Výstup na Malý Kriváň

5.8.2017

Trasa : Bránica - sedlo Na koni - sedlo Bublen - Malý Kriváň - sedlo Priehyb - sedlo Vráta - Suchý - sedlo pod Suchým - chata pod Suchým - Starhrad - Nezbudská Lúčka.   (Celkom 8,5 hodiny.)
Parametre trasy :  Dĺžka 24 km, prevýšenie 1510 m, náročná túra.
Trasa B : Lanovkou z Vrátnej doliny do Snílovského sedla - Veľký Kriváň - Pekelník - sedlo Bublen - Malý Kriváň - sedlo Priehyb - sedlo Vráta - Suchý - sedlo pod Suchým - chata pod Suchým - Starhrad - Nezbudská Lúčka.   (Celkom 7 hodín.)
Parametre trasy B :  Dĺžka 19 km, prevýšenie 650 m, náročnejšia túra.
Lanovka premáva od 8:30. Cena: 9,50 eur hore, 8,50 pre dôchodcov.
Lokalita : Malá Fatra

Popis :
   Malý Kriváň – 1671-metrový vrch v hlavnom hrebeni Malej Fatry. Kruhový výhľad do širokého okolia. Na vrchole sa nachádzajú vápencové skaliská. Okolie je bohaté na vápnomilnú vegetáciu. Na severných svahoch Kriváňa sa rozprestiera národná prírodná rezervácia Prípor.
   Starhrad – (alebo Starý hrad či Varín) je zrúcanina hradu vypínajúca sa na pravom brehu Váhu vo výške 475 metrov. Nachádza sa neďaleko hradu Strečno, ale na opačnom brehu rieky nad Domašínskym meanderom. V roku 2017 bol Starhrad zapísaný medzi Národné kultúrne pamiatky Slovenska. Dodnes je zachovaná veža asi do výšky druhého poschodia. Na západ od nej sú viditeľné zvyšky paláca a ostatné poškodené múry sledujú terén skaly. Zo zrúcaniny je unikátny pohľad na Domašínsky meander Váhu.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:15 zo sídliska Šípok, o 5:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 10 €, nečlenovia 11 €.

Zoberte si aspoň 2 litre vody a dačo proti prudkému slnku !

FOTOALBUM



Z jedného Kriváňa na druhý


     Nielen vo Vysokých Tatrách sa týči vrch s hrdým názvom Kriváň. V Malej Fatre sú Kriváne dokonca dva. A práve tie boli cieľom turistov z klubu Horec, ktorí sa na najnáročnejšiu tohtoročnú túru vybrali prvú augustovú sobotu.

     Obavy neboli ani tak z dĺžky trasy, ale z úctyhodného, vyše 1500-metrového prevýšenia a tiež z tropických horúčav, ktoré niekoľko dní predtým umárali pospolitý ľud v celej našej domovine. I preto sa veľká väčšina účastníkov rozhodla využiť lanovku a z Vrátnej doliny sa za sedem minút pohodlne vyviezla do Snílovského sedla. Ušetrili si síce 800 metrov stúpania, ale ich rodinný rozpočet klesol o vyše 9 eur. Zo sedla už nebol problém vystúpiť na najvyšší vrch pohoria – 1709 metrov vysoký Veľký Kriváň. Trochu tam fúkalo, ale lepšie, akoby malo pripekať. Nesmela samozrejme chýbať vrcholová fotografia a pohľady z vtáčej perspektívy na krásnu slovenskú diaľ. Po pár hodinách chôdze nádherným hôľnatým hrebeňom a prechodom cez Pekelník sa turisti vyštverali aj na menšieho brata prvého Kriváňa – na Malý Kriváň. Tam sa stretli s deviatimi vytrvalcami, ktorí nevyužili výdobytky techniky a celú trasu absolvovali vlastnými nohami. Odmenou im bolo množstvo čučoriedok, malín a brusníc. A nielen to – v tráve sa hmýrili mladé masliaky, rýdziky, ba i kuriatka, ktoré sa na druhý deň premenili na paprikáš.

     Z Malého Kriváňa, kam teda okolo poludnia všetci postupne prichádzame, je fantastický výhľad na vodné dielo Žilina, na Nízke i Vysoké Tatry. Pekné slnečné počasie umožňuje dlhý oddych. Na vrchole stretávame príslušníkov okolitých národov; podaktorí vlečú aj 20-kilové batohy. Iste nesú potravu i pre naše hladné medvede. Lúčime sa s druhým Kriváňom, klesáme do sedla, stúpame na Stratenec, zase klesáme a cez Biele skaly sa dostávame na vrch Suchý. Neustála zmena výšky spôsobila niekoľkým turistom problémy s kolenami a chodidlami. Často musia oddychovať; ostatní sa im snažia pomôcť požičaním turistických palíc, pilulkami s minerálmi či bolesť tlmiacou masťou. Ešte hodinka chôdze a konečne si môžeme dopriať teplé jedlo a studené nápoje na chate pod Suchým. Porcie boli naozaj výdatné a chuťovo vynikajúce.

     Posledným zaujímavým cieľom je zrúcanina Starého hradu. Ten bol postavený v 13. storočí na pravom brehu Váhu v Strečnianskej úžine. Pôvodne sa nazýval hrad Varín, strážil považskú cestu a vyberalo sa tu mýto. Z jeho múrov je krásny výhľad na Domašínsky meander, v ktorom sa rieka Váh kľukatí ako had a stáča sa aj o vyše 180 stupňov. Po prejdení 24 kilometrov vyčerpaní schádzame do Nezbudskej Lúčky. Prezrieme si kompu a pohľadom na skalu so Strečnianskym hradom sa lúčime s Malou Fatrou.