Prosiecka a Kvačianska dolina

7. 5. 2016

Trasa : Prosiek - Prosiecka dolina - Vidová - Červené piesky - Suchý vodopád - Svorad - Prosečné - sedlo Ostruhy - dolina Borovianka - Kvačianska dolina - Ráztocký vodopád - Oblazy - Kvačany.   (Celkom 6,5 hodiny.)
Parametre trasy :  Dĺžka 23 km, prevýšenie 1000 m, náročnejšia túra.
Lokalita : Chočské vrchy
Popis :  Prosiecka dolina - krasová dolina, ktorá pretína pohorie od juhu na sever. Jej celková dĺžka je 3,5 km. Je súčasťou rovnomennej národnej prírodnej rezervácie. Ide o krasovú kaňonovitú dolinu potoka Prosiečanka. Je tvorená vápencami a dolomitmi. Erózna činnosť Prosiečanky vymodelovala typický krasový vzhľad doliny, ktorý sa prejavuje početnými skalnými bralami a vežami tvorenými z odolnejších vápencov. Typickým vonkajším krasovým znakom sú aj početné tiesňavy najmä na začiatku a v závere doliny. Blízko krátkej doliny Červené piesky sa nachádza 15-metrový Suchý vodopád.
   Prosečné je 1372-metrový výrazný vrchol v Chočských vrchoch. Pekný výhľad na Liptovskú kotlinu, Liptovskú Maru, Nízke Tatry a Západné Tatry s Roháčmi.
   Kvačianska dolina - rezervácia v malebnom horskom prostredí, ktorá sa každému vryje do pamäte. Nachádza sa tu veľmi pôsobivý skalný útvar Jánošíkova hlava, rokliny, vyhliadky do doliny a vodné mlyny Oblazy. Zaujme aj menší Ráztocký vodopád.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod podľa údajov na plagátoch.
Cena : členovia TK 10 €, nečlenovia 11 €.



V Prosieckej a Kvačianskej doline


     Cieľom mnohých turistov smerujúcich do Chočských vrchov bývajú okrem Veľkého Choča aj dve nádherné doliny – Prosiecka a Kvačianska. Tam sa prvú májovú sobotu vybrala i päťdesiatka horcov, aby potešila svoj zrak vodopádmi, jaskynkami, skalnými jazierkami, ale aj zrekonštruovaným vodným mlynom v osade Oblazy.

     Z dedinky Prosiek vyrážame o deviatej ráno za krásneho slnečného počasia do prvej krasovej doliny, ktorá má dĺžku štyri kilometre. Je súčasťou národnej prírodnej rezervácie. Víta nás panel s vystavenými odpadkami a informáciami, ako dlho sa ktorý materiál v prírode rozkladá. Duchaplný nápad odrádza nezodpovedných „milovníkov prírody“ od zahadzovania odpadkov. Úzku roklinu lemujú skalné bralá a veže. Náročnejšie úseky prekonávame pomocou mostíkov, stupačiek a rebríkov. Obdivujeme sýtožlté záružlie močiarne, fialový šafran, žaby pracujúce na novom potomstve. Sympaticky pôsobia menšie skalné jazierka, zurčiaci spenený potok, kmene stromov popadané cez cestu – jednoducho divá príroda. V časti Červené piesky podídeme k 15-metrovému Suchému vodopádu. Suchý sa nazýva preto, lebo v časoch bez dažďa úplne vysychá. Teraz však funguje v plnej sile.

     Prichádzame na rozsiahle lúky. Časť účastníkov sa vydá do osady Veľké Borové, kde si na salaši dopraje oddych a kalóriami nabitú poživeň. Väčšina však začne stúpať na 1372-metrov vysoký vrch Prosečné. Chodník je poznačený polomom, často treba preskakovať alebo podliezať spadnuté kmene. Napokon sa na vrchol dostaneme a ako odmena nás čaká impozantný výhľad na zasnežené vrcholky Nízkych Tatier a Roháčov. Ďalej však cesta nepokračuje, úplne je zatarasená popadanými stromami. Treba sa vrátiť a po zvážniciach a rúbaniskách sa napojiť na značku.

     Po obchádzkach a menšom blúdení prichádzame do ďalšej krásnej doliny, ktorá je taktiež súčasťou prírodnej rezervácie. Kvačianska dolina je známa Ráztockým vodopádom, skalným útvarom Jánošíkova hlava, ale najmä osadou Oblazy, kde dobrovoľníci zrekonštruovali zničený vodný mlyn. Ten je teraz plne funkčný a poskytuje návštevníkom obraz o spôsobe mletia obilia a pílení dosiek v minulosti. Uznanlivo si prezrieme zručnosť našich predkov, kúpou suvenírov prispejeme k ďalšej obnove tejto technickej pamiatky a vydáme sa na poslednú etapu dnešnej trasy. Ponad strmé skalné bralá s niekoľkými vyhliadkami sa dostávame do dedinky Kvačany. Tu v miestnom pivovare ochutnáme štyri druhy piva (medziiným aj žihľavové) a tým ukončíme vydarenú 23-kilometrovú túru.


 Začiatok túry v Prosieku  51 horcov pri úvodnej tabuli    Viete, že sklo sa rozkladá
až tisíc rokov?

 Skalné bralá pri vstupe
do Prosieckej doliny
     Čakajú nás mostíky, rebríky, stupačky

   Suchý vodopád v oblasti
Červené piesky
 Sýtožlté záružlie močiarne  

 Výroba nového potomstva    Najvyšší rebrík v rokline  Jedno zo skalných jazierok

   Menšia jaskynka  Výhľad na zasnežené Tatry  Konečne na Prosečnom

 Vstup do Kvačianskej doliny      Ráztocký vodopád

 Rohaté zvery by človeka
aj o posledné sústo pripravili
 Osada Oblazy  Zrekonštruovaný vodný mlyn