Deň s Horcom - Sitno, Banská Štiavnica

1.4.2017

Trasa : Počúvadlo - Tatársky jarok - Vlčia jama - Sitniansky hrad - Sitno - Tatárska lúka - Počúvadlo.   (Celkom 4,5 hodiny.)
Parametre trasy :  Dĺžka 10 km, prevýšenie 400 m, nenáročná túra.
Lokalita : Štiavnické vrchy
Popis :
   Sitno - 1009-metrový andezitový vrch s rozhľadňou a vysielačom. Sitno je opradené viacerými legendami a je to chránené archeologické nálezisko. Z vrcholu je široký kruhový výhľad. V rozhľadni sa nachádza prírodovedná expozícia.
   Sitniansky hrad - zrúcanina stredovekého hradu z 13. storočia. Pôvodne opevnené hradisko. Po zničení hradu v 18. storočí sa opevnenie i samotný hrad stal zdrojom materiálu pre výstavbu rozhľadne. V súčasnosti tu prebieha archeologický výskum a konzervácia ruín.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:15 zo sídliska Šípok, o 7:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 5 €, nečlenovia 7 €.  V cene je aj kotlíkový guláš.

Na Sitne nás čaká oslava 17. výročia založenia Horca spojená s pojedaním gulášu.

Poobede nás autobus zavezie do Banskej Štiavnice, kde bude mať každý možnosť pozrieť si podľa vlastného záujmu viaceré historické a kultúrne pamiatky - Starý zámok, Nový zámok, Klopačka, Trojičné námestie, mineralogické múzeum, baňa pod múzeom, drevený betlehem, arborétum, kalvária...


Kto zaplatil členské aj do KST, poistený bude od 1.4.2017 do 31.3.2018. Celoročné cestovné poistenie na území Slovenskej republiky sa týka nákladov na technickú pomoc pri záchrannej akcii, úrazové poistenie, poistenie batožiny a poistenie všeobecnej zodpovednosti za škody.



Deň s Horcom na Sitne

     Rekordných 109 turistov a dva psy sa vybrali prvoaprílovú sobotu s turistickým klubom Horec do Štiavnických vrchov. Návšteva Sitnianskeho hradu, výstup na povesťami opradený vrch Sitno, na obed pre všetkých guláš a nakoniec prehliadka Banskej Štiavnice – to bol program Dňa s Horcom, ktorý sa každoročne koná 1. apríla pri príležitosti založenia klubu.

     Okrem dvoch autobusov sa na cestu muselo vydať aj zopár áut, ináč by sa toľko záujemcov k Počúvadlu nedostalo. Vodná nádrž, pôvodne slúžiaca na získavanie energie pre ťažbu a úpravu rúd, sa nazývala tajch. Počúvadlo je najväčším takýmto tajchom v okolí Štiavnice a vybudovaný bol koncom 18. storočia. Dnes slúži na rekreačné účely. Náučným chodníkom sa vyberáme smerom k Sitnianskemu hradu. Po slabých dvoch hodinách pohodlnej chôdze prichádzame k ruinám. Sitno so strmými skalnými stenami bolo výhodným miestom na obranu pred nepriateľom už v praveku. Z tohto obdobia pochádza mohutné opevnenie. V 16. storočí sa dobudovali a spevnili múry barbakánu. Pri ňom sa nachádza cisterna na vodu vytesaná do skalného podložia. V súčasnosti je hrad neveľkou ruinou splývajúcou so skalou, na ktorej bol postavený. Po preskúmaní zvyškov strážneho hradu, ktorý mal dôležitú úlohu hlavne pri útokoch Tatárov a Turkov, za desať minút prichádza predlhý had pešiakov na 1009-metrový vrchol Sitna.

     Na najvyššom bode Štiavnických vrchov sa nachádza rozhľadňa a tiež vysielač. Za socializmu túto technickú stavbu strážili vojaci a odháňali ľudí, ktorí si chceli 70-metrový stožiar odfotiť. Čo keby sa fotografií zmocnili zlomyseľní imperialisti? Vyhliadková veža postavená pred 300 rokmi bola prvou rozhľadňou v Európe. Je venovaná Andrejovi Kmeťovi – slovenskému archeológovi, mineralógovi, historikovi, botanikovi a etnografovi. Na prízemí veže je informačné stredisko s predajom suvenírov a prírodovedecká expozícia. Po točitých schodoch sa dá dostať do podkrovia, kde sú dve orientačné ružice ukazujúce na zaujímavé turistické ciele. Sitno je vrch opradený mnohými povesťami a bájami. Najznámejšia povesť hovorí o Sitnianskych rytieroch žijúcich v masíve Sitna, pripravených pomôcť národu, keď mu bude najhoršie. Vrchol a jeho okolie je národnou prírodnou rezerváciou. Je miestom výskytu viacerých chránených druhov živočíšstva a rastlinstva, najmä teplomilných kvetov ako ľalia zlatohlavá či skalnica horská. Rastie tu okolo 300 druhov ruží. V okolitých lesoch má domov "sitniansky srnec" – populácia s tmavými parožkami s perleťovým efektom. Sitno je vyhlásené aj ako archeologicky chránené územie. Samotný vrchol bol osídlený už v období praveku a našli sa tu stopy lužickej kultúry.

     Po návšteve rozhľadne si stovka horcov sadá do chaty a oddáva sa gastronomickému pôžitku. Pri príležitosti 17. výročia založenia klubu si každý účastník môže pochutiť na bravčovom guláši a pive Steiger. Jedlo bolo výborné, nápoj ledva priemerný. Po obede a oddychu si zo sopečných skál, ktoré vznikli stuhnutím lávy, vychutnávame výhľad na Banskú Štiavnicu a priľahlé obce. Tie hniezdia v obrovskej kaldere – kráteri po prepadnutom stratovulkáne s priemerom 23 kilometrov. Potom po 289 drevených schodoch schádzame na Tatársku lúku a odtiaľ znovu k Počúvadlu.

     Poslednou dnešnou zastávkou je starobylá Banská Štiavnica. Počas dvojhodinovej prestávky sme si mohli pozrieť mnohé historické a banské pamiatky ako Trojičné námestie, časť bane s dobovými vozíkmi, mineralogické múzeum, Starý a Nový zámok, Klopačku, botanickú záhradu a náučný chodník Glanzenberg, po okraji ktorého prechádzali mohutné zlaté a strieborné žily.


 Štart na Počúvadle  Prvý dlhší oddych    Najmladší turista

   Sitniansky hrad  Vodná nádrž  Z vtáčej perspektívy

     Na hornom hrade  

 Celkový pohľad
na Sitniansky hrad
   70-metrový televízny vysielač  

 Spoločná fotka pod rozhľadňou  "Občianske vybavenie"
na vrchole
 Po schodoch, po schodoch...  Orientačná ružica v rozhľadni

 Informačné stredisko
a prírodovedná expozícia
 Chata Andreja Kmeťa -
gulášové centrum
 Horci pri
obedňajšej prestávke
 

 Bizarné brezy na vrchole  Sopečné skalné útvary  Trojičné námestie
v Banskej Štiavnici
 Vysokánska sekvoja
v botanickej záhrade

 A tu štyria súrodenci  Pohľad na Nový zámok  A toto je Starý zámok  Štiavnická Klopačka