Otvorenie turistickej sezóny - Skalná brána, Kolianová

23.3.2019

Trasa : Partizánske – chata Ondrej - Hlboké - Skalná brána - sedlo Plešovica - Kolianová - letohrádok Babylon - Brodzany - park - kaštieľ.   (Čas chôdze 5 hodín.)
Parametre trasy :  Dĺžka cca 20 km, prevýšenie 520 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Tribeč

Popis : Podstatnou časťou pohoria Tribeč je chránená krajinná oblasť Ponitrie. Naším cieľom je z Hlbokého vystúpiť ku Skalnej bráne a cez sedlo Plešovica dôjsť na lúku Kolianová, kde si môžeme opiecť údeniny. Nad Brodzanmi navštívime letohrádok Babylon a prejdeme sa po chránenom parku. Kto má záujem, môže ísť s rýchlejšou skupinou popredu a navštíviť brodziansky kaštieľ, v ktorom sa nachádza múzeum A. S. Puškina (posledný vstup je o 14:00). Výlet je určený pre všetky vekové kategórie turistov.

   Skalná brána - prírodná kamenná brána nachádzajúca sa uprostred lesa nad Hlbokým. Vedie sem miestna turistická značka. Priamo v bráne je schránka s návštevnou knihou. Pár desiatok metrov na juh sa nachádza lesné jazierko a kamenné more.
   Kolianová - vrch s výškou 414 metrov nad Turčiankami. Pod ním rozsiahla lúka s lavičkami, stolom, návštevnou knihou a upraveným ohniskom. Výskyt vzácnych rastlín.
   Brodzany - menšia obec s viacerými pozoruhodnosťami. V renesančnom kaštieli sa nachádza múzeum A. S. Puškina. V 19. storočí tu žila básnikova žena Natália Puškinová a švagriná Alexandra Gončarovová. Okolo kaštieľa rozsiahly chránený park s platanmi, množstvom vtákov a veveričiek. V potoku pretekajúcom cez park žijú kapry a divé kačky. Nad obcou sa nachádza kostolík a letohrádok Babylon – letné sídlo Gončarovovcov.

Doprava : Individuálne.
Ráno sa dá z Prievidze do Partizánskeho dostať rýchlikom o 8:28 hod.
Poobede Z Brodzian do Partizánskeho autobusom SAD o 13:25 alebo o 16:26.
Z Partizánskeho do Prievidze autobusom SAD o 14:20, vlakom o 15:39 hod alebo rýchlikom o 16:54.

Začiatok podujatia je o 9.15 hod. pred železničnou stanicou v Partizánskom.
Akcia je organizovaná v spolupráci s Regionálnou radou KST Prievidza aj pre turistov z okolitých klubov.

MAPA     FOTOGRAFIE     VIDEO



165 turistov pri Skalnej bráne


      Turistický klub Horec v spolupráci s Regionálnou radou KST Prievidza zorganizoval predposlednú marcovú sobotu poznávaciu akciu pod názvom Otvorenie jarnej turistickej sezóny. Zúčastnilo sa ho až 165 turistov z Partizánskeho, Prievidze, Novák, Kolačna a z ďalších okolitých obcí. V rámci 20-kilometrovej trasy účastníci navštívili Skalnú bránu nad Hlbokým, poopekali si slaninku na Kolianovej, nad Brodzanmi si pozreli letohrádok Babylon a poprechádzali sa po chránenom parku.

      Krátko po deviatej hodine sa z rýchlika od Prievidze vyrojilo vyše sto turistov. Miestni prišli peši alebo na dvojkolesových tátošoch. Pri podchode vedľa smerovníkov a nedávno osadenej mapy okolia predniesli predseda TK Horec Peter Horváth a predseda regionálnej rady Milan Lomnický príhovory. Potom sa už dlhý had milovníkov prírody vybral po žltej značke cez námestie ku kostolu a po hrádzi k malému mostíku pri Salaši. Počasie sa vydarilo a počas celého dňa sa na nás usmievalo jarné slnko. Trasa k chate Ondrej je popretkávaná náučnými tabuľami, ktoré tu pred pár rokmi namontovali gymnazisti z Partizánskeho. Účastníci si ich so záujmom prezerali. Ani nie za dve hodiny sme došli ku kaplnke na Hlbokom, kde sme si dopriali dlhší oddych. Pri rozhovoroch vysvitlo, že najstarším účastníkom dnešnej akcie je 85-ročný turista z Prievidze a najstaršou účastníčkou 80-ročná pani Irena z Partizánskeho. Vidno, že i v takomto krásnom veku sa dá ešte chodiť po horách.

      Potom už stúpame strmším briežkom k Skalnej bráne. Tá sa nachádza uprostred lesa a vedie k nej miestna značka, ktorú na jeseň minulého roku osadili členovia TK Horec. Značka pokračuje cez sedlo Plešovica na Kolianovú a končí v Brodzanoch. Žiaľ, väčšinu tabuliek neprajníci už stihli poodlamovať. Skalnou bránou, ktorá má výšku asi štyri metre, sa dá priamo prejsť a na uľahčenie pohybu v strmom teréne slúžia natiahnuté laná. Priamo pod klenbou sa nachádza schránka s návštevnou knihou, do ktorej sme spravili spoločný zápis. Ďalším cieľom bola už spomenutá Kolianová – lúka s lavičkami, ohniskom a výhľadom na časť pohoria Tribeč. Na čistinke nás okrem fialiek vítalo aj niekoľko rozkvitnutých poniklecov. Sú to prísne chránené kvety, čo však niektorí ľudia opakovane ignorujú, napríklad pri výstupe na kalváriu ponad skalu Žaba.

      Navoňaní dymom a prikŕmení špekačkami pokračujeme po miestnej značke smerom na Brodzany. Letohrádok Babylon dala v roku 1911 postaviť Natália Oldenburgová (pokrvná príbuzná Puškinovej manželky) a slúžil ako letné sídlo rodine Gončarovovcov. Býval plný obrazov namaľovaných Natáliou, vzácneho nábytku, hudobných nástrojov, množstva kníh a ďalších diel. Na terase sa nachádzal veľký hvezdársky ďalekohľad. V súčasnosti zostali po letohrádku iba malebné ruiny so zachovalými kamennými schodmi vedúcimi na terasu či zhrdzavenými železnými schodmi vedúcimi do úzkej veže. Len pár desiatok metrov od letohrádku je uprostred lesa schovaný novogotický evanjelický kostolík, ktorý sa stal rodinnou hrobkou Friesenhofovcov a Oldenburgovcov.

      Ako posledné miesto si turisti v rámci svojej jarnej akcie prezreli chránený brodziansky park so stáročnými platanmi, potokom s tromi drevenými mostíkmi a renesančným kaštieľom. V ňom sa nachádza Slovanské múzeum A. S. Puškina. V parku sa dajú spozorovať veveričky a množstvo druhov vtákov. V potoku pretekajúcom cez park sa dnes čľapkali kačice; svojimi rozmernými krídlami nám z borovice zamávali i dve volavky. Park so vzácnymi drevinami kedysi skrášľovali aj sochy ruských a slovenským spisovateľov. Dnes sú z nich vďaka vandalom už iba torzá a niet nikoho, kto by ich zrekonštruoval. Z Brodzian sa účastníci vracali do Partizánskeho buď cez pole alebo po nedávno vybudovanom kvalitnom chodníku popri hlavnej ceste.