Holý vrch, Kňažinové lúky

26.1.2019

Trasa : Dolné Vestenice - Holý vrch výhľad - Holý vrch - Kňažinové lúky - dolina Hradištnica - Medvedia jaskyňa - Dolné Vestenice.
Parametre trasy :  Dĺžka 14 km, prevýšenie 750 m, stredne náročná zimná túra. Čas chôdze: 6 hodín.
Lokalita : Nitrické vrchy

Popis :
   Holý vrch - menej výrazný vrchol v Nitrických vrchoch. Križovatka červenej a modrej turistickej značky. Kúsok pred ním je výhľad na Jankov vŕšok a severnú časť pohoria.
   Kňažinove lúky - rozsiahle lúky v Rokošskom predhorí obkolesené lesmi. Sú tu lavičky a ohnisko.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:15 zo sídliska Šípok, o 7:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 2 €, nečlenovia 2 €.
Netreba sa prihlasovať, peniaze sa budú vyberať v autobuse.

Autobus pôjde cez Veľké Bielice a Hradište.

MAPA     FOTOGRAFIE



Holý vrch zaodetý v snehu


     Druhá tohtoročná túra klubu Horec zaviedla tridsiatku turistov len sem neďaleko – do Nitrických vrchov. Z Dolných Vesteníc sa po obnovenej modrej značke vybrali na Holý vrch. Sprvu snehu nebolo veľmi veľa, ale s rastúcou nadmorskou výškou pribúdal. Zimnú túru s nami absolvoval i najmladší účastník – 5-ročný Peťko. Ten prvú polovicu trasy zvládol pekne po svojich dolných končatinách, neskôr mu však v hlbokom snehu došli sily. Pod Holým vrchom je miesto s výhľadom na Jankov vŕšok, Uhrovský hrad a severnejšiu časť pohoria. Tam sme si oddýchli a vychutnali si 3D obraz slovenskej krajiny vo vysokom rozlíšení.

     Pokračujeme východným smerom. Onedlho sa k modrej značke pripojila červená, ktorá sa tiahne hlavným hrebeňom Nitrických vrchov, nevynechajúc ani Rokoš a Čierny vrch. Táto trasa sa nazýva po jazykovedcovi Ľudovítovi Štúrovi a politikovi Alexandrovi Dubčekovi, keďže títo dvaja sa narodili v Uhrovci, dokonca v tom istom dome. 60-centimetrový sneh dal zabrať hlavne horcom idúcim vpredu, ktorí prešľapávali cestu. Na Kňažinové lúky prišli niektorí turisti dosť unavení, a to nás ešte čakal výstup na Surdov. Nakŕmime sa, vypijeme si voňavý čaj, poponúkame sa čokoládou. Zábudlivec, čo si doma nechal proviant, bol obdarený obloženou žemľou, takže od hladu sa dnes neumieralo.

     Napokon padlo rozhodnutie: túru si kvôli hlbokému snehu skrátime a okolo Medvedej jaskyne zídeme priamo do Dolných Vesteníc. Sily ubudli aj malému Peťkovi, a tak ho najprv jeho otec, neskôr aj obetavý Miro niesli na chrbáte. K tomu sa pridali ešte problémy jednej turistky s kolenom, ktoré začalo tak silno bolieť, že bolo treba použiť nielen elastický obväz, ale aj lieky proti bolesti. Pomaly a opatrne schádame dolinou Hradištnica, pomáhame spolupútnikom, predseda vpredu sa telefonicky dohaduje so zadnými radmi, zisťuje, kde sa kto nachádza a aký chodník bude najschodnejší. Desiati účastníci si odbehli pozrieť Medvediu jaskyňu. Bola síce zamknutá, ale posedieť sa dalo aspoň v chatke kúsok od podzemnej diery. Jaskyňa je známa nálezmi kostí medveďov a ďalších cicavcov. Napokon všetci šťastne schádzame späť do Vesteníc, kde už čaká vyhriaty autobus.