Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2017

Trasa : Rudica - autobusová točňa – sedlo pod Žarnovom - Žarnov – točňa - Red Dallas.   (Celkom 4 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka 11 km, prevýšenie 530 m, nenáročná túra.
Lokalita : Vtáčnik
Popis : Vtáčnik je po Poľane druhým najvyšším pohorím slovenského stredohoria. Naším cieľom bude vystúpiť v rámci tradičného podujatia klubu na výrazný bralnatý vrchol Žarnova, kde účastníkov okrem krásnych výhľadov čaká aj pohostenie. Turistickú akciu ukončíme posedením v country salóne na Ľubianke pri kapustnici, vianočnom pečive a nápojoch od výmyslu sveta. Nenáročné podujatie je určené pre všetky vekové kategórie.
  
Doprava : Prímestským autobusom SAD o 9:25 z autobusovej stanice Partizánske do Hornej Vsi-Rudice (alebo individuálne).
Odchod na Žarnov od točne autobusov na Ľubianke medzi 9:30-10:15.
Odchod dole zo Žarnova cca o 12:15.
Doprava späť: Autobusom SAD z Ľubianky do Oslian o 12:52 alebo o 15:22.

Pre všetkých účastníkov bude v Red Dallas na Ľubianke od 13. hodiny pripravená kapustnica a ďalšie občerstvenie.

FOTOGRAFIE        



Stopäťdesiat turistov na Žarnove


      Traja organizátori – Turistický klub Horec, KST Žarnov Oslany a Regionálna rada KST v Prievidzi zorganizovala 27. decembra Vianočný výstup na Žarnov. Pre Horec to bol už 18. ročník tejto tradičnej zimnej akcie, zatiaľ čo oslianski turisti si pripomenuli okrúhle jubileum vzniku svojho klubu. A tak sa na Žarnove nielen stretávalo, ale aj oslavovalo.

      V stredu medzi sviatkami sa pred desiatou hodinou na točni autobusu v Ľubianke začalo schádzať veľké množstvo turistov z viacerých klubov. Nakoniec sa nazhromaždilo vyše 150 milovníkov prírody. Po novej žltej trase sa cez lúku a listnatý les dostali do sedla a napokon i na 840-metrov vysoký sopečný vrch Žarnov nachádzajúci sa v pohorí Vtáčnik. Snehu nebolo ani zamak a na vrchole strašne fúkalo. Potešil nás aspoň pekný výhľad na okolité horské chrbty. Menším prekvapením bola prítomnosť asi ročného čierneho kocúra, ktorý sa chúlil pod schránkou s návštevnou knihou a vypytoval od ľudí niečo pod zub. Mal šťastie – okrem iných dobrôt sa mu ušlo dokonca i trochu pražskej šunky.

      Kvôli silnému vetrisku sa účastníci akcie dlho na vrchole nezdržali, radšej sa vrátili do závetria v sedle, kde traja predsedovia predniesli svoje prejavy. František Szalay pripomenul 10. výročie založenia KST Žarnov Oslany, rozdal prítomným pamätné listy a upomienkové predmenty. Pár slov o turisticke, jej význame pre človeka a o nových značkách povedal Milan Lomnický, predseda Regionálnej rady v Prievidzi. Peter Horváth pozval na ďalšie podujatia, ktoré v najbližších dňoch organizuje turistický klub Horec a daroval účastníkom kalendáriky na rok 2018 s krásnou fotkou Vtáčnika. Po skončení oficiálnej časti sa ľud začal postupne presúvať dole na Ľubianku, kde v zariadení Red Dollars na všetkých čakala dobrá kapustnica, čaj s rumom a ďalšie tuhé i tekuté dobroty, ktoré potešili chuťové i čuchové bunky turistov.