Deň s Horcom - Veľká Javorina

7.4.2018

Trasa : Javořina (Strání) - rozhľadňa Obecnice - Kamenná bouda - U Bětina javoru - Veľká Javorina - vyhliadková veža Jelenec - Holubyho chata - Cetuna.   (Celkom 6 hodín.)
Parametre trasy :  Dĺžka 20 km, prevýšenie 415 m, menej náročná túra.
Lokalita : Biele Karpaty

Popis :
   Veľká Javorina - najvyšší vrch Bielych Karpát. Tento 970-metrový vrchol je známy najmä tým, že okrem vysielača sa na ňom nachádza kameň s nápisom: „Tu bratia vždy sa stretať budú.“ Vrch je symbolom česko-slovenskej vzájomnosti.
   Holubyho chata - nachádza sa na východnom svahu Veľkej Javoriny, iba 50 metrov od lyžiarskeho vleku. V rustikálnej reštaurácii sa dajú objednať raňajky alebo využívať spoločnú miestnosť s knižnicou. Chata poskytuje aj ubytovanie.
   Jelenec - Ak vás už nebavia klasické drevené rozhľadne, prípadne menšie murované rozhľadničky a máte chuť na niečo nové a adrenalínové, ste tu správne. Kedysi vojenský vysielač, teraz turistická rozhľadňa. Týči sa do výšky približne 40 metrov.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 6:45 zo sídliska Šípok, o 7:00 od železničnej stanice.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice a Hradište.
Cena : členovia TK 6 €, nečlenovia 8 €.

V Cetune v Country & Western saloone bude pre každého pripravený chutný guláš. Pri dobrom jedle a nápojoch oslávime Deň s Horcom.
Pôjdu dva autobusy, ktoré sa dnes (21.3.) naplnili.
Už nás je v Horci 130. Kto bude ďalší? Prihlasovanie za člena klubu na tejto akcii. Členské - 4 eurá za rok.

FOTOGRAFIE



Deň s Horcom na Javorine


     Prvú aprílovú sobotu sa dva plné autobusy turistov vybrali do pohoria Biele Karpaty. Horci mali na pláne vystúpiť na najvyšší vrch tohto pohoria – Veľkú Javorinu, navštíviť dve vyhliadkové veže a 18. výročie vzniku klubu osláviť posedením pri guláši.

     Na túto zaujímavú športovo-poznávaciu akciu prijalo pozvanie až 108 turistov. Prvým cieľom, ktorý navštívili, bola drevená rozhľadňa Obecnice nachádzajúca sa nad obcou Javořina. 13-metrová veža poskytla pekný polkruhový výhľad na východnú časť moravskej planiny. Po návrate na červenú značku pokračovali účastníci nenáročnou lesnou cestou ku Kamennej búde, kde si spravili občerstvovaciu prestávku. Pekné počasie vyhnalo z bytov aj mnoho domorodých milovníkov prírody, a tak sa na chodníku ponevierali celé stovky turistov a cyklistov. Ešte pred poludním prichádzame na vrchol Veľkej Javoriny, ktorý sa nachádza vo výške 970 metrov. Kraľuje mu veža s telekomunikačnými zariadeniami. Pôvodne tu bol len 15-metrový stožiar postavený pred šesťdesiatimi rokmi, dnes je to moderný 80-metrový vysielač. Pol kilometra od vrcholu je umiestnený pamätný kameň s nápisom: „Tu bratia vždy sa stretať budú.“ Javorina je totiž symbolom česko-slovenskej vzájomnosti a každoročne sa tu konajú slávnosti našich bratských národov. Tieto známe oslavy založili štúrovci ešte v 19. storočí. Nachádza sa tu aj hraničný stĺp so štátnymi znakmi Slovenska, Čiech a Moravy, a tiež niekoľko pomníkov. Okrem historických zaujímavostí je Javorina známa aj ako prírodná rezervácia s ochranou vzácnych druhov rastlín (mliečivec alpínsky, mesačnica trváca) a živočíchov (fuzáč alpský a bukový, vzácne pavúky, salamandra škvrnitá a žabka kunka žltobruchá).

     Kúsok pod vrcholom, iba 50 metrov od lyžiarskeho vleku, nás do svojich útrob pozvala Holubyho chata. Pomenovaná je podľa známeho botanika, entografa a popredného predstaviteľa národného hnutia Jozefa Holubyho. Rustikálne aranžovaná reštaurácia nám ponúkla občerstvenie a oddych. Chata vo svojich horných poschodiach poskytuje aj ubytovanie. Menšia skupinka našich turistov sa vybrala ešte na ďalšiu vyhliadkovú vežu Jelenec. Cestou po hrebeni Karpát ich potešila záplava snežienok. Jelenec bol kedysi vojenský vysielač, teraz je to kovová turistická rozhľadňa. Týči sa do výšky približne 40 metrov a výstup kolmo hore po úzkom rebríku dokáže mnohým zdvihnúť hladinu adrenalínu.

     Napokon po prejdení asi dvadsiatich kilometrov všetci schádzame do obce Cetuna. Tam v Country & Western salóne na každého čaká výborný guláš. Jedlom, pivkom, predajom klubových tričiek a spevom slovenských piesní tak vyše stovka horcov oslávila výročie vzniku svojho klubu.