Monkova dolina

24.6.2017

Trasa : Ždiar - hotel Magura - ústie Monkovej doliny - Monkova dolina - Široké sedlo - Kopské sedlo - Zadné Meďodoly - Pod Muráňom - Javorová dolina - Tatranská Javorina.   (Celkom 6,5 hodiny.)
Parametre trasy :  Dĺžka 16 km, prevýšenie 1000 m, náročná túra.
Možnosť prísť do Kopského sedla z Tatranskej Kotliny cez chatu Plesnivec a okolo Bieleho plesa (o takmer 3 km dlhšie).
Lokalita : Belianske Tatry
Popis :
   Monkova dolina - jedna z mála prístupných trás v Belianskych Tatrách. Vedie z obce Ždiar do Širokého sedla. Je tu vybudovaný náučný chodník s informačnými panelmi. Nádherné výhľady.
   Kopské sedlo - výrazné trávnaté sedlo na konci hlavného hrebeňa Vysokých Tatier. Oddeľuje Vysoké Tatry od Belianskych. Východným smerom začína dolina Predné Meďodoly, západným smerom dolina Zadné Meďodoly a severným smerom Monkova dolina.
   Zadné Meďodoly - dolina odbočujúca z Javorovej doliny. Preteká ňou Meďodolský potok. Kedysi sa v tejto oblasti ťažila meď. Náučný chodník, informačné tabule, atrakcia - drevené medvede.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 4:45 zo sídliska Šípok, o 5:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 15 €, nečlenovia 16 €.

FOTOALBUM



Kamzíky a svište v Monkovej doline


     Plný autobus Horcov sa štvrtý letný deň zúčastnil nádhernej turistickej akcie v Belianskych Tatrách. Jedna z mála sprístupnených trás v tejto časti Tatier je Monkova dolina, ktorá vedie z obce Ždiar do Širokého sedla. Krásne slnečné počasie, fantastické výhľady, množstvo tatranskej zveri i rastlín – to všetko prispelo k nezabudnuteľným zážitkom pre pol stovky turistov.

     V malebnej dedinke Ždiar sa vylodilo päťdesiat horcov a jeden pes z autobusu a po úvodnej fotografii sa vydali v ústrety Monkovej doline. Kedysi sa tu vyberalo aj vstupné, dnes je mýtna búdka opustená. Spolu s Dolinou Siedmych prameňov patrí len k dvom trasám sprístupnených v Národnej prírodnej rezervácii Belianske Tatry. Ostatné sú kvôli ochrane prírody už niekoľko desaťročí zatvorené. Počas 1000-metrového stúpania nás sprevádzajú náučné panely. Po ľavej strane padá do priepasti menší vodopád. Kúsok pred Širokým sedlom si všimneme viacpočetnú rodinku kamzíkov, ktoré spásajú bujnú vegetáciu. Nakoniec sa ich ukázalo až desať, z toho dve mláďatá. Jeden odvážnejší samec pred nami pobehuje ani je vo vzdialenosti 4 metre. Pod skalou sa zase naháňajú svište. Zdravia nás dlhým hvizdom a my odpovedáme cvakaním fotoaparátov.

     V sedle, kde sa sá odpočinúť na lavičkách, sa nám otvára úžasný výhľad na Vysoké Tatry – a to netradične zo severnej strany. Ľudia sú totiž zvyknutí na pohľad od Mikuláša či Popradu. Dominuje tu Jahňací štít, na ktorom sa pohybujú drobučké postavy neznámych turistov neznámej národnosti. Za nami sa zas vypínajú neprístupné vápencové vrchy Ždiarska vidla a Havran. Cestou do Kopského sedla prechádzame rajskou záhradou plnou vzácnych kvetov, medzi ktorými je aj niekoľko druhov horcov. Prichádzame k väčšiemu snehovému fľaku, takže i začiatkom leta sa môžeme oddávať nielen guľovačke, ale i stavaniu snehuliakov. Na chladnom snehu sa vybláznila aj naša fenka Lola. V Kopskom sedle, ktoré oddeľuje Vysoké Tatry od Belianskych, je križovatka turistických ciest. Stretávame sa tu s našimi piatimi členmi, ktorí namiesto Monkovej doliny dali prednosť alternatívnej trase vedúcej od Belianskej jaskyne okolo chaty Plesnivec a popri Bielom plese.

     Po dosiahnutí najvyššieho bodu schádzame dolinou Zadné Meďodoly do obce Tatranská Javorina. Kedysi sa v tejto oblasti ťažila meď. Náučný chodník je obdarený mnohými informačnými panelmi, z ktorých sa napríklad dozvedáme, že v okolí prebiehali pastierske vojny. Na čistinke nás čakajú dva hnedé medvede. Ešte pred chvíľou živé od strachu razom zdreveneli. Jednoducho sme boli v presile. Pomocou tabule nás prosia, aby sme ich zbytočne nerušili, keď sme sa už rozhodli prechádzať cez ich obývačku, spálňu a komoru. Kúsok nižšie sa Meďodoly napájajú na Javorovú dolinu a po pravej strane sa vypína mohutné bralo Muráňa.

     Napokon prichádzame do cieľa v Tatranskej Javorine. Pôvodnými obyvateľmi dedinky boli železiari a uhliari. Po 16-kilometrovej túre si tu hodnú chvíľu dopĺňame vypotené tekutiny a ochladzujeme sa nanukmi. Zopár nás navštívilo netradičný drevený kostolík, ktorý dal začiatkom 20. storočia postaviť knieža Kristián Hohenlohe.

     Dobre naladení sme si cestou domov zaspievali na Kráľovej holi a To ta Heľpa. Zlatým klincom programu bolo kúpanie sa v kameňolome pri motoreste Rieka. Keďže plavky so sebou nikto nemal, muselo sa trochu improvizovať. A tak sa nám nečakane odhalili aj niektoré nezmapované pahorkatiny a jedna verejnosti neprístupná jaskynka. Krásu našej prírody nám skutočne môže závidieť celý svet.


 Belianske Tatry
zo Ždiaru
     Cez potok po rebríkoch

     Jaskyne vo vápencovej stene  Stretli sme
zo desať kamzíkov

   Záver Monkovej doliny    Menší vodopád

 Svište po raňajkách    V Širokom sedle  

 Ždiarska vidla a Havran  Hrebeň Vysokých Tatier  Bez komentára  

 Nádherne sfarbený horec jarný  Jahňací štít    Oddych v Kopskom sedle

 Mláďa snehuliaka tatranského  Chránená ľalia  Mačucha cesnačkovitá  Žltohlav európsky

 Spis o pastierskych bojoch  Medvede od strachu zdreveneli    Potok v Javorovej doline

 Impozantný Muráň  Zátišie s machom    Kostolík v Tatranskej Javorine