Výstup na Buchlov a Sladnú skalu

10.3.2018

Trasa : Sekaniny – Bystričianska dolina - ponad 12 apoštolov - Buchlov - chránený jaseň - Sladná skala - Žarnov - točňa - Red Dollars.   (Celkom 6 hodín.)
Parametre trasy :  Dĺžka 15 km, prevýšenie 780 m, stredne náročná zimná túra.
Lokalita : Vtáčnik

Popis :
   Buchlov - 1040-metrový vrch sopečného pôvodu. Predstavuje typickú ukážku vulkanizmu, možno na ňom pozorovať pôsobivé andezitové bralá. Zo skalnatého vrcholu sa otvára prekrásny kruhový výhľad. Okrem okolitých vrchov pohoria Vtáčnik možno odtiaľto pozorovať napríklad Kľak či Veľký Tribeč.
   chránený jaseň - vzácny listnantý strom s 2. stupňom ochrany. Dôvodom ochrany tohto 350-ročného jaseňa štíhleho je vedecký, kultúrno-výchovný a študijný význam. Obvod kmeňa je takmer 8 metrov.
   Sladná skala - vrch nachádzajúci sa medzi turisticky atraktívnymi končiarmi Žarnov a Buchlov. Vrcholovú časť Sladnej skaly zdobia parádne sopečné skaliská často priam bizarných tvarov. Vrchol a južná časť skaly je súčasťou prírodnej rezervácie chrániacej vzácne formy živej a neživej prírody.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:15 zo sídliska Šípok, o 7:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 2 €, nečlenovia 3 €.

FOTOGRAFIE



Horci na sopečnom Buchlove


     Druhú marcovú sobotu sa turisti z Partizánskeho a okolia vybrali do pohoria Vtáčnik. Ich cieľom bolo vystúpiť na známe výhľadové vrchy – tisícmetrový Buchlov a osemstometrový Žarnov.

     Z obce Kamenec kráčame okolo lyžiarskeho strediska Sekaniny a popri horskom potoku Bystrica. Pred odbočkou na Zadnú lúku opúšťame modrú značku a strmo stúpame do prírodnej rezervácie Veľká skala. Uprostred hustého lesa sa vypínajú vysoké skalné bralá, či už patriace k onej Veľkej skale alebo k rozsiahlemu bloku Dvanásť apoštolov. Niektorí z nás skalnaté prekážky obchádzajú, niektorí cez ne preliezajú. Počasie je slnečné, pôda najprv bez snehu, vo väčších výškach sa postupne objavuje mokrý sneh. Pár metrov od skupinky turistov prebehlo stádo srniek, pätnásť centimetrov (!) od jednej účastníčky schovanej za stromom i vypasený diviak. Dievčatá sa však báť nemusia, pretože divé svine vyhľadávajú prevažne žalude. Klzký terén spôsobil horcom i zopár pádov, nič vážne sa našťastie nestalo.

     Po prekonaní 780 výškových metrov sa konečne dostávame na Buchlov. Zo skalnatého vrchu vulkanického pôvodu je nádherný výhľad. Treba si však dávať pozor, pretože skaly sú strmé a šmykľavé. Prelistujeme si knihu návštev, ktorá vypovedá, že 1040-metrový Buchlov je obľúbeným cieľom mnohých milovníkov prírody. Pokračujeme ďalšou prírodnou rezerváciou a strmo schádzame k chránenému jaseňu štíhlemu. O jeho parametroch a význame nás informuje náučný panel. Skúšame jaseň objať, no päť ľudí na to nestačí. Obvod kmeňa je vyše 6 metrov a vek sa odhaduje na 250 rokov. Ďalším pozostatkom sopečnej činnosti v pohorí Vtáčnik je Sladná skala a napokon známy Žarnov, kam prichádzame okolo druhej hodiny. Z vrcholu sa rozhliadame dookola. Pohľad nám padol na krásne zasneženú zjazdovku nad Hornou Vsou, ktorá je, žiaľ, už niekoľko rokov nevyužívaná a vlek je zničený. Túru končíme v reštaurácii Red Dollars pri dobrom pivku a údených kolenách.

     Návšteva dvoch prírodných rezervácií, niekoľkých bizarných skalných útvarov, stretnutie s pravou slovenskou sviňou a oddych pri vzácnom strome – to boli prírodné a kultúrne zaujímavosti, kvôli ktorým sa oplatilo päťdesiatke turistov obuť vibramy.