Výstup na Sinú a Bôr

4.8.2018

Trasa : Demänovská jaskyňa - sedlo Sinej - Siná - Bôr - Poľana - sedlo Poľany - Tri vody - Jasná.   (Celkom 8,5 hodiny)
Parametre trasy :  Dĺžka 17 km, prevýšenie 1490 m, náročnejšia túra.
Lokalita : Nízke Tatry

Popis :
   Siná - 1560 metrový vrch, podľa mnohých turistov jedným z najkrajších končiarov západnej časti Nízkych Tatier. Z vrchu charakteristického tvaru je rozhľad na okolie Liptovskej kotliny s Liptovskou Marou a do Demänovskej doliny, kde sú vápencové bralá usporiadané do radov. Severovýchodne je dlhý bralnatý hrebeň zakončený návrším Na jame. Je tu hojný výskyt pestrej vápencovej vegetácie.
   Bôr - žulový vrch nachádzajúci sa v Ďumbierskej časti Nízkych Tatier a dosahujúci výšku 1887 metrov. Je súčasťou rázsochy vybiehajúcej z hlavného hrebeňa smerom na sever. Bôr má 3 vrcholy, všetky patria k výborným výhľadovým bodom pohoria. Pri prechode vrchom je možné stretnúť kamzíka vrchovského.
   Poľana - Poľana (1 889 m.) je vrch v hlavnom hrebeni Nízkych Tatier medzi Kotliskami a Derešmi. Vrcholom vedie Cesta hrdinov SNP.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:15 zo sídliska Šípok, o 5:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 11 €, nečlenovia 13 €.

Akcia musela byť zrušená. Na plánovanej trase je po víchrici mnoho popadaných stromov a turistický chodník je neprechodný. Druhým dôvodom je malý počet prihlásených ľudí (26), nedá sa teda urobiť ani náhradná túra. Skúsime to o rok.