Hrady Šomoška a Hajnáčka

4.5.2019

Trasa : Somosko (Maďarsko) - hrad Šomoška - lávový vodopád - Bukovinský potok - Šimonova veža - Mačacia - sedlo Monica - Pohanský hrad - Hajnáčka - hrad Hajnáčka - Hajnáčka.
Parametre trasy :  Dĺžka 19 km, prevýšenie 700 m, stredne náročná túra. Čas chôdze: 6,5 hodiny.
Lokalita : Cerová vrchovina

Popis :
   Šomoška - zrúcanina hradu v katastri obce Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec, v bezprostrednej blízkosti slovensko-maďarskej štátnej hranice. Hrad založili koncom 13. storočia Kačičovci. Bol stavaný z čadičových kvádrov, ktoré sa ťažili priamo v hradnom kopci. Pri stavbe bol odkrytý i známy kamenný vodopád. Od roku 1703 sa hrad nachádza v ruinách. V súčasnosti je v rekonštrukcii.
   Kamenný vodopád - prírodný výtvor vo svahu kopca, ktorý pôvodne vznikol pred štyrmi miliónmi rokov. Je tvorený šesťbokými stĺpovitými hranolmi čadiča. Pôvodcom je bazaltová láva, ktorá pomaly stuhla v prívodnom kanáli bývalej sopky pod zemským povrchom. V ohnutej forme, v ktorej sa vyskytuje v Šomoške, sa radí medzi európske unikáty.
   Hajnáčka - zrúcanina gotického hradu, ktorý bol postavený v 13. storočí. Nachádza sa na čadičovom brale priamo nad obcou Hajnáčka. Na mnohých miestach skala tvorila časť hradieb, i vnútornej architektúry hradu. Do skaly bolo vysekané aj schodište. Na najvyššej časti bola pravdepodobne menšia palácová stavba, ktorú chránili dva pásy hradobného múru a podkovovitá bašta.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 4:45 zo sídliska Šípok, o 5:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 12 €, nečlenovia 14 €.
Autobus pôjde cez Hornú Ves a Žarnovicu.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902380 (Ľubo).

MAPA    

Kvôli celodennému sobotňajšiemu dažďu v danej oblasti je akcia ZRUŠENÁ !!!