Spomienkový výstup na Žarnov

2.7.2016

Trasa : Rudica – sedlo pod Žarnovom - Žarnov 840 m – sedlo pod Žarnovom – Rudica (celkom 3 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka cca 8 km, prevýšenie 540 m, nenáročná túra.
Lokalita : Vtáčnik
Popis : Našim cieľom bude vystúpiť na výrazný bralnatý vrchol Žarnov, kde si pripomenieme 1. výročie tragickej smrti nášho člena a kamaráta Damiana Kaletu. Na skalu pripevníme pamätnú tabuľu.
  
Doprava : Individuálna. Stretnutie na vrchole okolo 11. hodiny.



Spomienková akcia na Žarnove


      Už vyše 15 rokov sa horci vždy počas vianočných sviatkov poberajú na Žarnov, aby trochu rozhýbali svoje prejedené telá. Tentoraz sa však výstup na tento skalnatý vrch sopečného pôvodu uskutočnil v netradičnom termíne – uprostred horúceho leta. Začiatkom júla si dvadsiatka turistov z Partizánskeho išla na 840-metrový vrch pripomenúť prvé výročie tragickej smrti ich kamaráta, dlhoročného člena TK Horec a horolezca Damiána Kaletu.

      1. júla 2015 vystúpil Damián spolu so svojím priateľom na tatranský vrchol Vysoká, ktorý patrí k najkrajším štítom Tatier. Pri zostupe juhozápadnou stenou došlo k pošmyknutiu a tragédia bola na svete. Výbor klubu zabezpečil výrobu pamätnej tabule, ktorú dvadsiatka turistov rok po nešťastí vyniesla na Žarnov a pripevnila ku skale. Pribudla aj vázička s kvetmi a červený kahanček. Predseda horcov Peter Horváth predniesol dojímavé slová, kde vyzdvihol priateľskú a obetavú povahu Damiána Kaletu. Pamätná tabuľka začína slovami: Miloval som hory a hory si ma vzali. Turisti spolu s rodinnými príslušníkmi vybavujú umiestnenie podobnej plakety aj na symbolickom cintoríne pri Popradskom plese.