Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2019

Trasa : Autobusová točňa na Ľubianke – sedlo pod Žarnovom - Žarnov – sedlo - autobusová točňa.   (Celkom 4 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka 7 km, prevýšenie 530 m, nenáročná túra.
Lokalita : Vtáčnik
Popis : Vtáčnik je po Poľane druhým najvyšším pohorím slovenského stredohoria. Naším cieľom bude vystúpiť v rámci tradičného podujatia klubu na výrazný bralnatý vrchol Žarnova, kde účastníkov okrem krásnych výhľadov čaká aj pohostenie a upomienkové predmety. Turistickú akciu ukončíme posedením v country salóne na Ľubianke, kde si budete môcť pochutiť na výbornej kapustnici. Nenáročné podujatie je určené pre všetky vekové kategórie.
  
Doprava : Prímestským autobusom SAD o 9:25 z autobusovej stanice Partizánske do Hornej Vsi-Rudice (alebo individuálne).
Odchod na Žarnov od točne autobusov na Ľubianke medzi 9:30-10:15.
Odchod dole zo Žarnova cca o 12:15.
Doprava späť : Autobusom SAD z Ľubianky do Oslian o 12:52 alebo o 15:22.

FOTOGRAFIE



Cez Vianoce na Žarnove


      Deň po vianočných sviatkoch sa na Žarnove stretlo vyše 200 turistov, z toho 57 z klubu Horec. Nechýbali ani turisti z Oslian, Veľkých Uheriec a z ďalších klubov, taktiež i z vedenia Regionálnej rady KST v Prievidzi.

      Počas výstupu sprevádzalo milovníkov prírody blato, vo vyšších polohách aj hmla. Tá sa však neskôr rozplynula, takže z 840-metrového vrcholu bol aký-taký výhľad do hornonitrianskej doliny. Privítanie, rozdávanie účastníckych listov, kalendárikov, pier, ponúkanie sa napečenými či vypálenými dobrotami. Okrem dvojnohých návštevníkov sopečného Žarnova sa tu stretlo aj niekoľko štvorožcov rôznych plemien. Pokrstená bola nová vrcholová kniha. Horci si pripomenuli aj svojich dvoch zosnulých členov, ktorým na pamiatku nainštalovali na skale pamätné tabule.

      Po hodinke strávenej na vrchole sa záplava turistov začala zberať na spiatočnú cestu. Väčšina tou istou trasou (teda po žltej značke), niekoľko desiatok však zostupovalo okolo poľovníckej chaty, pri ktorej blčal oheň a opekali sa špekačky. Hlavné jedlo však čakalo na Ľubianke v reštaurácii Red Dollars. Bolo to dvesto porcií dobrej kapustnice a ku každej aj prípitok. Hodovanie, popíjanie, neskôr i gitara a spev ľudových piesní - taký bol záver 20. ročníka Vianočného výstupu na Žarnov.