Výstup na Ostrý Roháč

23.6.2018

Trasa : Chata Zverovka - Látaná dolina - sedlo Zábrať - Rákoň - Volovec - Jamnícke sedlo - Ostrý Roháč - Plačlivé - Smutné sedlo - Smutná dolina - Ťatliakova chata - Adamcuľa - parkovisko pri vleku.   (Čas chôdze: 9,5 hodiny.)
Parametre trasy :  Dĺžka 22 km, prevýšenie 1530 m, náročná vysokohorská túra.
Lokalita : Západné Tatry - Roháče

Okrem základnej trasy budú možné aj dve ľahšie alternatívy:

1. Chata Zverovka - Látaná dolina - sedlo Zábrať - Ťatliakova chata - Roháčske plesá - Roháčsky vodopád - Adamcuľa - parkovisko pri vleku.
Parametre trasy :  Dĺžka 17 km, prevýšenie 1050 m, náročnejšia túra.

2. Chata Zverovka - Adamcuľa - Roháčsky vodopád - Roháčske plesá - Ťatliakova chata - Adamcuľa - parkovisko pri vleku.
Parametre trasy :  Dĺžka 15 km, prevýšenie 760 m, stredne náročná túra.

Popis :
   Volovec - vrch na slovensko-poľskej hranici. Poskytuje krásne výhľady na slovenskú a poľskú stranu Západných Tatier.
   Ostrý Roháč - jeden z najznámejších vrcholov Západných Tatier. Patrí medzi najexponovanejšie vrcholy Roháčov. Najťažšie časti trasy sú istené fixnými reťazami. Z 2088-metrovej výšky je nádherný výhľad na Volovec, Plačlivé, ale i na Roháčske a Jamnícke plesá.
   Plačlivé - 2125-metrový vrch je tvorený ostrým bralnatým končiarom. V minulosti sa nazýval aj Plačlivý Roháč. Z vrcholu je prekrásny výhľad na Ostrý Roháč a Baranec.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 4:45 zo sídliska Šípok, o 5:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 11 €, nečlenovia 13 €.

Prineste si plavky. Buď na plávanie alebo do dažďa.

Kto je prihlásený do Slovenského krasu, môže na túre zaplatiť 40 eur (nečlenovia 45 eur).

FOTOGRAFIE



Na Roháčoch doba ľadová


     Dva dni po júnovom slnovrate, kedy slnko dosiahlo obratník Raka a v našich končinách oficiálne nastáva leto, sa horci vybrali na náročnú túru do Západných Tatier, konkrétne na Roháče. Je to druhé najvyššie pohorie na Slovensku. Turisti mali v pláne zdolať Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé.

     Po príchode k chate Zverovka vítalo 44 účastníkov síce chladné a polooblačné počasie, ale zatiaľ bez prehánok. Dokonca počas chôdze Látanou dolinou sa ukázalo aj slnko. Keď si však prečítalo predpovede hovoriace o daždi a snehu, v snahe nespôsobiť meteorológom psychickú traumu sa poponáhľalo skryť za oblaky. A tak nastalo obdobie hustej hmly, mrholenia a neskôr i sneženia. Neboli to však klasické snehové vločky krásnych bizarných tvarov, ale iba akési trojmilimetrové biele gulôčky. Zasypávali trávnaté lúky, chodníky, i naše vlasy.

     V sedle Zábrať sa rozhodujeme, čo ďalej. Sneženie a hmla skutočne nie sú vhodné, a ani bezpečné podmienky pre náročné štveranie sa po reťaziach na Ostrý Roháč a prekonávanie úzkych skalnatých hrotov. A tak po kratšom oddychu väčšina turistov schádza dole k Ťatliakovej chate. Iba zopár vytrvalcov vystúpilo zo sedla aspoň na vrchy Rákoň a Volovec. V chate v bufete pri sálajúcom krbe prečkávame výčiny počasia. Zohrievame sa horúcimi voňavými polievkami a hľadíme na veľkú farebnú mapu Roháčov zavesenú na stene. Aspoň nejaký výhľad...

     Keď dážď ustal, zdvíhame kotvy a poberáme sa na Roháčske plesá. Menšia skupina tam šla hneď ráno po vystúpení z autobusu, takže by sme ju onedlho mali stretnúť a spraviť si spoločné fotografie. Na snehovom poli pod vrcholom Roháča spozorujeme kamzíka. Onedlho vyšiel spoza skaly druhý, tretí a napokon štvrtý. Horské kozy sa naháňajú a váľajú v snehu. Aby nám nebolo ľúto, o chvíľu sa znovu rozsnežilo. To už prichádzame k Roháčskym plesám, kde obdivujeme šťastné rodinky divých kačíc. Im prehánky nevadia, veď vo vlhku trávia celý svoj život. Postupne obídeme všetkých päť plies a strmo zostupuje k Roháčskemu vodopádu nachádajúceho sa v Spálenej doline. 23-metrový padajúci prúd vody je najvyšším vodopádom v Západných Tatrách. Dnes bol mohutný a dobre živený čerstvým dažďom.

     Čaká nás ešte siahodlhá Roháčska dolina, ktorú kedysi vytvoril ľadovec. Treba ju prejsť peši po asfalte. V iných štátoch by tu určite zaviedli konský povoz, požičovňu bicyklov alebo aspoň kolobežiek. Na Slovensku – veľké hov... Peši, peši, veď sme turisti. Zvládli sme skaly, zvládneme aj asfalt. Pred štvrtou hodinou schádzame k parkovisku pri lanovke a odchádzame z upršanej Oravy do slnečného Partizánskeho.