Výstup na Marhát

9.3.2019

Trasa : Nitrianska Blatnica - Jurko, bývalá. horáreň - rotunda sv. Juraja - sedlo Marhát - Marhát - sedlo Marhát - Jelenie jamy - slovanské hradisko Valy - Ranč pod Babicou.
Parametre trasy :  Dĺžka 17 km, prevýšenie 770 m, stredne náročná túra. Čas chôdze: 6 hodín.
Lokalita : Považský Inovec

Popis :
   Marhát - 748 metrový kopec týčiaci sa nad Nitrianskou Blatnicou. Turisticky mu pomohlo vybudovanie rozhľadne na jeho vrchole. Pod vrchom sa nachádza kaplnka sv. Juraja z 9. storočia. Je to jedna z najstarších stavieb na Slovensku a určite najstaršia slovenská rotunda.
   Hradisko Valy - unikátne archeologické nálezisko. Toto hradisko bolo významným hospodárskym, mocenským a christianizačným centrom Nitrianskeho kniežatstva a neskôr Veľkej Moravy. Našlo sa tu množstvo vzácnych archeologických nálezov, medzi nimi i kolekcia najstarších slovanských kresťanských pamiatok na Slovensku. V rozľahlom 12-hektárovom areáli obohnanom priekopami a valom, ktorý ešte i dnes dosahuje miestami výšku 8-10 metrov, možno obdivovať odkryté základy hradištných obydlí, rekonštrukciu vonkajšieho opevnenia a obytného dvorca pozostávajúceho z dvoch polozemníc a zásobnej jamy na obilie a potraviny.
   Ranč pod Babicou - nachádza sa v obci Bojná na úpätí Považského Inovca. Je tu zverinec s exotickými zvieratami ako klokany, jaguáre, levy, makaky, surikaty, tigre, lamy, ťavy a dikobrazy. Dajú sa tu chytať ryby a výborne najesť v reštaurácií so špecialitami.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 6:45 zo sídliska Šípok, o 7:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 4 €, nečlenovia 6 €.
Autobus pôjde cez Brodzany a Nedanovce.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902380 (Ľubo).

MAPA     FOTOGRAFIE



Milióny snežienok na Marháte


     Začiatkom marca sa plnučičký autobus Horcov vybral do neďalekého pohoria Považský Inovec. Cieľom poznávacieho zájazdu bolo navštíviť kaplnku Jurko, vystúpiť na výhľadový vrch Marhát a pozrieť si unikátne archeologické nálezisko Valy.

     Rotunda sv. Juraja sa nachádza kúsok nad Nitrianskou Blatnicou. Pochádza z prvej tretiny 9. storočia, teda ešte z predveľkomoravského obdobia. Je to najstaršia zachovalá rotunda na Slovensku. Neskôr bola prebudovaná v románskom slohu. V blízkosti kaplnky sa podarilo odkryť 130 hrobov. V nich sa našli pozoruhodné nálezy zo striebra a bronzu. Mali sme šťastie, že kaplnka bola práve otvorená, a tak sme si mohli pozrieť nástenné kresby i maľby, kríže, zachovalý oltár a vypočuť si čo-to z histórie stavby od vedúceho občianskeho združenia, ktoré sa o tento objekt stará.

     Popri čistinkách, kde rástlo neuveriteľne veľa snežienok, stúpame na vrch Marhát. Samozrejme, prvé jarné kvietky, i keď ich boli hádam aj milióny, sme nevytrhávali zo zeme, aby po pár dňoch uvädli vo váze. Nechali sme ich tam, kde ich vyčarila samotná príroda. Vrchol Marhátu sa nachádza v 748-metrovej výške. Okrem prístrešku a lavičiek tu stojí aj 17-metrová drevená rozhľadňa. Z nej sme si mohli pozrieť protiľahlé pohorie Tribeč s tajuplnou a ľudí hltajúcou Žibricou, na dohľad však bol aj Zobor a obe naše jadrové elektrárne. Po oddychu a zápise do vrcholovej knihy sa poberáme po náučnom chodníku k najzaujímavejšiemu miestu dnešnej túry – k slovanskému hradisku Valy. To sa nachádza nad obcou Bojná. V minulosti bolo významným hospodárskym a mocenským centrom Nitrianskeho kniežactva a neskôr i Veľkej Moravy. Našlo sa tu množstvo vzácnych archeologických nálezov, ako napríklad zvyšky poľnohospodárskeho náradia, kladivá a kliešte, dláta, vrtáky a sekery, nechýbali ani ozdobné predmety, pozlátené plakety, nádoby a zbrane. Všetko vyše tisíc rokov staré. V rozľahlom areáli obohnanom priekopami a valom, ktorý ešte i dnes dosahuje miestami výšku až deväť metrov, možno obdivovať odkryté základy hradištných obydlí, rekonštrukciu vonkajšieho opevnenia a dvoch polozemníc. Areálu dominuje veľká drevená brána.

     Poslednou našou zastávkou bol Ranč pod Babicou. Tam sme už prichádzali za slabého dažďa. Okrem reštaurácie je súčasťou ranča jazierko a prírodný zverinec s exotickými zvieratami. A tak niektorí z nás, ktorí celý čas nepresedeli pri tanieroch a pohároch, mohli obdivovať klokany, jaguáre, levy, makaky, surikaty, tigre, lamy, ťavy a dikobrazy. Zaujímavosťou na rozdiel od väčšiny zoologických záhrad je, že s niektorými zvieratami je možný fyzický kontakt, takže deti si môžu zvieratká aj pohľadať. Dajú sa tu chytať ryby, povoziť sa na koníkoch, ale aj výborne sa najesť v reštaurácií ponúkajúcej rôzne špeciality.