Omšenská Baba a Kamenné vráta

20.10.2018

Trasa : Horná Poruba - Bartošová - sedlo Baba - Omšenská Baba - Sokolovica - Kamenné vráta - Kýšky - Trenčianske Teplice.
Čas chôdze: 5 hodín.
Parametre trasy :  Dĺžka 17 km, prevýšenie 740 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Strážovské vrchy

Popis :
   Omšenská Baba - 669-metrový skalnatý vrch vypínajúci sa nad obcou Omšenie. Je jednou z dominánt Strážovských vrchov. Jej lesostepi sú domovom množstva vzácnych druhov rastlín a živočíchov, napríklad prísne chráneného chrobáka fuzáča alpského. Vrch bol vyhlásený za národnú prírodnú rezerváciu s najvyšším 5. stupňom ochrany. Z vrcholu je krásny výhľad do okolia.
   Kamenné vráta - nachádzajú sa v nadmorskej výške 560 metrov neďaleko krásneho kúpeľného mesta Trenčianske Teplice. Tento vrch sa využíva prevažne na horolezectvo. Južná strana, resp. južná skala je vysoká miestami až 35 metrov. Ponúka vám krásny výhľad na okolitú krajinu.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:15 zo sídliska Šípok, o 7:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 5 €, nečlenovia 7 €.

Autobus pôjde cez Veľké Bielice, Hradište a Nitrianske Rudno.
Po túre si pozrieme kúpeľné mesto Trenčianske Teplice a prejdeme sa pekným parkom s jazerom.

MAPA     FOTOGRAFIE



Farebná jeseň na Omšenskej Babe


     Pekná a zaujímavá turistika sa dá spraviť nielen vo Vysokých Tatrách či v Malej Fatre, ale aj tu za rohom. Predposlednú októbrovú sobotu si to vyše štyridsať horcov zamierilo do Strážovských vrchov. Z podhorskej obce Horná Poruba, ktorá sa nachádza kúsok za lyžiarskym strediskom Homôlka, sa po červenej značke – Ceste Hrdinov SNP – vydávame západným smerom. Čaká nás výstup na Bartošovú, Omšenskú Babu a Kamenné vráta. Spomínaná Cesta Hrdinov SNP vedie naprieč celým Slovenskom – od Duklianskeho priesmyku až na Devín. Meria 760 kilometrov, prechádza mnohými zaujímavými miestami, napríklad najvyšším vrchom Nízkych Tatier Ďumbierom alebo symbolickým stredom Európy v Kremnických Baniach. Ak už spomíname túto medzinárodnú trasu, zablahoželať sa patrí Partizánčanovi a členovi TK Horec Ľubovi Ligockému, ktorý v júli tohto roku prešiel celú trasu iba za 22 dní.

     Ale späť do Strážovských vrchov. Zrána síce vládla hmla, no postupne sa rozplynula, takže nás turistov pošteklili aj slnečné lúče a potešili pestro sfarbené stromy. Prvou zastávkou bol vrch Bartošová, kde sme spravili zápis do návštevnej knihy. Neskôr sme si dopriali dlhší oddych na rozľahlej lúke s pekným dreveným altánkom. Kúsok od neho sa nachádza veľký stan s umývadlom a sprchou. Zrejme sa tu konala nejaká významnejšia kultúrno-spoločenská akcia. Hlavným cieľom dnešnej turistickej akcie bola Omšenská Baba. Je to skalnatý vrchol vypínajúci sa nad obcou Omšenie. Okolité lesostepi sú domovom množstva vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Vrch bol preto vyhlásený za národnú prírodnú rezerváciu s najvyšším stupňom ochrany. Všade naokolo farebná príroda, stromy bizarných tvarov, občas nejaká tá bedľa, pobehujúce srnky a krúžiace dravce.

     Pred klesaním do Teplíc prechádzame ešte Kamennými vrátami. Je to skalnatý vrch využívajúci sa prevažne na horolezectvo. Jeho južná strana je vysoká miestami až 35 metrov. Ponúkla nám pekný výhľad na okolitú krajinu. Potom už zostupujeme do kúpeľného mesta Trenčianske Teplice. Prejdeme parkom, v ktorom sa nachádza jazierko s množstvom rýb a kačíc. Zaujmú aj moderné sochy a zrekonštruované staršie vily, napríklad známa secesná stavba Vila Tereza. Prechádzame po mostíku, na ktorom sú umiestnené pamätné tabule vyznamných slovenských a zahraničných umelcov. Nám padne do oka Gérard Depardieu a Miroslav Žbirka. Hneď v dvoch reštauráciách ponúkajú k zahryznutiu husacie a kačacie špeciality. Vysoká cena nás však od pečenej hydiny odradila. A tak prechádzame námestím so sympatickými obchodíkmi, ochutnávame čerstvé kúpeľné oplátky, neskôr bažantiu polievku, kapustnicu a pri voňavej kávičke končíme jesennú prechádzku Strážovskými vrchmi.