Výstup na Vápeč

11.3.2017

Trasa : Horná Poruba - Vápeč - Palúch - chata Homôlka.   (Celkom 4 hodiny.)
Parametre trasy :  Dĺžka 8 km, prevýšenie 650 m, menej náročná zimná túra.
Lokalita : Strážovské vrchy
Popis :
   Vápeč - 956-metrový vápencový vrch s krásnym kruhovým výhľadom. Je to jeden z najkrajších výhľadových bodov Strážovských vrchov. Na vrchole menšie skalné okno.
   Homôľka - 907 metrov vysoký vrch homoľovitého tvaru. Dá sa naň vystúpiť strmým, takmer 50-stupňovým svahom. Na vrchol vedie miestna značka.
   Chata Homôlka - chata s možnosťou občerstvenia pri známom lyžiarskom stredisku Homôlka .

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:45 zo sídliska Šípok, o 8:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 5 €, nečlenovia 6 €.



Cez Vápeč na Homôlku


     Až 56 turistov prijalo pozvanie turistického klubu Horec a vybralo sa druhú marcovú sobotu do Strážovských vrchov na stredne náročnú túru. Do cesty sa im najprv priplietol 956-metrový výhľadový vrch Vápeč a neskôr i Homôlka.

     Z dedinky Horná Poruba, ktorá sa nachádza medzi Valaskou Belou a Ilavou, vykročilo za slnečného počasia 55 dospelých a jedno trojročné dieťa. Malý Peťko okrem najstrmších partií, kde mu trochu pomohol zákonný zástupca, zvládol 8-kilometrovú túru celkom sám. Väčšinu trasy sme šli po červenej magistrále s názvom Cesta hrdinov SNP; tá sa tiahne cez celé Slovensko od Dukly až po Bradlo. Odtiaľ už ako Štefánikova magistrála pokračuje až na Devín. Celá magistrála meria približne 750 kilometrov.

     Po prekonaní 650 výškových metrov sa dostávame na Vápeč. Súčasťou vápencového vrchu je aj niekoľko menších jaskyniek a pôsobivé skalné okno. Vrchol sa nachádza v národnej prírodnej rezervácii s ochranou vápnomilných rastlín. Otvára sa nám nádherný výhľad nielen na okolité kopce, ale aj na Vtáčnik, Tribeč, Inovec a časť Veľkej Fatry. Na najvyššom bode stretávame rádioamatérov s rozloženými anténami. Ešte zaujímavejšie však bolo stretnutie s pánom Mariánom Petrincom, ktorý je autorom a organizátorom trojročnej turisticko-poznávacej akcie Vrcholy Strážovských vrchov. Každý rok by mali prihlásení turisti vystúpiť na 25 určených vrcholov, za čo obdržia špeciálny odznak. Z klubu Horec sa na túto výkonnostnú akciu prihlásili traja turisti, takže pri stretnutí s autorom projektu si mohli priamo na Vápeči upresniť niektoré detaily.

     Po oddychu a zápise do vrcholovej knihy pokračujeme na Srvátkovú lúku, kde sa občerstvíme pod väčším prístreškom. V lete býva lúka posiata nie srvátkou, ale množstvom voňavých lesných jahôd. Napokon sa po piatich hodinách dostávame k známemu lyžiarskemu stredisku Homôlka. K dispozícii sú tu tri vleky, zjazdovka a trate pre bežkárov. V chate pri dobrej polievke a voňavej káve končíme dnešnú túru. Sedem statočných, ktorým sa prejdená trasa málila, ešte vystúpilo na zalesnený vrch Homôlka – kopec homoľovitého tvaru s veľmi strmým svahom.


 Štart v Hornej Porube      

 Pohľad na Homôlku    Blížime sa k vrcholu  

       

 Na 956-metrovom Vápeči      

       

     Trojročný Peťko  Oddych na Srvátkovej lúke

       Sedem statočných na Homôlke