Prechod hrebeňom Radhošťa

28. 5. 2016

Trasa : Horní Bečva /Kovárna/ 470 m – chata Martinák 827 m (5 km) po modrej značke - Bukovina (0,5 km) – Čertov mlyn 1 205 m (4 km) po zelenej značke– sedlo Tanečnice (1,5 km) - Tanečnice 1 084 m (0,5 km) - Pustevny (1 km) po červenej značke – Radegast (1,5 km) – Radhošť 1 129 m (2,5 km) po modrej značke – Černá hora (rázcestie) (2,5 km) po modrej a červenej značke Pod chatou Mir (2 km) – Rožnov pod Radhoštěm 423 m (1 km) po červenej značke – celkom 22 km (8-8,30 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka 22 km, prevýšenie 900 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Moravsko–sliezske Beskydy (Radhošťská hornatina)
Popis :  Chránená krajinná oblasť Beskydy je oblasť výnimočná svojimi prírodnými hodnotami. Beskydy sú svojou rozlohou 1160 km štvorcových najväčšou CHKO v Čechách. 70 percent plochy je pokrytých lesnými porastami. Významným geologicko–geomorfologickým fenoménom je pseudokras. Pozorný návštevník sa tu môže stretnúť s rysom ostrovidom. Veľmi dôležitá zostáva rekreačná a turistická funkcia Beskýd.
   Pustevny - Najvýznamnejšie horské stredisko v Beskydoch, nazývané podľa tu v minulosti žijúcich pustovníkov (posledný zomrel v roku 1784). Turistické objekty tu boli postavené Pohorskou jednotou Radhošť už od roku 1891. Drevené objekty (Pustevna, Maměnka, Libušín a zvonička) boli postavené podľa návrhu arch. Dušana Jurkoviča.
   Radhošť (617 m) - Je vrch v Moravsko-sliezskych Beskydách na konci výrazného Pustevenského chrbta, 6 km severovýchodne od Rožnova pod Radhoštěm. S výškou 1 129 m n. m. je siedmym najvyšším vrchom Moravsko-sliezskych Beskýd a ich najzápadnejšou tisícovkou. Sídlo Radegasta. Podľa povestí mal na Radhošti odpradávna sídlo pohanský boh Radegast - Boh slnka, vojny a víťazstva. Jeho výzor nepôsobí milo, a preto, aby si ho ľudia nepohnevali, prichádzali k nemu s darmi. Koncom jari na Radhošti starí Slovania slávili letný slnovrat. V súčasnosti sa v lete na Radhošti pravidelne konajú púte, ktorých sa zúčastňujú tisícky pútnikov. Dnes je na vrchole niekoľko zaujímavých miest: kríž z roku 1805, Kaplnka svätého Cyrila a Metoda z rokov 1896 – 98, súsošie oboch vierozvestcov z roku 1931 či televízny vysielač. Asi 300 m juhovýchodne od vrcholu stojí hotel Radegast, medzi hotelom a vrcholom je sídlo Horskej služby. Tesne pod vrchol vedie od západu lyžiarsky vlek.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod od Supermarketu Šípok o 5.45 hod., od železničnej stanice o 6.00 hod.
Cena : členovia TK 10 €, nečlenovia 11 €.



Hrebeňom Radhošťa


     Z Horní Bečvy vyštartovalo poslednú májovú sobotu o pol deviatej 46 horcov po žltej značke do Moravsko-Sliezskych Beskýd. Slnečné lúče už od rána boli zárukou, že deň by sa mal naozaj vydariť. Popri lazoch a pekne upravených usadlostiach pomaly stúpame ku križovatke turistických značiek pod vrcholom Kladnatá. Tu zisťujeme, že sme sa na hrebeň vydali po nesprávnej značke. Podľa plánovanej trasy, sme mali na hrebeň nastúpiť o 500 metrov nižšie medzi Hornou a Prostrednou Bečvou. Túto chybu riešime tak, že k horskej chate Martiňák ideme po červenej značke, čím sme si túru po Beskydách predĺžili o osem kilometrov. Tento omyl bol však vykompenzovaný krásnymi výhľadmi na najvyššie kopce pohoria.
     Od chaty Martiňák sa vydávame na legendami opradený Čertov mlyn. Vrchol hory je najvyšším bodom okresu Vsetín a celého Zlínského kraja. Po krátkej prestávke veľmi strmo zostupujeme do sedla Tanečnica a odtiaľ takmer po rovine prichádzame na Pustevny, čo je najvýznamnejšie horské stredisko v Beskydách. Tu si doprajeme hodinovú regeneračnú prestávku. Obdivujeme krásne drevené objekty, ktoré boli postavené podľa návrhu architekta Dušana Jurkoviča. Z Pusteven pokračujeme po modrej značenej trase, vľavo míňame hornú stanicu sedačkovej lanovky a širokou kamenitou cestou mierne stúpame okolo stanice Horskej služby, Valašskej koliby a drevených stánkov so suvenírmi k štýlovému vyhliadkovému altánu Cyrilka. Odtiaľ sú výhľady na celé sedlo Pustevny, za ním vidieť vrchol Tanečnice, Čertov Mlyn, Kněhyně, rozložitý Smrk a vysielač na Lysej hore. Od rozhľadne ideme po širokom hrebeni lemovaným nízkymi stromami a kosodrevinou. Onedlho sa dostávame k soche Radegasta – staroslovanského boha pohostinnosti, plodnosti a úrody. Pôvodná socha vznikla v roku 1930, bola niekoľkokrát poškodená bleskom i vandalmi, a teraz tu stojí jej kópia zo žuly.
     Opúšťame sochu staroslovanského boha a po hrebeni sa pohodlnou cestou dostávame k horskej chate nazvanej ako inak – Radegast. Po natankovaní piva značky Radegast prekonávame posledné výškové metre a ocitáme sa na 1129-metrovom vrchu Radhošť. Na vrchole je drevená pútnická kaplnka sv. Cyrila a Metoda s rozhľadňou a vedľa nej súsošie slovanských vierozvestcov od Albína Poláška. Celkový dojem z nádherných výhľadov kazil iba televízny vysielač a blížiaca sa búrka. Pred súsoším vyhotovujeme vrcholovku, prezrieme si zvonku kaplnku a začíname zrýchlený zostup. Zdatnejšia skupina zostupuje dlhšou trasou cez Černú horu do Rožňova pod Radhoštem, ostatní kratšou, ale o to strmšou trasou do sedla Pindula. Dojmov a zážitkov bolo po absolvovaní 30-kilometrovej túry neúrekom, rozlúčili sme sa s pohostinnosťou Zbojníckej koliby v sedle Pindula a cez hraničný prechod Bumbálka sa vraciame zase späť do rodnej vlasti.



       

       

     Pustevny  

 Pri soche Radegasta  Horská chata Radegast  Kaplnka s Cyrilom a Metodom