Deň s Horcom - Drieňov

2. 4. 2016

Trasa : Bystričany - Chalmová /kúpele/ – Malý Lubín (1,25 hod.) – sedlo pod Drieňovým vrchom (25 min.) po modrej značke – Drieňový vrch 616 m (20 min.) – Slatina (20 min.) – Varty (45 min.) po novom žltom miestnom značení – Pri kríži (30 min.) po zelenej značke – poľovnícka chata - Skačany (1,30 hod.) - Šimonovany - Partizánske. Celkom (8 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka 21 km, prevýšenie 500 m, nenáročná túra.
Lokalita : Nitrické vrchy – Drieňov
Popis : Horský podcelok Drieňov patrí do pohoria Nitrické vrchy. Budujú ho pieskovce, zlepence a vápence. V rámci túry vystúpime na Malý Lubín s krásnym výhľadom na masív Vtáčnika a potom na najvyšší vrchol pohoria Drieňový vrch (616 m). Po novom miestnom značení, ktoré vytvorili členovia nášho klubu, prídeme k poľovníckej chate nad Skačanmi. Tam si opečieme slaninku, špekačky a iné dobroty, pričom oslávime 16. výročie existencie turistického klubu Horec. Po oslave zostúpime do obce Skačany, kde túru ukončíme.

Pre každého účastníka bude pripravená jedna špekačka, slanina, chlieb, horčica, cibuľa a nápoje.

Doprava : Vlakom z Partizánskeho do Bystričian o 7,27 hod.



Deň s Horcom ukončený opekačkou

       Šestnáste výročie znovuobnovenia turistického klubu Horec si turisti z Partizánskeho a okolia pripomenuli na menej náročnej túre v pohorí Drieňov. Prvú aprílovú sobotu nás ranný vlak doviezol do Bystričian, odkiaľ už pešky kráčame k chalmovianskym kúpeľom. Pod skalou na začiatku modrej trasy predseda Peter Horváth oboznámil päťdesiatku účastníkov, z toho troch psov, s programom dnešnej akcie. Je krásne slnečné počasie, túra nie je priveľmi dlhá, niet sa kam ponáhľať, takže rodičia pobrali aj svoje menšie ratolesti. Ich džavot nás sprevádza počas celých ôsmich hodín. Okrem rozprávkového Maťka a Kubka vandruje s nami aj 7-ročná Nikolka, ďalší Maťko a 10-mesačný Adamko. Toho vo vaku nesie jeho mamička Zlatica, a nie je to prvý raz, čo sa táto odvážna a sympatická dvojica vydala do slovenských hôr. Ešte treba najmladšieho turistu nakŕmiť ovocnou kašičkou a môžeme vyraziť. Adamko vraj najradšej pije mliečko priamo z originálneho balenia. Nuž, ani sa mu nečudujem...

       Po strmšom výstupe na Malý Lubín nás čaká prvý oddych a pohľad do okolia. Pred nami sa rozprestiera masív pohoria Vtáčnik, na východe vidno zasnežené vrcholky Veľkej Fatry. Čistinka je posiata prvosienkami, fialkami a ďalšími jarnými kvietkami. Popri viacerých posedoch a krmelcoch prichádzame na najvyšší bod túry Drieňový vrch. Novú žltú značku, ktorá vedie na tento 616-metrový vrchol, vytvorili minulý rok naši kluboví značkári. Z druhej strany kopca stúpa hore deväť turistov od Skačian, takže nakoniec sa nás zišlo takmer šesťdesiat. Ďalší oddych si doprajeme pri chate Slatina a potom na lavičkách pod Vartami. Z lesa sa dostávame na rozľahlé malebné lúky. Nad nami krúžia dravce a hľadajú si pod zub niečo s chvostíkom. Ešte pár desiatok minút a prichádzame k poľovníckej chate nad Skačanmi. Tam nás už čaká blkotajúci oheň a plný stôl voňavých údenín. Dakto si opečie špekačku, dakto slaninku. Vstrebaný cholesterol neutralizujeme cibuľou a cesnakom. Kus žvanca sa ujde aj našim štvornohým sprievodcom. Nechýba ani plechovkové pivo a kto má chuť, môže si lognúť aj niečoho tvrdšieho.

       Po výdatnej strave a dôkladnom poklebetení si poďakujeme správcom chatky a poberáme sa smerom do Skačian. Tam sa postupne jednotliví účastníci odpájajú. Niekto je vlastne už doma, niekto sadá do autobusu a niekto do auta. Väčšina však putuje ďalej a svojimi vibramami brázdi poľnú cestu spájajúcu Skačany so Šimonovanmi. Prejdeme popri bývalom mlyne, odfotíme si pozostatky prastarého autobusu, poteší nás črieda tridsiatich srniek. Okolo štvrtej hodiny prichádzame do Šimonovian. I tí mladší turisti trasu bez problémov zvládli, takže k svojim tohtoročným jarným kilometrom si môžu pripočítať ďalších dvadsaťdva.


 Štart v Chalmovej  Artista  Na Malom Lubíne  

 Traja v posede    Mladí turisti
na Drieňovom vrchu
 

 10-mesačný Adamko  Nejako sa nám to zopsulo  Drieňový vrch - 616 m  Ahoj, havo !

 Oddych pri chate Slatina    Smerovník Varty  Pri chate na Vartách

 Nitrické vrchy  Malebný posed    Smetisko voňajúce novotou

   Poľovnícka chata nad Skačanmi  Opekačka v plnom prúde  Nebude zo psa slanina

   Akoby ich jedna mater mala  Škoda, že preváma
len v pracovné dni
 Zo Skačian cez pole
okolo mlyna