Výstup na Považský hrad a Klapy

18.11.2017

Trasa : Považské Podhradie - sedlo Lopatina - sedlo Klapy - Klapy - Prameň pod Klapmi - Udiča - Zábavy - Holiš - Nimnica.   (Celkom 5 hodín.)
Parametre trasy :  Dĺžka 15 km, prevýšenie 840 m, menej náročná túra.
Lokalita : Púchovská vrchovina

Popis :
   Považský hrad - známy aj pod názvom Bystrica stojí na strmom vrchu na pravom brehu Váhu. Bol postavený už v roku 1128 na ochranu dôležitej považskej cesty. Po vystriedaní niekoľkých majiteľov bol hrad v roku 1698 zničený. Z ruín je krásny výhľad na údolie Váhu.
   Klapy - pôsobivé vápencové bradlo nazývané aj Cigánka s výškou 653 m. Týči sa nad priehradou Nosice, geograficky patrí do pohoria Javorníky. Je tu prírodná rezervácia s výskytom vzácneho ponikleca slovenského či výra skalného. Z neživej prírody tu možno obdivovať početné skalné bralá neraz veľmi zaujímavých tvarov.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 6:45 zo sídliska Šípok, o 7:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 6 €, nečlenovia 8 €.

FOTOGRAFIE        



Na ruinách Považského hradu


     V strede novembra sa presne päťdesiat turistov z klubu Horec vybralo do Púchovskej vrchoviny. Na pláne mali návštevu zrúcaniny Považského hradu a výstup na skalu Cigánka.

     Ešte v rodnom meste potešila niektorých účastníkov náhliacich sa ráno k autobusu malá veverička, ktorá prebehla cez ulicu zo Štefánikovho parku k optike. Asi netušila, že otvárajú až o deviatej. I keď bola tmavá, nepriniesla nám smolu, ale naopak – šťastie v podobe pekného počasia a ďalekých výhľadov. Prvým cieľom boli ruiny Považského hradu vypínajúce sa na vrchu nad pravým brehom Váhu. Hrad bol postavený už v roku 1128 na ochranu dôležitej považskej cesty. Po vystriedaní niekoľkých majiteľov bol koncom 17. storočia zničený. Tak ako mnohé ďalšie hrady, i tento je v rekonštrukcii a na nádvorí sa nachádza niekoľko náučných panelov. Najeme sa, zablahoželáme oslávenkyni Marte k narodeninám, štrngneme si a spravíme zopár záberov.

     Cez sedlo Lopatina sa dostávame na pôsobivé vápencové bradlo nazývané Cigánka. Tento skalný výčnelok totiž pripomína ženu s dieťaťom na rukách. Povesť hovorí o cigánke, ktorá tu za trest skamenela. Bradlo sa nachádza v prírodnej rezervácii Klapy s výskytom vzácneho ponikleca slovenského či výra skalného. Zo 653-metrovej výšky sa dívame na Nosickú priehradu s dlhými mólami; na druhej strane sa týčia zasnežené vrcholky Fatry, Súľovské vrchy a Vršatecké bralá s vyčnievajúcim hradom.

     Čaká nás príkry zostup z Cigánky po zablatenom chodníku a strmých skalách. Neobišlo sa to bez šmykov a pádov, či menšieho blúdenia. V dedinke Udiča si doprajeme dlhší oddych spríjemnený teplými jedlami a nápojmi. V rímskych dobách sa na tomto území nachádzalo významné sídlo lužickej a púchovskej kultúry. Ďalším výhľadovým vrchom, ktorý sa nám priplietol pod vibramy, je Holíš. Z jeho vrcholu obdivujeme naše notoricky známe vrchy ako Kľak, Strážov či Vápeč. Napokon schádzame do kúpeľov Nimnica. Sú to najmladšie slovenské kúpele a nazývajú sa minerálnou perlou Slovenska. Pramene s teplotou 12 °C obsahujú sodík, draslík, horčík, železo a jód. Využívajú sa na pitnú a inhalačnú liečbu, ako aj na vaňové uhličité kúpele. Pri kúpeľnom hoteli skončila naša zaujímavá túra. 15-kilometrovú túru zvládol aj náš najmladší turista – iba 4-ročný Peťko. Za svoj obdivuhodný výkon dostal od predsedu klubu odznak.