Výročná členská schôdza

30.1.2019

Lokalita :  Spoločenská miestnosť Spojenej školy Partizánske (budova jedálne učilišťa a reštaurácie EDUCA), Námestie SNP.
Čas : 16:00 hod.
Oficiálny program : Zhodnotenie turistického roku 2018 a činnosti výboru, finančný stav klubu, schvaľovanie plánu akcií na rok 2019, výber členského príspevku, odmeňovanie najaktívnejších členov, diskusia, uznesenie.

Členské Horec :  dospelí 4 eurá, študenti 3 eurá, deti do 15 rokov 2 eurá.
Členské KST :  dospelí 12 eur. Deti do 15 rokov, dôchodcovia nad 70 rokov a ZŤP 7 eur, študenti od 16 do 26 rokov a ostatní dôchodcovia 9 eur.
V cene členského KST je zahrnuté aj celoročné poistné a zľavy na ubytovanie v chatách. Zvýšenie členského na 12 eur vyplýva zo zdraženia poistného.

Spoločenský program : Prezeranie kroník a turistických časopisov, premietanie fotografií, občerstvenie, propagačné predmety a tričká.
Každý člen dostane výšivku so znakom klubu.

Na schôdzi bude možnosť kúpiť si klubové tričká a bude sa predbežne prihlasovať na 3-dňovú akciu "Hrubý Jesenník a Králický Snežník".


Turisti tentoraz na schôdzi

      Koncom januára sa sedemdesiat turistov z klubu Horec stretlo na svojej výročnej schôdzi. Predseda Peter Horváth predniesol hodnotiacu správu z minulého roku. Vyplynulo z nej, že turistický klub v roku 2018 zorganizoval 18 akcií, z toho 15 autobusových zájazdov. Spolu sa túr zúčastnilo 955 turistov, čo je rekordný počet v celej histórii klubu. Rekordný bol aj priemer na jednu akciu – a to 53 účastníkov. Na Dni s Horcom spojenom s výstupom na Veľkú Javorinu a oslavou 18. výročia sa zúčastnilo až 108 turistov. Vydarená bola aj lyžovačka v Jasenskej doline a zimný výstup na Lysec, návšteva Pulčínskych skál, výstup na Šíp, prechod Martinskými hoľami, zdolanie rakúskeho Hochschwabu alebo dva dni v Gemeri s návštevou Zádielskej tiesňavy a Kojšovskej holi. Krásne počasie sme si mohli vychutnať počas jesenného výstupu na tri malokarpatské hrady alebo neskôr na zrúcaninu hradu Zniev. Ani počas silvestrovského dopoludnia horci nezaháľali a na Osečnom sa ich pri varenom vínku stretlo takmer osemdesiat. Popri prednese správy o minuloročných podujatiach boli na plátne premietané príslušné fotografie. Okrem vlastných akcií bol TK Horec spoluorganizátorom Baťovianskej galusky, pomáhal pri zabezpečení stánku Čertov kotol v Rozprávkovom lese, pri podchode osadili členovia klubu informačnú tabuľu a vyznačili miestnou značkou trasu na Hlboké, Skalnú bránu a Kolianovú.

      V roku 2018 pribudlo do klubu 36 nových členov. Na začiatku januára mal teda TK Horec rekordných 131 aktívnych členov. Priamo na výročnej schôdzi vstúpilo medzi milovníkov prírody ďalších desať členov. Čo sa týka hodnotenia aktivity, všetkých 18-tich uskutočnených akcií sa už druhý rok po sebe zúčastnil Ľubo Mazán a prvý raz sa to podarilo aj Františkovi Cisaríkovi. O dve akcie menej mali Ľudka Šalgová, Peter Psota a Peter Krajčovič. Týmto najaktívnejším členom patrí bezplatný poukaz na niektorý z autobusových zájazdov v tomto roku. A z čoho si môžu vybrať?

      Na rok 2019 je naplánovaných 20 akcií. Okrem kratších zimných túr v blízkom okolí to bude lyžovačka na Donovaloch a výstup na vrch Zvolen, návšteva hradu Revište a prechod náučným chodníkom Zvonička, Deň s Horcom na Temešskej skale, juhoslovenské hrady Hajnáčka, Hodejov a Šomoška s travertínovým vodopádom. Vo Veľkej Fatre vystupime na Rakytov, v Malej Fatre prejdeme Dolnými i Novými dierami, Tiesňavami a prvýkrát podupeme vibramami Zbojnícky chodník. V Západných Tatrách vystúpime na hraničný vrch Klin, v júli si odskočíme aj do susedného Rakúska na dvojtisícmetrový Heukuppe. Novinkou bude 75-kilometrová cyklistická túra popri Baťovom kanáli z Kroměříža do Skalice. Vo Vysokých Tatrách si pofotíme vodopád Skok, prejdeme Bystrou lávkou, prípadne navštívime Predné Solisko. Na jeseň nás čaká trojdňovka na Morave (Králický Snežník a Hrubý Jesenník), Nízke Tatry nám ponúknu obrovskú skalnú bránu na Ohništi a v závere roka to bude rozhľadňa Tlstá hora a tradičné vianočné výstupy na Žarnov a Osečný.

      Do výboru bol zvolený Jozef Hlavna, ktorý má na starosti cyklooddiel. Ten naplánoval na tento rok sedem vlastných cyklotúr. Po skončení oficiálnej časti, ktorá bola zavŕšená prijatím uznesenia, výročná schôdza pokračovala spoločenskou časťou. Turisti si mohli pozrieť kvalitne vedené kroniky, v rámci členského príspevku dostal každý farebnú výšivku so znakom klubu. Na jedálnom lístku boli okrem nápojov aj obložené chlebíčky, slané pečivo a výborné zákusky či koláče vlastnej výroby, za čo patrí poďakovanie všetkým členkám, ktoré občerstvenie pripravili. Diskusia, smiech a dobrá nálada sa niesla prenajatou sálou až do večerných hodín.