Silvestrovský výstup na Osečný

31.12.2019

Trasa : Partizánske (dolný pomník) – horný pomník – Osečný vrch a späť.   (Celkom cca 4 hodiny chôdze.)
Parametre trasy :  Dĺžka cca 9 km, prevýšenie 370 m, nenáročná túra.
Lokalita : Tribeč – Rázdiel
Popis : Tribeč patrí medzi kryštalické pohoria. Jeho podstatnou časťou je chránená krajinná oblasť Ponitrie. Naším cieľom je vystúpiť na dominantný vrchol podcelku Rázdiel Osečný vrch, kde pri varenom víne spoločne oslávime Silvester 2019. Počas nenáročnej túry budeme obdivovať krásy miestnej prírody, najmä výhľad na okolie spod vysokého napätia. Výlet je určený pre všetky vekové kategórie turistov.

Doprava : Individuálne.
Spoločný odchod je o 9.00 hod. od dolného pomníka.

Nezabudnite si priniesť vlastné poháriky na varené víno a samozrejme doneste niečo ochutnať z vášho vianočného pečiva či zabíjačky.

FOTOGRAFIE



Stovka turistov na Osečnom


      Posledný minuloročný deň sa doobeda o deviatej zišlo pri dolnom pomníku niekoľko desiatok milovníkov prírody. Turistický klub Horec organizoval piaty ročník Silvestrovského výstupu na Osečný. Ráno bolo mierne mrazivé, ale zato slnečné. Predseda klubu privítal účastníkov, zaželal im šťastný nový rok a pozval ich na najbližšiu januárovú akciu. Bude ňou výstup na Suchý vrch.

      Po privítaní sa vlniaci had tiel vydal serpentínami na horný pomník a odtiaľ pod vysoké napätie. Na križovatkách sa k hlavnému prúdu pridávali ďalší a ďalší turisti. Na vyhliadke pod stožiarom sme si spravili menší oddych. Občerstvenie, fotografie, výhľady na protiľahlé pohoria a pokračujeme na 552-metrový kopec Osečný. Spolu sa nás na vrchole zišla presná stovka, čo nie je len krásne okrúhle číslo, ale aj vynikajúca účasť v poslednom dni roku. Víta nás blčiaci oheň a rozvoniava varené vínko. Drevo pripravili turisti z Kolačna a tridsať litrov vína uvarili členovia výboru spolu s ďalšími horcami. Okrem teplého nápoja a mnohých druhov sladkostí sa ľudia ponúkali aj niekoľkými druhmi klobás, pagáčikov a ďalšími dobrotami. Medzi najstaršou účastníčkou, osemdesiatničkou pani Irenou a najmladším minituristom bol až 76-ročný rozdiel. Na veku však nezáleží, dôležité je čo najčastejšie rozvíjať fyzickú aktivitu a pobyt medzi múrmi bytov zameniť za pohyb v prírode.

      Po takmer dvoch hodinách na Osečnom sme si urobili vrcholové fotografie, zapísali sa do knihy návštev a pomaly sme schádzali späť. Niekto tou istou trasou, niekto popri minivodopáde na prameni Geradza a cez Čertovu lúku k salašu.