Pulčínske skaly, Makyta, rozhľadňa

21.4.2018

Trasa : Pulčín - Pulčínske skaly - Hradisko - rázcestie Radošov - rázcestie pod Makytou - Makyta - Mikulínov vrch - Chmelinec - rozhľadňa Čubov kopec - Strelenský vrch - Francova Lhota.   (Celkom 7 hodín.)
Parametre trasy :  Dĺžka 24 km, prevýšenie 960 m, náročnejšia túra.
Lokalita : Biele Karpaty, Javorníky

Popis :
   Pulčínske skaly - prírodná rezervácia s piatimi skalami bizarných tvarov. Tvoria malebné zákutia. Na vrcholovej plošinke je vyrezávaná skrinka s knihou. Samotný vrchol sa nazýva Hradisko. V jednej zo skál je aj menšia puklinová jaskyňa.
   Makyta - 923-metrový vrch západnej časti Javorníkov. Leží na hranici medzi Slovenskom a Českom. Na vrchole je náučný panel, kniha a prístrešok.
   rozhľadňa Čubov kopec - vrch s 18-metrovou drevenou rozhľadňou poskytujúcou kruhový výhľad.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:45 zo sídliska Šípok, o 6:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 8 €, nečlenovia 10 €.

FOTOGRAFIE



Fascinujúce tvary Pulčínskych skál


     Prvý raz sa turisti z Horca vybrali do moravskej obce Pulčín, aby navštívili národnú prírodnú rezerváciu Pulčínske skaly. Atraktivita tejto oblasti prilákala na aprílovú akciu takmer päťdesiat milovníkov prírody a turistiky.

     Na začiatku nenápadnej osady na nás zazerá osem vysokých drevených sôch s tvárami skrivenými od grimás. Vedľa nich čnie do výšky farebný totem. Iba kúsok nad dedinkou sa nachádza náš prvý cieľ – päť skál bizarných tvarov. Jedna pripomína korytnačku, iná zas hlavu hada. Tí odvážnejší sa vyštverali až na vrchol, aby si z výšky pozreli okolitú prírodu. Na vrcholovej plošinke nás čaká vyrezávaná skrinka s knihou. V jednej zo skál je aj menšia puklinová jaskyňa. Po chvíli chôdze, kedy treba použiť aj rebríky a stupačky, sa dostávame na najvyšší bod. Ten sa nazýva Hradisko. Vítajú nás tu ďalšie skalné bloky zakliesnené do seba. Zaujímavosťami sú aj zachovalé schody stredovekého hradu vytesané do skál a netypické kamenné more.

     Po pár hodinách putovania prichádzame na vrch Makyta. Podľa neho dostala pomenovanie púchovská odevná fabrika. Makyta je 923-metrový zalesnený kopec v západnej časti Javorníkov. Leží na hranici medzi Slovenskom a Českom, o čom svedčia aj viaceré hraničné kamene. Na vrchole je náučný panel, prístrešok a návštevná kniha. Zaplníme ju našimi autogramami a informáciami o klube Horec. Prudším klesaním sa dostávame k zaujímavej drevenej stavbe – ku Kapli u Huberta. Usilovní Moraváci na kaplnke práve vykonávajú rekonštrukčné práce a strechu natierajú lakom. Vnútrajšok je skrášlený drevorezbami zvierat.

     Po oddychu a občerstvení smerujeme k poslednému naplánovanému objektu – k rozhľadni na Čubovom kopci. Drevená vyhliadková veža nám poskytuje pohľad na Lúčanskú Fatru so zasneženými Martinkami, kúsok vľavo zas do výšky vytŕča Veľký a Malý Rozsutec. Stavbu pred 30 rokmi postavili miestni tesári. Rozhľadňa má štyri poschodia a výšku 18 metrov. Je ozdobená drevenými ornamentami. Krásnu, i keď náročnejšiu túru s dĺžkou 24 kilometrov končíme vo Francovej Lehote pri dobrých nápojoch.