Cez Tri skaly na rozhľadňu Tlstá hora

30.11.2019

Trasa : Dohňany - Lazovská skala - Čertova skala - rozhľadňa na Tlstej hore - Dlhá lúka - Skala Vieska - Dohňany.
Parametre trasy :  Dĺžka 14 km, prevýšenie 380 m, menej náročná túra. Čas chôdze: 5 hodín.

Lokalita : Biele Karpaty

Popis :
   Dohňany - obec v podhorí Bielych Karpát. Bola osídľovaná ešte v dobe kamennej, teda pred 5000 rokmi. Našli sa tu mamutie kosti. V obci pôsobil spisovateľ J. G. Tajovský. Je tu i Dujkov mlyn - po rekonštrukcii chránená technická pamiatka.
   Tri skaly - náučný chodník nachádzajúci sa v okolí obce Dohňany. Vedie po spevnených cestách k drevenej rozhľadni na kopci Tlstá hora a k trom skalným útvarom: Lazovská skala, Čertova skala a skala Vieska. Jeho celková dĺžka je 13 km.
   rozhľadňa Tlstá hora - rozhľadňa nad obcou Dohňany, postavená v roku 2009. Jej výška je 21 metrov, na stavbu sa použilo drevo zo smrekovca. Veža poskytuje pekný výhľad na Javorníky, Malú Fatru a Strážovské vrchy.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:00 zo sídliska Šípok, o 7:15 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 5 €, nečlenovia 7 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice a Hradište na Trenčianske Teplice.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902380 alebo mailom: lu@wing.sk (Ľubo).

MAPA     FOTOGRAFIE



Po náučnom chodníku Tri skaly


     Šestnásty autobusový zájazd turistického klubu Horec smeroval do Bielych Karpát. Nachádza sa tam zaujímavý náučný chodník Tri skaly, ktorý okrem množstva informácií na paneloch ponúka aj takmer letecký pohľad z rozhľadne na Tlstej hore. Takmer päťdesiat turistov si vychutnalo nádherné slnečné počasie a ďaleké výhľady.

     Dedinka Dohňany pri Púchove je známa starovekým osídlením už spred 5000 rokov. Našli sa tu mamutie kosti a ďalšie významné archeologické nálezy. V obci pôsobil spisovateľ J. G. Tajovský a nachádza sa tu chránená technická pamiatka Dujkov mlyn. Práve z Dohnian sa 48 turistov poslednú novembrovú sobotu vydalo na nenáročnú 14-kilometrovú túru. Náučný chodník Tri skaly vedie k trom prírodným útvarom: Lazovská skala, Čertova skala a skala Vieska. Ako prvú sme navštívili Lazovskú skalu. Svoje pomenovanie dostala podľa viacerých lazov, ktoré sa nachádzajú na okolí. O všetkých zaujímavostiach nás podrobne informujú náučné tabule. Na skale bol objavený malý kamenný hrádok obkolesený valom. Našli sa tu zvyšky keramiky z rímskej doby a hrdlo džbánu zo stredoveku. Lokalita je významná aj svojou faunou a flórou. Žijú tu vzácne vidlochvosty feniklové, salamandry škvrnité, modlivky a fúzače.

     Ďalej nás náučný chodník doviedol na Čertovu skalu. Podľa povesti sa tu kedysi stretávali a veselili čerti. Dodnes v tvrdom kameni zostali hlboké stopy po ich kopytách. V skutočnosti ide o priehlbiny vo vápencovej skale, v ktorých sa dlho udrží dažďová voda. Na okolí možno nájsť ohrozené stromy a rastliny ako oskorušu, jedľu bielu, ľaliu zlatohlavú alebo astru alpínsku. Na stromoch hniezdi výr skalný a sokol rároh, na lúkach a poliach loví bocian biely. Rozmanitosť tunajšej prírody je skutočne veľmi veľká. Zo štvornohých dravcov ešte spomeňme mačku divú a rysa. Na skale zažívame aj prvé tohtoročné sneženie. Síce je to len zopár vločiek, ale cítiť, že zima sa neodvratne blíži.

     Našou treťou zastávkou je vrch Tlstá hora, na ktorom sa nachádza 22-metrová drevená rozhľadňa. Postavená bola v roku 2009 zo smrekovca. Rozhľadňa má tvar valašského klobúka, je šesťposchodová – teda poriadne vysoká – a poskytuje fantastický kruhový výhľad. A to nielen na okolité pohoria ako sú Javorníky, Malá Fatra a Strážovské vrchy, ale aj na naroztrúsené lazy v doline. Vzhľadom na jasné a slnečné počasie sme i my mali kvalitný obraz a zo známych vrchov sme mohli zazrieť Kľak, Strážov či Vápeč. Na najvyššom poschodí veže boli štyri tabule s vyobrazením a popisom vrchov, ktoré sú dostupné zraku a fotoaparátom návštevníkov. Náučné panely vedľa drevenej stavby nás zase informujú o samotnej konštrukcii rozhľadne, ale samozrejme i o ďalších zaujímavostiach v okolí, napríklad o troch susedných vyhliadkových vežiach.

     Po zablatenom chodníku klesáme na Dlhú lúku a odtiaľ sa miernym stúpaním dostávame na tretiu skalu s názvom Vieska. Strmé vápencové bloky patria do dvoch oddelených skupín. Jednu tvorí zelenkastý a biely hľuzovitý vápenec, druhú zase červený. Ešte dnes je tu možné nájsť skameneliny a fosílie staré vyše 120 miliónov rokov. Vyskytovali sa tu morské ulitníky, mušle, lastúrniky a korýtka. Plní dojmov z prírodných krás a archeologických zaujímavostí schádzame do obce Dohňany, kde pri dobrej pizzi končí naša dnešná túra.