Výstup na Panskú Javorinu

28.1.2017

Trasa : Duchonka - náučný chodník - Kulháň – Jelenia dolina – Panská Javorina – Rakytina – Biela Bukovina - dolina Železnica - Oceľové jamy - Duchonka.   (Celkom 6,5 hodiny.)
Parametre trasy :  Dĺžka 24 km, prevýšenie 780 m, náročnejšia zimná túra.

Lokalita : Považský Inovec
Popis :
   Panská Javorina - 943-metrový vrch s nádherným kruhovým výhľadom a 18-metrovou drevenou rozhľadňou.
   Kulháň - prírodná rezervácia s ochranou starých dubov. Rekreačný areál s rybníkmi; chov, grilovanie a predaj pstruhov.
   Duchonka - veľké rekreačné stredisko s vodnou nádržou. Chaty, hotely, reštaurácie, člnkovanie, vodné bicykle, pingpong, rybolov. V minulosti tu boli štyri vysoké pece na tavenie železa.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 6:45 zo sídliska Šípok, o 7:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 3 €, nečlenovia 4 €.

Na túru sa dopredu prihlasuje v športovom obchode. Alebo na výročnej schôdzi.



Zasnežená Panská Javorina


     Koncom januára sa turisti z Horca vybrali do neďalekého pohoria Považský Inovec. Na dvoch jeho vrchoch – Marháte a Panskej Javorine – sa nachádzajú drevené vyhliadkové veže, ktoré poskytujú nádherné kruhové výhľady do širokého okolia.

     Z rekreačnej oblasti Duchonka sa poberáme po náučnom lesníckom chodníku na Kulháň. Bohato vyzdobený vyše dvadsiatimi náučnými panelmi nás chodník vedie cez dve prírodné rezervácie. Dozvedáme sa zaujímavé informácie o rastlinstve a živočíšstve v tejto oblasti, ale aj o lesnej úzkorozchodnej železničke, ktorá tu pred pár desiatkami rokov slúžila na prepravu dreva a stavebného materiálu. Po hodinke prichádzame na Kulháň. Je to prírodná rezervácia s ochranou stáročných dubov. Poniektoré jedince mali taký hrubý kmeň, že ho ledva obtiahlo šesť turistov. Kulháň je známy aj rybníkmi s chovom, grilovaním a predajom pstruhov. Spoza ohrady na nás však necivia pstruhy, ale diviaky, ktorým tu človek vytvoril útočisko.

     Pomaly sa dostávame do lesa a Jeleňou dolinou stúpame k vrcholu. Kým v údolí bola hmla, tá sa s rastúcou nadmorskou výškou stráca a my si môžeme vychutnávať slnečné lúče. Prežiarené slnkom sú najmä horské lúky. Biely sneh a atrametrová oboha vytvárajú nádherný kontrast. A do toho množstvo stôp srniek a zajacov, ku ktorým pridávame aj odtlačky našich vibrám. Ako sa blížime k 943-metrovému vrcholu Panskej Javoriny, drevená rozhľadňa – sprvu pôsobiaca miniatúrne – sa zvačšuje a nakoniec sa ukáže v celej svojej 18-metrovej výške. Staneme si do závetria a dopĺňame energiu prinesenými krmovinami. Potom vychádzame na tretie poschodie veže, odkiaľ sa nám odhaľuje výhľad na celý hrebeň Inovca. Žiaľ, kvôli inverzii nevidíme vzdialenejšie pohoria, ani dedinky a zrúcaniny hradov v nižších výškach. Nevadí. I tak je tu krásne, takže na vrchole pobudneme vyše hodiny.

     Po zápise do návštevnej knihy začíname klesať cez Bielu Bukovinu k lesníckej chate. Tam vchádzame do doliny Železnica. Ako sme už spomínali, v rokoch 1911-1964 dolinou viedla 45-kilometrová úzkokoľajka, ktorú pomáhali stavať aj vojnoví zajatci z I. svetovej vojny. Vlaková súprava mala obyčajne 15 vagónov plne naložených drevom, ktoré sa vozilo do nábytkárskeho závodu v Topoľčanoch. V súčasnosti už po koľajach nie je ani stopy, drevo tu ťažia, spracúvajú a zvážajú modernejšie mechanizmy. Stretávame lesnícke autá i bežcov, tesne vedľa zurčí horský potok. Pred treťou hodinou prichádzame na Duchonku, kde naša 24-kilometrová zimná túra končí.


 Štart na Duchonke  Náučná tabuľa hovorí
o lesnej železničke
   Dvestoročné chránené duby

   Moja najvydarenejšia selfka  Ba veru až šesť horcov
bolo treba
 

       

 Nádherná obloha
nad Panskou Javorinou
 Ešte 20 metrov  Oddych na vrchole  Na všetky strany

 18-metrová drevená rozhľadňa    Z vtáčej perspektívy  Po schodoch, po schodoch...

 Ľudské i zajačie  Ešte vrcholová fotografia...  a schádzame dole.  Výtvor prírody a či človeka?