Výstup na Javorový vrch

5.1.2019

Trasa : Skýcov (Prostredný vrch) - partizánsky bunker - Adamíková - Krásny vrch - sedlo Rakyta - Javorový vrch - poľovnícka chata - Cibajky - salaš Kostrín.
Parametre trasy :  Dĺžka 17 km, prevýšenie 550 m, stredne náročná zimná túra. Čas chôdze: 5,5 hodiny.
Lokalita : Tribeč

Popis :
   Skýcov - menšia podhorská dedinka známa partizánskymi bojmi. Nachádza sa tu renesančný kaštieľ.
   Javorový vrch - 730-metrový zalesnený vrch. Kedysi tu stála rozhľadňa, zub času ju však zničil. Je tu križovatka zelenej a žltej turistickej trasy.
   Cibajky - Od roku 1916 boli Práznovce a Bošany spojené s Cibajkami úzkokoľajovou železnicou. Tá slúžila na prepravu dreva, kameňa, cukrovej repy a neskôr i vápna. Barón Biedermann tu dal v roku 1929 postaviť vápenku. Lom na vápenec sa nachádzal iba 150 metrov od komína pece. Dodnes tu stojí schátraná vysoká okrúhla vápenná pec a časť výrobnej budovy. Kilometer na juh sa nachádza salaš s predajom mliečnych a mäsových výrobkov.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:15 zo sídliska Šípok, o 7:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 2 €, nečlenovia 2 €.
Netreba sa prihlasovať, peniaze sa budú vyberať v autobuse.

Autobus pôjde cez Brodzany, Krásno a Turčianky.

MAPA     FOTOGRAFIE



Po snehu na Javorový vrch


     Začiatkom januára konečne nasnežilo a tak sa mohlo 40 horcov a dvaja psi vybrať na svoju prvú tohtoročnú túru do zasneženej krajiny. Zároveň to bol i prvý zájazd, ktorých tento rok turistický klub Horec naplánoval až 16. Autobus nás vyviezol k Prostrednému vrchu nad Skýcov, odkiaľ sme po zelenej značke začali šľapať smerom na západ. Cestou sme si pozreli partizánsky bunker, ktorý je umiestnený v skalách. Informuje o ňom aj náučná tabuľa. Kedysi bolo toto miesto ukryté v lese, dnes – vďaka intenzívnej ťažbe dreva – je okolo skál veľká čistina. Po krátkom oddychu pri bunkri a v sedle Rakyta sa pred jedenástou hodinou dostávame na 730-metrov vysoký Javorový vrch. Je to zalesnený kopec ležiaci na hlavnom hrebeni pohoria Tribeč. Nachádza sa tu schránka s vrcholovou knihou a je tu križovatkou turistických ciest. Kedysi na vrchu stála aj rozhľadňa, zub času ju však zničil. Pri smerovníku sa stretávame s turistami z okolitých klubov, blahoželáme si k novému roku, rozprávame sa o svojich minuloročných zážitkoch a tohtoročných plánoch.

     Po strmšom žlto značenom chodníku schádzame k poľovníckej chate, kde bošianski turisti pre všetkých pripravili guláš z diviny, za ktorý im ďakujeme. Po oddychu pokračujeme k pozostatkom vápennej pece na Cibajkách. Od roku 1916 boli Práznovce a Bošany spojené s Cibajkami úzkokoľajovou železnicou. Tá slúžila na prepravu dreva, kameňa, cukrovej repy a neskôr i vápna. Barón Biedermann tu dal v roku 1929 postaviť vápenku. Lom na vápenec sa nachádzal iba 150 metrov od komína pece. Dodnes tu stojí schátraná vysoká okrúhla vápenná pec a časť výrobnej budovy. Dnešnú 17-kilometrovú túru končíme na salaši Kostrín pri teplých nápojoch.