé a ďalší.
   Kubínska hoľa (1346 m) je druhý najvyšší vrch Oravskej Magury, vypínajúci sa priamo nad mestom Dolný Kubín. Mohutný chrbát sa tiahne od sedla Príslop až po Minčol, s ktorým tvoria atraktívnu turistickú lokalitu s lyžiarskym strediskom SKI PARK Kubínska hoľa a neďalekou chatou.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod od Supermarketu Šípok o 6.45 hod., od železničnej stanice o 7.00 hod.
Cena : členovia TK 10 €, nečlenovia 11 €.

Akcia je určená nielen pre peších turistov, ale aj pre bežkárov a lyžiarov. Čaká na vás deväť zjazdoviek a 10 kilometrov bežeckých tratí.

Vezmite si lyže, bežky,
a kto nemá, pôjde pešky.



Kubínska hoľa peši i na lyžiach


     Vyše štyridsať záujemcov prijalo pozvanie turistického klubu Horec na prvý tohtoročný zájazd. Dnešným cieľom je pohorie Oravská Magura. Okrem pešiakov bola akcia určená aj pre milovníkov zjazdového lyžovania. Druhú februárovú sobotu sa teda do moderného autobusu nalodilo i pätnásť lyžiarov. V známom lyžiarskom stredisku Kubínska hoľa a jej blízkom okolí sa totiž nachádza deväť zjazdoviek rôznej náročnosti a 10 kilometrov upravených bežeckých tratí. Cesta autobusom prebehla rýchlo. Pri Krpeľamoch si všimneme, ako sa vo Váhu plahočí asi tridsať labutí a okolo stovky kačíc.

     Na samotnú túru sa vydávame z mestskej časti Dolného Kubína Záskalie. Po mierne stúpajúcej asfaltovej ceste sa cez nízky oblý chrbát dostávame do doliny Záskalského potoka. Cesta prechádza popri oplotení zvernice zriadenej na chov raticovej zveri. Vyššie sa cesta zužuje na chodník, ktorým vystúpime k studničke pod Vtáčnikom. Vtáčnik? Na Slovensku je zrejme moderné pomenuvávať vrchy rovnakým názvom. Máme tu tri Kriváne, tri Minčoly, dva Salatíny a ako vidno, aj niekoľko Vtáčnikov. Výška snehu miestami dosahuje pol metrovú hrúbku. A čím vyššie stúpame, tým je ho viac. Začíname prežívať pravú zimnú atmosféru. Mladšie smriečky sú prehnuté pod ťarchou bielej vaty, krmelce a chatky majú zasnežené striešky. Chodník nás dovedie na asfaltovú cestu, z ktorej sa nám otvárajú výhľady na hornú Oravu. Dominuje Babia hora a Pilsko, pekný pohľad je aj na menšie kopčeky vytŕčajúce z hmly. Od smerovníka Bucľov pokračujeme k rázcestiu Kamenný závoz. Odtiaľ pomerne strmo vystupujeme lesom k Chate na Kubínskej holi. Väčšina turistov dáva prednosť chôdzi po zvážnici, iba zopár zdatnejších prešľapáva vrstvu nového snehu a nekompromisne stúpa po žltej značke príkrym chodníkom.

     Súčasná chata je vynovená. Stretávame pri nej mamičku s malým Matejom. Dozvedáme sa, že pochádzajú z Nitrice a poznajú aj nášho zaslúžilého člena pána Brušku. Kúsok nad budovou prebehla hladná hrdzavá líška. My však hladní nezostaneme. Vstupujeme do chaty, kde si doprajeme takmer hodinovú prestávku na občerstvenie a regeneráciu síl. Dve čašníčky nestíhajú nosiť fazuľovú polievku a teplé nápoje. Cena polievky 3,60 eur nám pripomenula obdobie socializmu, kedy desiatová polievka tiež stála 3,60...

     Po oddychu pokračujeme vo výstupe okolo miesta, kde kedysi stála stará chata. Po modro značenom chodníku sa dostávame na hlavný hrebeň Oravskej Magury. Zabárajúc sa v snehu po prekonaní 900 výškových metrov postupne prichádzame k hornej stanici lanovky na Kubínskej holi. Na vrchole kraľuje hustá hmla, a tak z očakávaných výhľadov nie je nič. V novozriadenom bufete si dávame popoludňajšiu kávičku a na oplátku ponúkame barmana našimi zásobami. Po povinnom vrcholovom fote nás čaká hodinový zostup strmou zjazdovkou k dolnej stanici areálu. Tam stretávame dvoch sympatických turistov z Popradu. Vypytovali sa na náš turistický klub, informovali nás, že ich klub sa pred pár rokmi rozpadol a že je dobre, keď funguje organizovaná turistika. Pospomíname na pohoria a vrcholy, ktoré naše vibramy mali tú česť navštíviť. Keď sa všetci pešiaci i lyžiari pozliezali, spolu odchádzame k chate Koliesko, kde nás na veľkom parkovisku čaká autobus. V jeho útrobách zaujímavú zimnú túru končíme.


 Príprava na štart v časti Záskalie  I statný býk hľadí ako teľa  Zasnežená príroda  Vzduchom naplnený krmelec

   Pešiaci pri kratšom oddychu  Vyhľad na oravské kopce  V ústrety hmle

 Obsypané smriečky    Matej a lietajúci tanier na warpový pohon  V chate na Kubínskej holi nás nestíhali obsluhovať

 Všesmerový smerovník  Stúpanie na Kubínsku hoľu  Horci pri vrchnej stanici lanovky  Dole po zjazdovke

 Dlhočizná zjazdovka    Turisti z Popradu sa zaujímali o náš klub  Chata Koliesko