Veľká Svišťovka

29.8.2018

Trasa : Starý Smokovec - Hrebienok - Dlhý vodopád - Malý vodopád - Rainerova chata - Obrovský vodopád - Zamkovského chata - Skalnaté pleso - Veľká Svišťovka - hvezdáreň Skalnaté pleso - Malá Svišťovka - Folvarská poľana - stanica Štart - Tatranská Lomnica.   (Čas chôdze: 8,5 hodiny.)
Parametre trasy :  Dĺžka 26 km, prevýšenie 1400 m, náročná túra.
Lokalita : Vysoké Tatry

Popis :
   Skalnaté pleso - morénové pleso v najnižšom kare Skalnatej doliny. Napriek mnohým záchranným zásahom má od roku 1937 premenlivú hladinu a niekedy vysychá. Pri plese je stanica lanovky Tatranská Lomnica – Lomnický štít, vrcholová stanica kabínkovej lanovky. Je tu aj Observatórium Astronomického ústavu SAV, Hotel Encián, Skalnatá chata a stanica Horskej služby.
   Veľká Svišťovka - (2038 m) je trávnato-sutinová kopa v severovýchodnom hrebeni Malého Kežmarského štítu. Pod vrcholom sa nachádza Sedlo pod Svišťovkou, kadiaľ prechádza turistický chodník Tatranská magistrála. V roku 2006 bola na vrchole osadená panoramatická tabuľa. Kruhový výhľad. Niekoľko rodín svišťov.
   Malá Svišťovka - menej výrazný vrch ležiaci v pásme kosodreviny pod Veľkou Svišťovkou. Krásny výhľad je zo sedla pod vrcholom.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 4:45 zo sídliska Šípok, o 5:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 13 €, nečlenovia 15 €.

Cena pozemnej lanovky zo Starého Smokovca na Hrebienok: dospelí 10 €, dôchodcovia a deti 8 €.
Peši po zelenej značke je to 2,5 km s prevýšením 280 m.

Informácie, odhlasovanie a zapisovanie na čísle 0944 902380.
Výbor sa rozhodol kvôli počasiu PRESUNÚŤ túto akciu na stredu 29.8. (sviatok).
Kto bol prihlásený na pôvodný termín, nech mi prosím napíše mail alebo SMS, či v stredu pôjde alebo nie. Zahlásiť sa môžu aj noví záujemcovia. (mail: lu@wing.sk)

FOTOGRAFIE



Turisti v oblakoch


     Jedným z najobľúbenejších a najnavštevovanejších slovenských pohorí sú samozrejme Vysoké Tatry. Tam sa 29. augusta vybrala aj pol stovka turistov z klubu Horec. Na pláne bola návšteva Skalnatého plesa a výstup na Veľkú a Malú Svišťovku.

     Pôvodný sobotňajší termín akcie sa kvôli nepriaznivému počasiu presunul na netradičnú stredu, ale keďže bol sviatok, záujemcov neubudlo. A tak už pred piatou hodinou ráno sa päť desiatok Horcov vtláčalo do autobusu, aby si po štyroch hodinách cesty obuli vibramy a vybrali sa zo Starého Smokovca na známy Hrenienok. Niektorí peši, niektorí pozemnou lanovkou, ktorá si za 7-minútový odvoz účtovala neuveriteľných 10 eur. Zo strediska Hrebienok prechádzame okolo známej Bilíkovej chaty k 16-metrovému Dlhému vodopádu. Ten je súčasťou Studeného potoka, na ktorom sú ešte Skrytý a Malý vodopád. Po obdive padajúcej a hučiacej vody prichádzame k Rainerovej chate. Je to najstaršia chata vo Vysokých Tatrách, má vyše 155 rokov. V chate je aj malá expozícia histórie a súčasnosti horských nosičov, zbierka starého horolezeckého náradia a starých lyží. Chatárom je v súčasnosti učiteľ a vysokohorský nosič Peter Petras, s ktorým sme si spravili aj pár fotografií.

     Kupujeme si suveníry, niečo na zahriatie a po tatranskej magistrále pokračujeme okolo 20-metrového Obrovského vodopádu na Zamkovského chatu. Tam si doprajeme dlhšiu prestávku a posilníme sa dobrými slovenskými polievkami. Ani nie o hodinu už prichádzame k Skalnatému plesu. Všade mnoho ľudí a ruchu. Nečudo, v blízkosti plesa sú hotely, reštaurácie, nástupné stanice niekoľkých lanoviek, stanica horskej služby, ale i hvezdáreň a observatórium. Pre deti je tu postavená Svištia krajina. Samotné pleso kvôli nepriaznivým klimatickým činiteľom, ale najmä kvôli narušeniu brehov ľudskými zásahmi postupne vysychá. Časť našich turistov sa rozhoduje, že na dnes stačilo a po prechádzke okolo neveľkej mláčky sa lanovkou dá odviezť dole do Tatranskej Lomnice.

     Väčšina pokračuje v stúpaní a po hodine dosahuje vrchol Veľkej Svišťovky nachádzajúci sa vo výške 2038 metrov. Hora dostal názov podľa niekoľkých rodín svišťov, ktoré tu žijú a hvízdajú na turistov. I keď počasie v prvej polovici dňa nebolo najhoršie, na Svišťovke vládne hmla. Je spôsobená tým, že v dvojtisícovej výške sa väčšina vrcholov nachádza v oblakoch. Takže i my vchádzame priamo do jedného oblaku. Je to škoda, mohli sme mať krásne výhľady na Vysoké a Belianske Tatry a v doline na druhej strane aj na pôsobivé Zelené pleso. Vraciame sa späť k hvezdárni a cez sedlo pod Malou Svišťovkou schádzame k medzistanici Štart a napokon do Lomnice. 26-kilometrová túra s prevýšením 1400 metrov bola pre niekoho náročná, a tak si časť turistov zvolila inú trasu, a to návštevu Zbojníckej chaty. Ďalšia skupinka zase naopak prešla exponovaných Priečnym sedlom. Poslednou zastávkou na ceste domov zo zaujímavej vysokohorskej túry bol motorest Rieka. Niekto dal prednosť teplým jedlám, niekto plávaniu v lome alebo pozorovaniu výcviku záchranárskych psov.