Z Donovál do Španej Doliny po náučnom chodníku

26.8.2017

Trasa : Donovaly - Vrchlúka - Pri javore - Krčahy-Kováčka - Pod Jelenskou skalou - Žiare - sedlo Horný Šturec - hotel Šachtička - Špania Dolina.   (Celkom 5,5 hodiny.)
Cestou na Donovaly sa zastavíme v Starých Horách a pozrieme si starohorský kostol.
Parametre trasy :  Dĺžka 17 km, prevýšenie 700 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Starohorské vrchy

Popis :
   Staré Hory – mariánske pútnické miesto s bohatou tradíciou. Z pôvodne malej baníckej osady je dnes medzinárodne uznávané pútnické miesto, ktoré každoročne privíta tisíce pútnikov. Tí sem prichádzajú už od 15. storočia. Starohorský kostol bol v roku 1990 významenaný titulom Bazilika minor.
Studnička: na tomto mieste obyvatelia Starých Hôr počas nepokojov v 17. storočí ukryli sochu Panny Márie. V roku 1711 ju vykopali a v slávnostnom sprievode priniesli na oltár.
   Špania Dolina – obec bola pre svoje náleziská medenej rudy, obsahujúcej aj striebro, v minulosti preslávená po celej Európe. Začiatky ťažby v tejto lokalite možno iba približne datovať do 11.-12. storočia. Archeologické nálezy však potvrdzujú dobývanie medenej rudy už v eneolite.
Špania Dolina je lokalitou s množstvom (85) zachovalých kultúrnych pamiatok z obdobia rozkvetu banskej činnosti. Časť z nich je reštaurovaná a verejne prístupná. Vďaka tomu sa obec v roku 1979 dostala do zoznamu pamiatkových rezervácií ľudovej architektúry. Priamo nad obcou sa nachádza banská halda, v jej okolí šachty, štôlne a ďalšie pozostatky banskej činnosti.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 6:15 zo sídliska Šípok, o 6:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 7 €, nečlenovia 8 €.

FOTOALBUM



Turisti v Španej Doline


     Posledná augustová sobota bola ako vyšitá na prechádzku v prírode. Teplé slnečné počasie prilákalo takmer päťdesiat turistov z klubu Horec na zájazd do Španej Doliny. Tentoraz nešlo o prekonávanie rekordov v dĺžke trasy či o testovanie svojich vlastných schopností, ale o menej náročnú túru zameranú hlavne na spoznávanie kultúrnych a historických zaujímavostí obcí v Starohorských vrchoch.

     Prvou zastávkou bola obec Staré Hory. Nachádza sa medzi Banskou Bystricou a Donovalmi. Z pôvodne malej baníckej osady je dnes medzinárodne uznávané pútnické miesto, ktoré každoročne privíta tisíce návštevníkov. Tí sem prichádzajú už od 15. storočia. Starohorský kostol, ktorý sme si pozreli i my, bol v roku 1990 vyznamenaný titulom Bazilika minor. Pred obchodom s lyžiarskym výstrojom nás zaujala trojmetrová plastová lyžiarka, ktorú si tam zrejme zabudol náš predchodca homo gigantis.

     Po prehliadke obce nás autobus vysadil na Donovaloch, kde začíname našu 17-kilometrovú túru. Fotíme sa pred Donovalským pivovarom a začíname šľapať miernym brehom po hôľnatom úbočí. Nad Donovalmi sa vypína vrch Zvolen. Neskôr máme možnosť vidieť Veľkú Fatru s Krížnou, kde kedysi zamrzol český bežkár a zvyšok kolektívu na čele s ministrom zdravotníctva si to ani nevšimol. V diaľke dominuje Poľana a stolová hora Ľubietovský Vepor. Prechádzame trasou, kde kedysi viedol historický Špaňodolinský banský vodovod. Bolo to najpozoruhodnejšie technické dielo banskobystrickej oblasti. Postavili ho začiatkom 16. storočia a fungoval 400 rokov. V drevených žľaboch a zemných jarkoch privádzal vodu na pohon ťažných strojov v baniach na meď a striebro. Mal dĺžku vyše 26 kilometrov.

     Podľa plánu sme mali vystúpiť na Jelenskú skalu so 100-metrovým vápencovým útesom. Miestna značka však bola zarastená, odbočka na skalu sa nedala nájsť. Výhľad z výšky sme si vynahradili v rekreačnom a lyžiarskom stredisku Šachtička. Po prekonaní 16 výškových metrov sa dostávame na tretie poschodie kovovej vyhliadkovej veže a pozeráme si široké okolie. Pod vežou sa v ohrade kŕmi senom päť koníkov a jeden somárik. Po oddychu a občerstvení teplými polievkami sa vydávame na posledný úsek trasy, ktorý vedie okolo prameňa výbornej vody do baníckej obce Špania Dolina. Tá bola pre svoje náleziská medenej rudy, obsahujúcej aj striebro, preslávená po celej Európe. Začiatky ťažby sa datujú približne do 11. storočia. Špania Dolina je lokalitou s veľkým množstvom zachovalých kultúrnych a technických pamiatok z obdobia rozkvetu banskej činnosti. Priamo nad obcou sa nachádza banská halda s vyťaženou horninou, v jej okolí sú šachty, štôlne, banícky orloj, klopačka a ďalšie objekty.

     My sme mali šťastie stretnúť pána Piška, ktorý nás zaviedol do historickej ľudovej školy. Je to unikátny projekt, v rámci ktorého sa žiaci môžu vrátiť o sto rokov späť so všetkým, čo k tomu patrí. Staré drevené lavice, dobové učebnice, pierka namáčané do kalamáru, polienka na kľačanie či trstenica. Historickú školu navštevujú žiaci z celého Slovenska. Je venovaná výnamnému jazykovedcovi, literárnemu vedcovi, stenografovi a súdnemu grafológovi profesorovi Jozefovi Mistríkovi. Ten sa narodil práve v Španej Doline a čerpal tu aj svoje prvé učiteľské skúsenosti. Po absolvovaní jednej vyučovacej hodiny v starých laviciach sa tunelom so 160 schodmi dostávame nad dedinu, kde stojí osemstoročný kostol s organom a drevorezbami. Vedľa neho sa nachádza Turecká bašta so slnečnými hodinami. Ešte kúsok stúpania a prichádzame k obrovskej halde kameňa, ktorý sem baníci vyviezli ako vyťaženú horninu. Kto je šikovný, môže nájsť skalku obsahujúcu trochu medenej rudy. Nasýtení históriou baníctva sa v popoludňajších hodinách spokojní vraciame domov.