Beseda so Štefanom Karakom, premietanie

11.12.2019, 17:30

Lokalita : Pub na Červenej ulici (pri výškovej budove)
Dátum a čas : 11. decembra (streda), 17:30 hod.
Kapacita : 40 miest na sedenie, 5 na státie

   Pozývame vás na besedu s horolezcom, bežcom a spisovateľom Štefanom Karakom, prezývaným aj "železný dôchodca". Pred niekoľkými rokmi mu ortopéd odporúčal skončiť s jeho najobľúbenejšou športovou aktivitou - behaním – kvôli dosť závažným problémom s bedrovou chrbticou. Štefan sa však s týmto lekárskym verdiktom nestotožnil a vzal osud do vlastných rúk. Začal postupne športovať. Najskôr to boli len krátke túry po okolí a dnes - stokilometrové ultramaratóny.
   O tom, ako si Štefan poradil so svojimi zdravotnými problémami, napísal aj knihu s názvom Ako som prekonal sám seba. Na besede nám hosť porozpráva o svojich športových aktivitách a rekordoch (napr. 10x výstup na Vtáčnik za jeden deň), o boji so zdravotnými ťažkosťami, o strave a ďalších veciach. Premietne nám filmy a fotografie, odpovie na vaše otázky. Súčasťou besedy bude aj predaj a podpisovanie jeho knihy (cena - 10 eur).

   V druhej časti posedenia si budete môcť pozrieť fotografie a videá z najzaujímavejších akcií, ktoré počas svojho 20-ročného pôsobenia zorganizoval Turistický klub HOREC. Súčasťou akcie bude aj stručná informácia o plánovaných akciách na budúci rok, ktoré pre vás pripravil výbor TK Horec.

F



Turisti na besede so Štefanom Karakom


     V Gril pube na Červenej ulici sa stretlo vyše tridsať turistov z klubu Horec, ale aj ďalších záujemcov, aby si vypočuli zaujímavé rozprávanie horolezca, bežca a spisovateľa Štefana Karaku zo Zemianskych Kostolian. Kvôli svojim neuveriteľným výkonom je prezývaný „železný dôchodca“. O tom, ako si poradil so svojimi zdravotnými problémami a ako sa mu darilo robiť jeden rekord za druhým, napísal knihu „Ako som prekonal sám seba“.

     Štefan sa pôvodne venoval viacerým športom, jeho najobľúbenejšou aktivitou bol beh. Kvôli závažným problémom s bedrovou chrbticou mu ortopéd pred časom odporučil s touto činnosťou skončiť. Štefan sa však s týmto lekárskym verdiktom nestotožnil a vzal osud do vlastných rúk. Začal postupne športovať. Najskôr to boli len krátke túry po okolí, a dnes – stokilometrové ultramaratóny po hrebeňoch troj až štvortisícmetrových pohorí.

     „Behať som začal v roku 2007 ako 55-ročný. O rok neskôr som odbehol svoje prvé tri horské maratóny nazývané Alpský pohár. Pribúdali ďalšie. Za 11 rokov som odbehol viac ako dvadsať ultramaratónov. Ten najuznávanejší v Európe má skratku UTMB – Ultra Trail du Mont Blanc. Meria 170 kilometrov a prevýšenie je 9800 metrov. Beží sa okolo Mont Blancu cez tri štáty: Francúzsko, Taliansko a Švajčiarsko. Absolvoval som ho ako tretí Slovák v histórii pretekov, zato však najstarší. Mal som vtedy 62 rokov. Ďalším mojím pekným výkonom bol desaťnásobný výstup na vrch Vtáčnik absolvovaný za 24 hodín. Za najúspešnejší však považujem svoj domáci rekord opäť na Vtáčniku, kde som v roku 2014 za 47 hodín a 16 minút absolvoval 16 výstupov, pričom som prešiel vzdialenosť 192 kilometrov a prekonal prevýšenie 14400 metrov. Samozrejme, bez spánku a väčšieho oddychu. Za tento výkon som si vyslúžil zápis do Slovenskej knihy rekordov. Zúčastnil som sa ešte na šiestich Majstrovstvách sveta v behu do vrchu veteránov a odbehol som štyri klasické cestné maratóny. K tomu asi 20 ročníkov Psotkovho memoriálu vo Vysokých Tatrách a niekoľko desiatok pretekov v Slovenskom pohári v behu do vrchu.“

     Je toho naozaj neúrekom, čo 68–ročný Štefan Karak po päťdesiatke dokázal. Počas besedy premietal turistom videá a fotografie zo svojich ultramaratónov, rozprával o zdravej životospráve a hlavne o potrebe pravidelne cvičiť a pohybovať sa. Dôležité podľa neho je spevňovať si chrbtové svaly, napríklad robením sklápačiek. On ich každý deň spraví aspoň sto. Po videoprezentácii odpovedal ultramaratonista prítomným na otázky, ukazoval ocenenia a spomienkové predmety, vysvetľoval a radil. Jeho knižku Ako som prekonal sám seba si aj s venovaním a podpisom kúpilo 14 záujemcov. Tí, ktorí ju už mali, hovorili, že sa dá prečítať na jeden hlt.

     V druhej časti náučno-spoločenskej akcie premietol predseda TK Horec Peter Horváth dve videá z výstupov Horcov na európske tritisícovky Wildspitze a Similaun. Potom poďakoval vzácnemu hosťovi za ochotu prísť medzi turistov a daroval mu niekoľko upomienkových predmetov.

     
     Link na videá o ekonomickom štýle behania Chirunning :     https://uloz.to/hledej?q=chi+running