Výstup na Kľak a Skalky

13.5.2017

Trasa : Fačkovské sedlo - Staré cesty - Reváň - Pod skalou - Kľak - Vríčanské sedlo - Skalky - sedlo pod Úplazom - Úplaz - Kýčera - Žihľavník - Ďurčiná.   (Celkom 8,5 hodiny.)
Parametre trasy :  Dĺžka 25 km, prevýšenie 1350 m, náročná túra.
Možnosť skrátenia trasy na 17 km s prevýšením 705 m zostupom do Rajeckej Lesnej.
Lokalita : Lúčanská Fatra
Popis :
   Fačkovské sedlo - horské sedlo, ktoré tvorí prirodzenú hranicu medzi pohoriami Malá Fatra na severovýchode a Strážovské vrchy na juhozápade. Pomenované je podľa obce Fačkov, ležiacej pod sedlom severným smerom. V súčasnosti je významným turistickým strediskom letnej i zimnej turistiky s výbornými možnosťami na lyžovanie a s viacerými ubytovacími a stravovacími zariadeniami.
   Kľak - 1352-metrový výrazný hôľnato-skalnatý vrchol na hlavnom hrebeni juhozápadnej časti Lúčanskej Fatry. Vrchol Kľaku poskytuje výborný kruhový výhľad na všetky okolité pohoria. Vďaka nezameniteľnému vzhľadu je vrch rozpoznateľný a viditeľný z veľkej diaľky. Na vrchole sa nachádza kríž, pri ktorom sa konajú časté stretnutia turistov. Pod vrcholom, na súčasnej zelenej turistickej trase, bola v minulosti umiestnená horská chata.
   Skalky - vrchol na hlavnom hrebeni Lúčanskej Malej Fatry nad obcou Vrícko. Krásne výhľady do širokého okolia.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:45 zo sídliska Šípok, o 6:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 5 €, nečlenovia 6 €.



Kruhový výhľad z Kľaku


     Po daždivom týždni sa ako na objednávku počasie umúdrilo, a tak sa druhú májovú sobotu mohli turisti z klubu Horec vybrať v žiari slnečných lúčov na 1352-metrový Kľak. Ten sa nachádza na juhozápadnej strane Lúčanskej Malej Fatry a poskytuje krásny kruhový výhľad do širokého okolia.

     Z Fačkovského sedla – známeho lyžiarskeho strediska – vychádzame za slnečného počasia na vrch Reváň. Strmší výstup serpentínami bol pre nás niečo ako ranná rozcvička, pretože dnes máme na pláne prejsť až 25 kilometrov s úctyhodným prevýšením 1350 metrov. Po dvoch hodinách prichádzame pod Kľak, kde bola v minulosti umiestnená horská chata. Fotíme sa pri zbytkoch jej základov a o malú chvíľu už stojíme na vrchu, ktorý je vďaka nezameniteľnému vzhľadu rozpoznateľný a viditeľný z veľkej diaľky. Na vrchole Kľaku sa konajú časté stretnutia turistov. Vychutnávame si fantastické výhľady, zapisujeme sa do návštevnej knihy. Cez Ostrú skalu schádzame strmým zablateným chodníkom do Vríčanského sedla. Iste tu nedávno výdatne pršalo, pretože blata je skutočne požehnane a mnohí z nás sa pri zostupe ocitajú na zemi. Pády a zosuvy nám budú pripomínať nielen zablatené odevy, ale aj zopár dlhých škrabancov. Niekoľkí turisti si odbehnú navštíviť Kľacký vodopád. Tento 30 metrov vysoký vodopád bol, ako jeden z piatich na Slovensku, vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku a chránený prírodný výtvor. Je dotvorený kaskádami a obrími hrncami.

     Napokon sme všetci dokotúľame do Vríčanského sedla. Tam sa niekoľko turistov rozhoduje, že ďalej po hrebeni pokračovať nebudú, a tak schádzajú do Rajeckej Lesnej. Pozrú si známy drevený betlehem, občerstvia sa a keďže okrem púte sa v podhorskej dedinke koná aj svadba, ujde sa horcom aj čo-to zo svadobnej hostiny. My ostatní pokračujeme po hôľnatom hrebeni až ku Skalkám – ďalšiemu výhľadovému bodu s vápencovými skalami. Je jar a príroda sa nielen prebúdza, ale aj rozmnožuje. V tráve zašuchoce mladá jašterička, hraboš poľný drží v pysku mláďa a prenáša ho do skrýše.

     Cestou k sedlu pod Úplazom priam šliapeme po medveďom cesnaku. Rastline sa darí – hnojili ju vari? Cesnak rozvoniava po celom lese a chutí naozaj výborne. Škoda len, že na území s toľkým množstvom medvedieho cesnaku sa nám nepodarilo stretnúť aj skutočného medveďa. Na križovatke v sedle sa oddeľuje ďalšia veľká skupina a taktiež schádza do Rajeckej Lesnej. Nad dedinou si pozrie 10-metrový gejzír. Ten je najzaujímavejší v zime, kedy sa vytvorí obrovský, až šesťmetrový ľadový kužeľ a z jeho stredu strieka studená voda. Sedem statočných však zvládne celú trasu a cez Úplaz a Kýčeru napokon po deviatich hodinách prichádzajú do obce Ďurčiná. Tam si spravia záverečnú fotku pred 400-ročnou lipou. Svojim priateľom sa môžu pochváliť aj stretnutím so stádom urastených danielov.


 Kľak z Fačkovského sedla    Na Reváni  

 Blížime sa ku Kľaku  Pri bývalej chate  Vrcholová fotografia  Schádzanie z Kľaku

   Pohľad z Ostrej skaly  Krásna slovenská príroda  

 Ožiarené oblaky  Vo Vríckom sedle  Cestička na Skalky  

 Mláďa jašteričky  Vápencový vrch Skalky    

 Na vrchole Skaliek  Pitný a stravný režim    

 Oddych v sedle  Sedem statočných na Žihlavníku  V Ďurčinej pri 400-ročnej lipe  

   Gejzír nad Rajeckou Lesnou  Krásne sfarbené záružlie  Púť v Rajeckej Lesnej