Výstup na Lysec, lyžovačka v Jasenskej doline

17.2.2018

Trasa : Jasenská dolina (Kašová) - Medzijarky - Poľka - Lysec - Medzijarky - Kašová.   (Celkom 6 hodín.)
Parametre trasy :  Dĺžka 13 km, prevýšenie 880 m, stredne náročná zimná túra.
Lokalita : Veľká Fatra

Popis :
   Lysec - dominantný a často navštevovaný vrchol turčianskej vetvy Veľkej Fatry s pekným výhľadom.
   Jasenská dolina - patrí medzi najznámejšie veľkofatranské doliny. Stredisko Kašová je celoročné rekreačné centrum. Známe je najmä lyžiarskymi svahmi a upravovanými bežeckými traťami. Sú tu 4 vleky a lanovka s dĺžkou 650 metrov.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:15 zo sídliska Šípok, o 7:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 6 €, nečlenovia 8 €.

Na akciu pozývame aj lyžiarov a bežkárov. V Jasenskej doline budú mať k dispozícii lanovku a 4 vleky.

FOTOGRAFIE



Zasnežená Veľká Fatra


     Plný autobus turistov plus dve autá sa tretiu februárovú sobotu vybralo s turistickým klubom Horec do Jasenskej doliny, známeho rekreačného a lyžiarskeho strediska. Desiatka lyžiarov si počas piatich hodín vychutnávala zjazdovku v lokalite Kašová, na vrchol ktorej ich vyvážala pohodlná lanovka. My ostatní sme sa vydali navštíviť 1381-metrový veľkofatranský vrch Lysec.

     Na rozdiel od poslednej akcie nám tentoraz počasie prialo. Krásny slnečný deň a asi štyridsať centimetrov snehu bol balzamom pre oči i dušu. Slnkom zaliate biele pláne a stromy obalené snehovou vatou – takéto pohľady sme si mohli vychutnávať počas celého výstupu. Cestou stretávame lyžiarov, ktorí vyšľapali so správne navoskovanými lyžami až na Lysec a teraz si užívajú zjazd lúčnymi a lesnými chodníkmi. My po prekonaní 880 výškových metrov prichádzame okolo poludnia na zasnežený vrchol. Ten je typický tým, že jeho južná strana je hôľnatá, kým severná je zarastená ihličnanmi.

     Výhľad je skutočne unikátny. Na severe sa týči tatranský Kriváň a hrebeň Roháčov, vidíme i ďalšie dva Kriváne v Malej Fatre, na východe vytŕčajú končiare Nízkych Tatier, západnejšie je Choč a Martinské hole. Fotografovaniu preto nebolo konca-kraja, vydarili sa aj zaujímavé panoramatické zábery. Po zápise do návštevnej knihy jedna turistka vytiahne koláče, druhá pagáčiky, tretia čokoládu, štvrtý dačo na zahriatie. A tak sa z kovovej vrcholovej ružice, ktorá ukazuje smery k okolitým kopcom, stáva hodovací stôl zaplnený dobrotami.

     Po dlhšom pobyte na Lysci pomaly schádzame tou istou trasou naspäť. Vyhli sme sa tak strmému a neprešľapanému chodníku. I tak si treba dávať pozor, pretože niektoré úseky sú šmykľavé. Obloha sa začína zaťahovať, my sme však to najkrajšie počasie vystihli už cestou nahor. Pred treťou hodinou sa zvítavame s našimi lyžiarmi, ktorí si dosýta zajazdili na 700-metrovej zjazdovke. Ešte pobyt v bufete pri teplej polievke a voňavej kávičke a takmer šesťdesiat spokojných horcov sa môže vrátiť k svojim blízkym.